Дъ джайънт краста

Transport Giant(@Арена) е нова смазваща стратегическа игра от типа на Transport Tycoon. Седнах за малко да поразгледам набързо как се играе и станах след около 11 часа. Намерих си сутрешното кафе изпито някъде до половината, а вече беше време да си лягам 🙂 Забелязах, че от доста време играя и бая ми се е посхванал задника от толкова стоене, но мисляех че е някъде късно следобед и никъде не бързах. Оказа се 1 вечерта. Ако не бях на загуба от скапаните пътнически превози щях да играя поне още няколко часа.

Интерфейсът на играта е променен много на фона на библията в жанра и то към по-лошо. Доста време ми трябваше да открия кое откъде става, а някои от удобствата от Transport Tycoon въобще липсват. Опитвали са се да опростят нещата до максимум, примерно всичко да се прави само с ляв бутон, но не са премахнали очевадни недомислици като досадното посочване на далечни спирки една по една. За игра с кораби и самолети се изискват нерви като корабни въжета, защото картата е огромна и минават минути докато издириш и посочиш собствените си гари. Също градовете и станциите не могат да се преименуват или поне не открих как. Налага да си кръщаваш ръчно всяка нова линия, за да можеш да следиш нещата. Цъкането върху твой влак не вади както преди разписанието, а само колко товар носи, което е видно и с иконки и на колко е години, което е безсмислено. Таблицата с приходите за линия не се обновява в реално време, което е някакъв бъг, защото всички останали се обновяват супер. Нивата са големи, а зумването навън е ограничено. Може да се играе само в 1280х1024, но пак всичко е прекалено едро и не можеш да видиш два съседни града. За това пък иконите от менюто стават микроскопични и ако не ги знаеш наизуст си загубен. Надявам се върху AI-то да е поработено сериозно и превъртането да ме измъчи поне 1-2 седмици. Музиката също копира TT, но е доста по-лошо подбран джаз и кънтри в американския сценарий. Не може да се тегли заем, а от време на време настъпват рецесии в икономиката и всички тръгват на загуба. Също са развити пътниците, като вече имат строги предпочитания в кой град искат да отидат и не можеш да ги возиш просто в съседния както преди.

Не мога да си обясня как преди 11 години Chris Sawyer “с тия две ръце” направи перфектната игра и всички нейни продължения и клонинги да са по-зле от една или друга гледна точка. Би било прекрасно, ако просто изкопират неговия интерфейс и добавят 3-4 от новите неща. Някак си има разлика, когато една игра е направена за собствено удоволствие и когато е направена за заплата.

П.С.: по форумите гледам, че също не са я харесали много-много

You may also like...

5 Responses

 1. Bruce Wayne says:

  май работят коментарите 🙂

 2. Anonymous says:

  napravo se uchudvam, che si izdyrzhal dokraq tiq dve bozavi komedii, inache ruskata sym siguren che si zasluzhava 😉 zan

 3. Anonymous says:

  kak u tebq v glazah ne rqbit ot takogo oformleniq?
  Anq

 4. Bruce Wayne says:

  вярно, че е доста сбит текста, ама “главата” е малка. съвсем ли не се чете?

 5. Anonymous says:

  да читается все, текст выглядит лучше, чем раньше, просто сама голова такая…эээ))) хм. ну полоски на ней!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *