Други 5 лева на вятъра

Зън-зън-зън-зън

За новата година,
за всички от сърце,
калсическа помия
Едно ще ви даде

Като верен читател на “Капитал” си знам интереса и 5 лева за 20 минути четиво асоциирам с понятието “пладнешки обир” 🙂 Купих го, за да видя интервюто с Ивайло и да науча, ашколсун, що е то web 2.0. Супер ми харесаха ми илюстрациите, най-накрая някой да се осмели да пусне много гръндж-стил в списание след като от години личният състав носи такива щампи по дрехите си. Обаче статиите яко се влачат по течението към лайстайл сметището и почти нищо от текста не взаимодейства с фронталния лоб на читателя. Рекламират ми някакви изпърдяни диригенти с потници и световно неизвестни хип-хоп легенди, режисьор без нито един филм, дизайнер на порцеланови нощни лампи, които никога няма да се продават в Б-я и някакви саксии с форма на камъни, които са бая подтскащи, защото ми напомнят що камъни съм пренесъл в казармата. С една дума акцентът са хубавите картинки и МОДА, ОЩЕ МОДА, МАЛКО ЛУКС, ЛУКСОЗНА МУЗИКА и за финал – няколко парфюма и мода.

Не е забравено и гнусното клише на кинофестивалите. То бе беше Кан, не беше Венеция, Берлин, Варна, Карлови вари, Турно Магурели, Камчатка Шорт Филм Гранд При, ами трябваше да има и Рим. Кво ме боли мен, след като нито живея в Рим, нито ме интересува коя пенсионирана холивудка “звезда” си е направила разходка до там и в крайна сметка не споменавате нито едно име на филм с награда? Не се сещам за автор на лайфстайл халтура да се е сетил да дава филмите с оригиналното име и правопис, че да може човек да си ги намери. Всичките правят едно и също и даже се копират един друг. Превеждат някви фешън бълвоци от интернет и после се чудят защо са им ниски продажбите. Месеци наред съчиняват “новата концепция”, ама мислят в един смешно малък коловоз от клишета и накрая излиза добрия стар дрис или по-научно – “гуано”, 150 страници списание, а вътре пише супер малко. Дано положението на www.edno.bg е малко по-добро и накрая се сетят, че автори и читатели населяваме една и съща планета и могат да попропускат майсторските си празни приказки – и в броя, и в web 2.0

You may also like...

3 Responses

 1. Димитър says:

  За нас 35-40 годишните Къртис Блоу е наистина хип-хоп легенда.

 2. Симион Патеев says:

  Почти съм съгласен с изказаното от теб! Защо ми се видя безинтересен този брой, който все пак изчетох от любопитството да узная докъде са стигнали лайфстайл списанията – азщото всичко, за което говорят би могло да е интересно за “хартиените читатели”, но не и за тези, които спят пред компютъра в интернет.

  Мисля си обаче, че Егоист много изостават и Едно сега ги би 🙂 Какво ще кажеш?

 3. Даниел Ненчев says:

  На мен ми хареса последната статия по темата – за “пиратството”, както и любоптните факти. Останалите неща бяха обща, позната информация. Съгласен съм, че преводните “стайлиш” материали са леко неадекватни за средата ни, но пък може би хората търсят просто хубави външни примери. Не мисля че ЕДНО са меродавна инстанция за нивото на лайфстайл списанията въобще. Като съдържание, за мен ЕГОИСТ продължава да е лидер, но скоро в него ще има промени. Пристрастно, бих подкрепил качествените безплатни издания и малкото списания между тях – те тепърва ще развиват потенциала си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *