Шъ ядеми баклава

филмът баклава baklava the movie bulgarian

Шe ядем, ама друг път, ако институциите ни го позволят. Лакомията за сензации няма край и чули-недочули професионалните писачи налапаха новината, сдъвкаха я и произведоха поредното си медийни лайно – “има порно със сираци в интернет”. Един провокативнен трейлър им беше достатъчен да бият камбаната “имаме новина”, а на никой не му стигна пипето да гледа и втория трейлър, където се вижда малко повече от филма и се загатва голямата доза експеримент със сетивата на зрителя.

Надявам се МВР този път да не взема нещата в свои ръце и сензацията да остане само като реклама, без неприятни балкански емоции за авторите. Щото един филм не е нещо, което се случва лесно и ни се случва често.

И друга гледна точка от Voxy 

———–

Алексо Петров:

Такъв най-малкото странен и различен филм не би бил възможен по критериите на Българската Национална Телевизия и Националния Филмов Център, където всяка година хитреците, които са в комисията разменят субсидии със тези, които са в комисията на следващата и след това си се самонаграждават по българските фестивали. А зрителите обръщат поглед на другата страна когато чуят за български филм…Позната родна картинка.

На това с Делян му викахме “кръстосана чекия”, а един от даскалите ми участва в тази комисия и се оплаква, че нямало грам кадърни сценарии да кандидатстват, всяка година четяли едни и същи.

You may also like...

13 Responses

 1. Питам се защо двата рейлъра, които – няма спор – съдържат покъртителни неща, защо се появяват едва сега? Проф. Аександър Грозев заяви пред БНР, че в копието, което той е гледал през септември м. г. не е имало нищо притеснително. Дали не ставаме свидетели на пиар акция от страна на г-н Александър Петров дни преди премиерата на лентата? Остава да видим как ще реагират институциите на тази провокация…

 2. voxy says:

  Масата в момента крещи срещу институциите и защо??? че се самосезирали да проверят има ли нещо нередно в един филм, е това не е ли тъпо? От една страна що нищо не правят сега що проверяват има ли нещо нередно е “Какво да се прави???” тогава ебати.
  След като някой пуска трейлър на документален филм със сцена – натурално порно и участват малолетни сирачета, не може да не се провери, този някой защо е сложил сцената? в крайна сметка Баклава ще го гледат всички, ще усетят че са гледали поредния бълвоч и ще сложат едно лицемерно съчувствие за децата/сирачета от ромски произход/ а после ще си продължат да псуват мангалите, но няма да си признаят че този тъп педал Алексо всъщност ги е излъгал да го гледат.
  А интересно след като всички знаят че това е реалността що толкова се натискат да гледат малтретиране, побоища, изнасилвания, друсане??? все едно си нямат представа какво може да им поднесе филма или че това не ни е ясно

 3. voxy says:

  и една добавка относно порносцената в трейлъра
  Чл. 159. (Изм. – ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г., бр. 62 от 1997 г., бр. 92 от 2002 г.)
  (1) Който създава, излага, представя, излъчва, предлага, продава, дава под наем или по друг начин разпространява произведения с порнографско съдържание, се наказва с лишаване от свобода до една година и глоба от хиляда до три хиляди лева…

 4. nname says:

  намекът за порно не е порно. както убийството на лошия във филма не се приема като реално престъпление

 5. voxy says:

  порносцените не се преструват че се чукат както е с убийствата, и след като е сложена такава сцена или намекване, а е забранено защо институциите да не проверят филма??? нали трейлъра показва какво горе долу да очакваме да видим във филма със сцени преди всичко от сами филм???
  ами ако сцената е снимана от самия Алексо Петро ти как си сигурен че не е??? не трябва ли всички замесени да бъдат разпитани???

 6. nname says:

  забраната за снимане на порно също е абсурдна и “от едно друго време”. в момента служи за изнудване и принуждаване на порнопродуцентите да се “отчитат” при някого в МВР

  проституцията е на практика легална, а снимането – нелегално със супер строг текст

  нека отговорните лица си проверяват филма тихомълком, не да правят грандиозен скандал. в момента баща ми си мисли, че наистина има такова порно със сираци, а то има “контекст” и една грубо монтирана сцена от другаде

 7. voxy says:

  грандиозния скандал го правят само медиите с типичното от мухата слон…

  съгласен съм че законите са неадекватни и порното и проституцията трябва да се легализират

 8. Няма бг кино says:

  това си е самата истина. Като филм фен, за първи път светлината се използва професионално.
  За първи път чувам звук в бг филм !!!
  На вокси не му харесвала историята, щото..ред причини..една от които филма ще се разпространи първо в чужбина и ще обере де-що фестивал награда има.
  И ?
  не отразявал света както го вижда вокси. И ?

  От години, от Дунав мост насам, медийните мелези не са писали толкова.

  Видя ли го онлайн, дърпам го и го лепвам в ДС++ папката си за размяна със субтитри.

  вокси да си направи друг филм, кой го е спрял

 9. Не съм съгласен с прекалено фриволното цитиране на членове и алинеи от НК, защото става въпрос за художествено произведение. Полицията и прокуратурата трябва обаче да изискат суровия материал преди монтирането, да разпитат в присъствието на психолог и преподавател от дома в Бургас децата, участвали в срамните сцени в “Баклава”. Част от тях признават пред БНТ в материал на Надежда Василева, че са били подтиквани от автора-режисьор към непристойни действия. Подозирам, че скандала тепърва ще се разраства. Да изчакаме компетентните органи да си свършат работата…

 10. Longanlon says:

  Aре бе, кво лошо има в порното със сираци? Като са сираци да не са по-малко хора?

 11. момчил says:

  това е изкуство все пак. що направо не забраним всички филми в които има намек за секс, в които има насилие и в които тийнеджърите са зли? трейлърите били перверзни, ами тия мастити български кино творци най-накрая да спрат да си мислят за соц. времената и се огледат.

  ако зависеше от тях сигурно никога не биха финансирали дейвид линч или пък биха заклеймили ‘таксидермия’ като упадъчно творение на сатаната.

 12. roujkabg says:

  Проблема не е в това дали има порно със сираци,и че е типосано на кадър.
  Проблема е много по-сериозен и значим- грижата на обществото за сираците,
  която е принизена до спор за или против порното със сираци.Всички медии се правят на “ощипани моми на седенка” и все питат,
  ама кой разреши снимането на филма,кой разреши участието на децата в сцени от филма и прочие лакардии.
  Аз питам кой допуска сираците в България да живеят със стотинки режийни на ден?
  Кой допуска тези деца да работят?
  Защо те са принудени да оцеляват като работят,крадат,проституират,пушат треви и ходят гладни?
  Кой в тази държава не води истинска социална политика,а провежда кампании по събиране на дарения,които един Господ знае къде потъват и за какво,но се радва да слуша името си цял месец по 100 пъти ден от една тъпа извратена реклама,в която играчката е по-ценна от детето?
  Ха,сега кой виновен?Режисьора,сценариста,оператора,общината..
  А реалната действителност,в която на където се обърнеш виждаш ,че всичко,което е показано на екрана си е около нас и съществува?Децата на редовни семейства не ги убиват,не ги отвличат,не ги изнасилват,
  не ги дрогират,не се напиват..
  Министър Масларова и президента Първанов,от най-социалната партия да отговарят защо тези деца живеят при антисоциални условия,въпреки ударно похарчените предколедно милиони от бюджетния излишък.
  Да не ми набиват в тиквата сираците,та сираците и пак да ми дърпат струните като при медиците,та медиците,че тия филми вече сме ги гледали и знам,че колкото по-вече оревават света,за толкова по-вече милиони става дума.

 13. Mony says:

  Не видях нищо ненормално в тия трейлъри, много готино са направени даже, такава е ситуацията около нас просто. Сираците са на фокус тук, но много от децата израстващи в БГ семейства имат същите навици и пороци. Това е страната ни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *