Да предприемем някакви бездействия

Напоследък по блоговете сме пропищяли на тема образование, малко е досадно, но нещата, които ще се избистрят в тази сфера ще имат голямо значение за начина по който ще се движи тази шибана държава в близокото десетилетие. Става дума за начинът по който се произвежда обществения консенсус, взаимноизгодното решение на кризата. Дали ще видим “диктатура на улицата”, малко демокрация или пък Бате Бойко (Гойко екс макина) ще слезе от небето и ще раздаде пачки на учителите и няколко тупалки на министрите…

С Ани се оформи малък спортен спор в коментарите: дали учителите са участници или жертви в престъплението наречено “бг образование”.


Ани:

Причината е точно тази – продължаващото безхаберие в образованието. И въпреки че могат да се намерят хиляди кусури в учителите, те са последните, които са отговорни за настоящата ситуация в образованието. Виновно е правителството и парламента заради малкия бюджет за образование – освен всичко останало това създава и системата на частните уроци. Виновно е образователното министерство (пълно с протежета, а не с квалифицирани кадри), което не създава съвременни образователни програми. Образованието няма практическа насоченост, не подготвя децата за съвремието. Виновна е издателската мафия, преплетена с управляващите, която издава непрекъснато най-различни, пълни с грешки и излишна, ненужна за нивото на децата информация и неразбираеми за тях научни термини; учебният материал не само че не събужда интереса на децата, но и ги отблъсква от училище.
Най-тъжното е, че децата ни са основният губещ, а ние стоим отстрани и гледаме като на футболен мач…

Като внук на трима достойни учители мога да попитам:

Слепи ли бяхте 20 години, бе, преподавателчета? Дали е луд тоя дето яде зелника, или онзи, който гласува за него? Уж сте учени хора, висшисти, пък липсата на държавност я забелязвате чак сега, когато ви удари по джоба? Другаря Петков бие еколози за добро утро – никой нищо не го интересува, ДПС изсича горите – не е наша работа, “24 часа” се е обърнал на рекламна брошура – продължаваме да четем и да вярваме.

Изводът е, че в обществения сектор няма виновни и невинни, печеливши и губещи, всички сме заедно в кюпа. Местните избори допълнително утежняват ситуацията: задружната тройна коалиция се е гипсирала и преговорите се въртят в кръг, а учебната година си върви и загубените месеци няма как да се наваксат.

Политиците можем да сменим и да обуем чисти – точно за 3 месеца пак ще миришат на акано. Щото такава ни е Системата, действаме по закона на джунглата, а в нея вирее само хаос и бандитизъм. Точно работа на учителите е да направят показно и да ни наУЧАТ на друго. А не просто да излизат за повече пари. Пък и тъпо си представиха исканията, можеха да тръгнат за 500 лева минимална, а не за 100% увеличение.

You may also like...

2 Responses

 1. Вени Г. says:

  1. За исканията
  По-разумно е исканото увеличение в проценти, защото то отразявйа и сега съществуващата диференциация в заплатите. За която, между другото, се пишат голями глупости и се твърди, че исканото увеличение било на калпак. Нищо подобно – и сега има диференциация в заплащането на учителите. За София, където уж е елита на професията, то изглежда така:
  2% – получават над 400 лева
  22% – 371 лева
  63% – заплата под 370 лева
  останалите 13% – между 371 и 400 лева
  Исканото увеличение на заплатите на всички с 25% от октомври 2007 не означава, че на всеки ще се дадат около 90 лева. Напротив, всеки ще получи диференцирано по размер увеличение, в съответствие с оценката на труда му, изразена в различните заплати. Ако оценката не е направена – кой е отговорен за това? – МОН естествено.

  2. За общата ни отговорност
  Каква ти е идеята? Да им потрошим парламента? Аз към за, ама какво правим след това? Като гледам настроенията на хората, след това иде Бат Бойко, което лично на мен ми изглежда, как да ти го кажа възпитано…, абе не точно това, което е добро.

 2. lyd says:

  Аха, именно!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *