Основи на политическата демагогия

Партиите уж са формирования на хора с общи идеи, пък реално – личностно-властови структури и прилежащите ООД-та, които ги обслужват. Политика, амбиция и много пари се преплитат и образуват… цирк. Карат се кой да дава парите и кой да поръчва музиката, кой на кого да танцува и кой кога да се качва на пилона. Защото оттам се слиза само по един начин – гол. Гол като Жан Виденов.

Един от самовъдворилите се методи за поддържане на 20-годишния политически хаос е ляво-центриско-десния модел. Супер грешната диаграма, към която се придържат всички курви-социолози, журналисти, “наблюдатели” и просто жертви като нас 🙂 Агент Алберт е доста тъп, колко години води политически предавания и не забеляза, че самите политици от десетилетие не споменават за “леви” и “дясни” “политически мерки”, извади ли са го от речника си и са го забравили. Бат Бойко да е казал някога дали е ляв или десен? Той нема нужда да е ляв или десен, той е.

Къде е лявото в БСП?

Най-лявото нещо е тази снимка на СерГей и Вигенин на яхта. Потомството на висшия пролетариат отдавна е погребало “социалната идея”, а “общото” на комунистическия колектив е добре приватизираното частно по Бояна и Драгалевци. Функцията на БСП е да пази някои останали тайни на “елита” и да обира наследствения садомазохистичен вот на червените бабички. “Столетницата” оцеля благодарение на добрата си партийна традиция, липсата на прекалено прогресивни идеи и организационните навици на част от функционерите – бивши ченгета, военни и агенти на ДС. Единствен отклик от миналото намирам в символичната борба с монархията и редовните ежби с Царя покрай неговите имоти. Целата, разбира се, е извиличане на моментен електорален дивидент, иначе какво я топли БСП за едни бивши държавни гори в Рила и резиденция, те си имат 100 собствени.

“Модерната” левица е зарязала старите книги, вече е дясна бизнес партия и въобще не се бори за развенство и справедливост. Свърши вече с печатницата за пари, а не може да вземе от богатите, та да даде на учителите. Защото ще трябва да взема от себе си, коалиционни и бизнес партьори и да разгневи хора, способни да очертаят за минути нейната безсмисленост. Дори Първанката вече не е от БСП, а играе соло и си партнира с Б.Б.

Всички партии са зле, но комунистите са изкристализирало зло, нямат капацитет да управляват повече от кметство и колкото пъти са пипвали власт – толкова са се проваляли. Тази фирма трябва да си ходи.

You may also like...

4 Responses

 1. Anonymous says:

  Ами десните да не би да са нещо по-различно.
  Костовото правитеслтво ограби каквото беше останало след виденов, пък сега като са далеч от властта и няма за крадене – не могат една партия като хората да направят, да се обединят, някакви идеи към обществото да излъчат…

 2. Bruce Wayne says:

  Костов и Царя далеч не са светци, но при тях имаше стабилизиране на икономиката и движение напред в някои секори. направили са хората нещо, щом още усещаме инерцията

  лидерите са една бира – партиите им – друга

  арабина Костов също налагаше леко консомолско-авторитарен модел. кво да се прави, всеки иска да става новия Живков 🙂

 3. Longanlon says:

  хех, бъди справедлив – социалистите от това правителство ако не друго, поне икономическа стабилност поддържат. то това благодарение за бившия зам. председател на сдс, дето им е финансов министър де…

  иначе си прав – делението ляво/дясно отдавна е изгубило давност и аз предпочитам да го наричам популистично/рационално.

 1. April 12, 2009

  […] да потръгват нещата между нея и Серджо! Явно и в една дясна формация, прекалената демокрация не е съвсем […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *