Обществена дискусия и има ли такова животно

Има една обществена дискусия, в която участват десетки, стотици хиляди българи, провежда се ежедневно, денонощно, ожесточено, от сърце и за общото благо. Народът си дискутира проблемите, а политиците… те пак не са разбрали. Станишката като няма какво да каже – призовава за обществена дискусия по темата и рита топката в тъч.

Въпросната обществена среща се води в електронен формат. По блогове, форуми, клубове, в 200-та комента под някоя статия в сайт на вестник. А политиците я чакат да се случи офлайн. Да пристигнат тежко в някое министертво (къде ги правят тия мероприятия?) с държавните мерцедеси и отборчето гардове, да се здрависат със старите муцуни (щото от синдикатите и НПО-тата половината са им съученици или колеги отнякъде) и да покажат колко високо са се издигнали във властта, а млада репортерка да заголи бедро и да ги интервюира за Централните Новини. Още в ранния следобед да изфучат по “неотложни държавни дела”, примерно събор на селото на баджанака, гостуват ансамбъл “Китка” и Димана.

Това обществена дискусия не е за простите народни маси, ами за “експертно ниво”, хора от сой и с положение, дето ги разбират тия работи и помнят кой кого е ебал на бригадата и кой коя банка е източил.

Да, ама народните маси могат да “работят” на компютър, пък висшите политици не могат. Могат само да крадат. Ама тая работа не е хубава и не е и вечна. А не остана много мед в кацата.

You may also like...

3 Responses

 1. Longanlon says:

  Страхотен коментар, нямам какво да добавя!

  Поради работата ми се е налагало да присъствам на такива “обществени дискусии” и обстановката е ТОЧНО такава, каквато я описваш. Това обществената дискусия не е като за обществото…

 2. Bruce Wayne says:

  не съм стъпвал на такова място, но знам манталитета на присъстващите – те ни го натрапват всеки ден по платената от нас телевизия 🙂

  до голяма степен може да се прогнозира кой как ще се държи, какво ще се говори и даже какво в крайна сметка ще се реши…

 3. alvin says:

  Те общественият дебат хубаво им го изнасят под носовете сега..

  Искаха обществена дискусия – ето им. Live. Пред парламента.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *