Какво правим с Австрийците

едно мое флашче

С две думи: произвеждаме обучаващи филми за авиация. Най-често става дума за конкретен модел самолет, който някоя компания взема на “въоражение” и си плаща, за да обучи максимално ефективно персонала си да работи с него. Продуктът е с продължителност от няколко часа и покрива всичко важно – от размера на гумата и максималното натоварване на колесника до къде са разположени противогазите и таблите за храна. Информацията се пресява от снимки и няколкото хиляди страници с документация, които си вървят към самолета. Веднъж рових за нещо и ми побеля косата – стресираща за Виндовс експлорер бройка PDF-и, всеки с по 100-200 страници вътре.

Фирмата продава пълна система за обучение. На клиента се дават акаунти за “учители”, които сами създават акаунти на техните “ученици” и профили за обучение. На стюардесите не им трябва да гледат къде са горивните помпи, както и на механиците не им трябват радари и системи за управление. Докато правим флашчетата измисляме в тях лесни тестове, а на края на темата полагат пълен изпит за цялото съдържание. Системата им пише “оценки” и “учителят” им има възможност да наблюдава кой как се движи из материала и как се справя.

Авиокомпаниите работят глобално и им коства бая пара да си съберат служителите от целия свят до една класна стая, пък и трябва да платят за лектори и хотели. За това наште са купили хостинг провайдър във Виена и цялото съдържание се хоства там. Много често се получава пилоти да влизат вечер с модеми в хотелски стаи от трудни за произнасяне градове, за това аудиото ни е с минимално качество и гледаме да ползваме само векторна графика.

Дизайнерската работа е доста ограничена откъм креативност, имаш таймфрейм от половин-един ден на филмче като това и трябва да се спазват стиловите стандарти на студиото – определени начини за изписване на текст, характерно векторизиране, абсолютна техническа точност. Примерно този огън ми е стандартен и не мога да сложа по-добър, защото вече е ползван на 10-15 места из проекта. Също този модел самолет завиваше максимално с някакви градуси и ако го направя да върти на място като такси ще ми го върнат за корекция. Преди време направих няколко броя филми с векторен експорт от 3D MAX и после се наложи да си ги прерисувам отгоре на 2D, понеже изглеждали прекалено добре и имало шанс клиента да ги види и да поиска всичко да стане така 🙁 Позволено е да се вкарват майтапи, но често ги връщат като “неприемливи” или с обяснението “махни го, за такова нещо веднъж загубихме пари в арабския свят, там са луди”. Като цяло се търси елементарна анимация, която да обяснява процеса нагледно и да се произвежда за минимално време, а конкурентите ни са в Индия и работят за по едно кило банани на ден 🙂

You may also like...

1 Response

  1. December 11, 2007

    […] паплач. Болно ми е, защото от няколко години се занимавам с e-learning и с такъв бюджет могат не само да се сканират няколко […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *