[клип] Стенли – ДъвкаБалон

Ако се чудите както е останало от българската култура, след като пиратството безмилостно я ограби – останал е един Дъвкабалон. В епичният сингъл на Стенли са умело съчетани недокраден аранжимент, умерено безполезен текст и спектър от 80-тарски визуални клишета. Наивните анимирани декори, номера с преобличането (Стенли свири на кухарка, Стенли се прави на парижки акордеонист, Стенли “танцува под дъжа”), номера с “образ в движение” (пилотира еднокрилка, балон, параход, пиратска лодка и космически кораб) навяват на мисълта, че нямаме какво да дадем в културен план на европейците, само можем да ги разсмеем с неща, които сме видяли от тях преди десетилетия. Скритото послание на клипа е, че Стенли е извънземен от планетата Панкреас, разбил се край Царичина и отчаяно искащ да се прибере при желираните си себеподобни, защото кариерата на “естраден изпълнител” в България хич не му понася. Трябва да се правят кавали на спонсорите и от сорта.

Може би сте чували за голямата, продуцирана от Киро Скалата, българска певица Ан-G, но не сте запознати с нейното творчество, спокойно, не сте сами. Аз едва днес наваксах с този клип и предпочитам да не попадам повече на други, а да се наслаждавам на нейното платено PR присъствие или на хубавото й дупе на снимка и от време на време да паля свещ да не реши да пропише стихове.

“Еректус”, както биха я напудрили в Капитал ЛайНт, е “един модерен химн за мъжката полова сила” поетично превъплатен в хитовото “Не, не спирай, гледам твоя лик и възбуда чувствам в моя вик”. Интересното идва към средата, когато е в садо-мазо униформа и гризе някакъв телешки джолан, а наоколо лази змия.

Тези и останалите безумни бг клипове от класацията на “Егоист” преди време, до изчерпване на количествата се намират при hurlyburly. И честит празник!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *