Коментари за здравеопазването

Образователната сфера избухна и реакциите били политизирани, решавали се “на парче”, и “под натиск”. Здравеопазването е другия труп в държавата, който чака да изплува на повърхността на езерото и да вземе своите 15 дни слава 🙂 Извадки от коментари под днешната статия в Дневник.

“Ако се повиши средната продължителност на живота с десет години, за един пенсионер ще бъдат изхарчени допълнително около 20000 лева. Това би разорило държавата и е недопустимо от гледна точка на МВФ и СБ, които са първи съветници в областта на реформите, чиято цел е да гарантират нашата ПЛАТЕЖОСПОСОБНОСТ а не здравен статус и образованост. Ако си плащаме редовно докато изчезнем окончателно, ще е най-добре за тях. После кредиторите ще разпродадат каквото е останало и няма да са на червено.”

“струва ми се, че преди да се появят частните болници ще се появят частните гробища”

“Никой не казва кое колко струва и защо, постоянно се реве, че нямало пари, а свободни работни места за лекари по болниците няма! Изключвам затънтените села по Общини дето са забравени от Бога! Само там никой не иска да ходи, защото има малко хора, при това стари, бедни и болни и следователно няма аванта!”

“За лекарските грешки (да не кажа отчайваща некадърност) никой дума не споменава…
Така, че там скоро промяна не се очаква! Очаквайте светлото бъдеще другарки и другари!”

“Ако говориш само за лекарите чиновници в МЗ, БЛС, НЗОК, шефчета на болници, тогава тезата ти е вярна. Те обаче не са лекари. Проследи трудовите биографии на няколко произволни такива и ще видиш, че от години не са писали рецепти. Тия хора се назначават от партийни централи и съсловието никога не ги е избирало.”

“Проблемът е как да се увеличат доходите на населението – нещо срещу което в този вестник яростно се борят – и как да се насърчи имиграцията на хора в работоспособна възраст (в САЩ са 3-ма работещи на 1 пенсионер, а тук 1:1) и разбира се, как да се ограничат финансовите злоупотреби в болници и ДЦК, без да се посегне на автономията на тези заведения и на свръхпечалбите на вносителите на лекарства. Приватизацията не дава отговор на нито един от тези въпроси.”

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *