За и против блогната всеядност

Активно следя 177 226 блога или поне толкова фийда се мъдрят в рийдъра ми. Няколко дни мъча да понамаля броя на непрочетените постове, но това “1000+” стои като опълченците на Шипка и все не се дава. Интересните блогове водят към нови интересни, а те мъкнат нови непрочетени и така перпетум мобиле, енгър, цикъл и взрив. Благодарение на природната ми интелигентност и една бакалска сметка на опаковъчна хартия, заподозирам, че google reader прави бъг в матрицата и винаги ми показва 1000+ непрочетени, въобще спира да ги смята пущиняка и залепват на 1000…

Та епицентърът на това есе е вътрешното колебание на героя дали да не остави най-добрите най-скандалните 20 и да разкара останалите 200. Така ще чета постовете когато са писани, а не с месец-два закъснение. Получава се борба: обем срещу качество, актуалност срещу кръгозор. Не ми е лошо да ги сладя, ама.. животът е кратък. Хубаво ли е да си всеяден или трябва да се фокусираш в някаква посока, примерно свинско? Вярваш ли, че си достатъчно умен, за да знаеш собствената си вярна посока? Демокрацията на любопитството или насилието на вече направените избори?

You may also like...

11 Responses

 1. Ха и аз има същия проблем, плюс че следя няколко медии така онлайн.

 2. velqn says:

  Бате, за да ги следиш всичките, трябва да циклиш очи на пълен работен ден, безумно е.

  В момента обръча от фирми ти е доста добре оптимизиран 🙂

 3. voxy says:

  аз имам 30 блога които ги следя и още 50 които преглеждам и на които често маркирам целите им групи за прочетени, изобщо не се занимавам да чета или преглеждам… то човек ако знае колко неща изпуска ще се самоубие

 4. oggin says:

  След дълъг и упорит труд успях да ги намаля до : All 561 subscriptions 🙁 Reader-а се зарежда непоносимо бавно и то главно защото следя и няколко форума. Започнах да си ги събирам по важност в различни папки и това донякъде реши проблема, но съм наясно че изпускам много.

  btw забелязах че почти всички новини на англисйки които си заслужават веднага се появяват в twitter

 5. divedi says:

  Препоръчвам ти да следиш Techmeme.
  http://techmeme.com/

 6. Longanlon says:

  Ползвам Блогосферата… и още няколко блога чета извън нея.

  Верно, така се губят ценни постове на някои блогове, но предпочитам да следя малко блогове, които уцелват високо с всеки пост, отколкото да чета много само защото преди месец-два са написали нещо, дето ме е изкефило и после са продължили с милото дневниче…

 7. Подредила съм ги в директории по приоритети: някои чета задължително още на закуска, други преглеждам когато имам време, трети май само хабят трафик. Българските блогове ги отмятам за нула време, обаче някои професионални, дето бълват по 50+ публикации на ден… просто няма начин да следя всичко внимателно. Пък не мога да ги затрия, защото когато наистина успея да се зачета — за пореден път се убеждавам, че са много полезни.

 8. nname says:

  @Longanlon:

  кво й четеш на блогосферата, много затъпя последните 3-4 месеца и само я прелиствам.

  добрите блогове вече са извън нея..

 9. S says:

  Аз чета 5+-2. Вашите цифри са направо плашещи 😉

 10. Гюро says:

  Мойте 1000+ в Рийдъра не мърдат колкото и усърдно да чета. Съвсем скоро го виждам как ги затривам две трети от блоговете – тъй и тъй не ги чета, само да ме дразнят като непрочетени :):):):)

 11. Бу says:

  Спасявам се, като чета няколкото блога в блогрола си редовно; на други като попадна, чета, кликам блогролите, попадам на нови още по-интересни, от техните блогроли на други читави блогове, накрая забравям отде съм чела какво и понеже разумно не съм букмаркнала, нито добавила в RSS или някъде другаде, както правят организираните хора, в крайна сметка пропускам много, може би, но не се завъртам в този омагьосан кръг.