Бизнес с темплейти

идеята е поне да се науча да ги правя

През 6-7 месеца си сменям дизайна на сайта и изпитвам противоречиви чувства. Хем искам нещо ново и по интерено, хем ми е жал да бастисам стария. В крайна сметка се изхитрих да скинвам blogger.com за един-два дена и като блог-потребител съм наясно кои елементи са важни и удобни. Натрупал съм едно 10 темплейта и така ми стоят като фотошопски файлове.

Маймуната Райнър повдигна темата за тлъсти печалби от AdSense и подобни реклами по сайтове с безплатен контент. Друсането в маршрутката днес ми размъти мозъка и ми хрумна идеята да направя сайт, където моите безценни темплейти да живеят своя втори живот в чуждите блоговЯ 🙂

Не ми е много ясно кой психопат ще тръгне да си слага моите скинове, но поне може да се опита. За WordPress има безброй, обаче блогърските са малко и трудно откриваеми.

Успехът на това начинание зависи от 2 фактора. От нивото на моя мързел и евентуалния ранк на сайта ми в Гугъл. За да се задвижат нещата ще трябва да изнудя приятели да поставят линкове, да напердаша реклами по форумите за дизайн където ходя и да убедя хората, които ползват скиновете ми да поставят връзка към източника.

Дори не може да се намери свястно име. Всички подобни домейни са изкупени, проверих поне 10, само един е работещ и съдържа връзка към друг сайт, който дистрибутира темплейти на Monter.

Бизнес переспективите пред това начинание са повече от мъгляви. Евентуално бих могъл да “печеля”, като предлагам преработка на дизайните или да правя уникални срещу (предвид пазара) символични суми. Тук изниква въпросът що за дизайнер съм аз и дали не е по-добре да отида да стана таксиджия… Сигурно ще отидат 2 години докато се развърти сайта и има някакви стабилни посещения, обаче до тогава блогърците ще са изкарали още фунции или ще са заебали част от старите и ще е цяло чудо темплейтите да са използваеми без преработка.

Работата с шаблони е най-голямата чобания на света, особено за хора със слабо програмистко мислене като мен. Един блогърски темплейт е доста комплексна кофа с помия и иска едно 30 стила докато заприлича на нещо. 2/3 от времето ми отива да се преследвам бъгове в CSS-a и да се чеша по темето защо на единия браузър дава 10px бяло поле, а на другия всичко е перфектно. Превюто се прави онлайн, което е неудобно и отделно редовно ми се случва идеален на превю код да не прилича на нищо като се публикува.

Засега въпростното сайтче се помещава тук:
templates4blogger.blogspot.com

You may also like...

2 Responses

  1. Bruce Wayne says:

    това е рехавата конкуренция, тъп ли си

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *