Видеомъки

За 2 седмици интензивно бачкане научих всичко за видео форматите и DivX компресирането. Работата беше да се свалят записи от DV камера, да се обучи собственика-леймър да ги кепчърва с Fireware на лаптопа си и да ги компресира леко и прехвърля на външен USB 2.0 хард. Харда пише трагично бано и 50 Gb са се местили няколко нощи. После го разглобих и го сложих на IDE кабел в моята машина и сe копираха за 30 минути. Имах 80 Gb свободни от общо 260 и не ми се наложи да изтрия дори някой гледан филм, гъзария 🙂 Сетих се за киселите гъзари с лаптопи, на които хардчетата им са по-малки от моя Program Files.

От 4-5 часа записи направих 3 диска по 1 час, които трябваше да са преподредени по замислян няколко дни логически ред. Видеото беше записи от сцена, като Митака е давал камерата си на хора от публиката да го снимат или я е слагал някъде. Съответно силата и честотната характеристика на звука беше различна и аз като професионален аудио инженер трябваше да я изравнявам и компенсирам в равен микс.

Сетъпът ми беше 2 последователни параметрика и един графичен еквалайзър (на места ползвах и четвърти на слух и не в реално време) и мултибанд-компресор . Направих си и 4 пресета за панорама и набързо избирах кой от тях да слагам според графиката на звука. Приблеми ми създадоха изпълненията с електронна цигулка, която не дъни като истинската, но пак мощно заглушава останалите инструменти и особено вокали. Мразя цигулки и виоли, но точно този инструмент на Yamaha, в ръцете на тази цигуларка, случайно отраснала в Горна, прави страхотен саунд. Това не е Слави Трифонов, да стърже като трион на железен стълб.

На места по клиповете падна злобно рязане и лепене, защото лисваха начала и краища на някои парчета. За успешен монтаж се наложи да се ориентирам по структурата на самите песни, примерно копирах части от първи куплет и го наслагвах върху визията на втори, без да бутам припевите и рефрените… Повечето графични дизайнери биха се справили чат-пат с това, но ако получават указания от типа “има фалшива нота на трето време на второто повторение във втория припев, режи го и го подменяй” – директно ще се оплезят. Тайната беше да си представям чат-пат нотите на ударните на шибаните кънтри/блус/поп парчта и да ги намирам визуално по графиката на звука. Ако видео софтуера поддържаше MIDI или имах времето да го поразуча как точно, щях да си спеся много усилия.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *