Четвърта, пета и шеста власт

Мислехте, че са само три? Е не, изедници има колкото искаш.

герги първанов където му е мястото

Първите три власти са ясни, разделението им е чисто теоретично, чрез мрежа от назначения, услуги и компромати един човек с “пост” може да повлияе на всеки служител в държавния апарат, а ако онзи се опъва – да издейства да го уволнят или пенсионират, въпрос на пари и желание. Пример: бившия шеф на Пътното в Търново, който не желаеше да работи с “Биндер” ООД

Четвъртата власт

са, естествено, медиите. Те имат силата да мятат големи обеми кал и да посочват за кого НЕ трябва да се гласува, на бутафорията, наречена избори. И въпреки търговско-гласоподавателните инициативи на Агент Сава (Доган), все още медийната паплач определя мислите и емоциите на данакоплатеца. Пример: Бойко, цар на всички българи.

Разделението вестници/телевизия е излишно да го правим, защото електронните и печатните са в хомосексуална връзка от десетилетие. Сутрин телевизиите четат заглавията на вестниците, вечер вестникарите гледат телевизия, вземат интервюта от едни и същи хора и никой, ама никой без да сте сами на шише ракия няма да ти каже Истината. Пример: шефа на детския хор към Радиото от 20 години опипва момиченцата, а Те го канят всяка година да държи високопарни речи и да обяснява как преизпълнил петилетката за четири. Иво Сиромахов и Мартин Карбовски са единствените, които пишат, но няма кой да ги вземе насериозно. Кучетата си лаят, кераванът си върви.
Последните години четвъртата власт придоби и “силов” елемент в лицето на Маргарита Михнева и “Господари на ефира”. Като стане някое безобразие хората викат телевизия, не ходят в Милицията, щото си знаят какво ще стане,   Дежурния ще им се посмее и ще ги прати да си ходят.

Петата власт

Внимание, тук започва новото. Петата е колективния разум, наречен Правец 84 или за по-кратко Интернет. Всичките му проявления: чатове, коментари, форуми, блогове, енциклопедии и сайтове за запознанства са отдушник на бедния жален български гражданин. Тук Демокрацията съществува, но е само вуртуална и не струва пукната пара. Онлайн има демокрация, а офлайн – бюрокрация. Ако се питате какво вършат 100 000 държавни служители на оригиналните си windows-и – ами четат форумите и чакат някой колега да се обади, че има рожден ден и да извади бутилката.

Петата власт активно комуникира с четвъртата. Ако интернеДа един ден спре, вестниците ще излязат празни, радията ще пускат само стара музика (с тъпия зов на rafter.data.bg), а Иван и Андрей ще мълчат като риби на телевизора, щото Мирон ще е в душевна криза и няма да е успял да им подготви репликите.

Впрочем, справянето с реалността на родните медии е нелека задача и тружениците на информационния фронт нерядко изплакват болката си анонимно, в интернет. Кой го тормозела Шефката, кой му свалят от печат гръмките разкрития, коя информация не е достатъчно жълта, че да стигне до тиражиране. Анонимните влечуги са толкова много, че чак сам Зюмбюлев запретна ръкави и ги заклейми.

Петата власт бавно, но славно преминава от празни приказки към реална власт. Примерно в кометарна война се решава бъдещето на катедра “Социология” в ЮЗУ. Накратко: деканът Воденичаров кара напълно незаконен трети мандат (щото дават само по 2) , издава дипломи на политици и записва лично студенти срещу съответната сума. Светла Енчева надига вой и сега се бори за оцеляването си като преподавател. Преди тези трудни колективно-кокълни неща се решаваха на домсъвети, комитети и от ЦК на БКП, сега саморазправата става по сайтове.

Шестата власт

е властта на павето. Всеки от нас, независимо колко години комунизъм е претърпял, има една капка достойство, малка капка, но все пак достойнство. Ако нямаш дъщеря, която да бъде изнасилена или блъсната от пияния Ставински, със сигурност имаш баба, която да бъде измамена и мутрите да й вземат апартамента. Ни Мавриков, ни Първанов ще ти помогнат. Тихият Божи гняв те обзема и просто полудяваш. Вземаш един “Макаров” и приклякаш в храстите пред дома на шибания нотариус, дето е заверил шибания несъществуваш договор на бабето. Ей това е шестата власт.

//Илюстрацията не се получи много точна, защото е известно колко близки са сем. Първанови с Главната на 24 часа, а с Тошо Тошев от другия таблоид са “служили” заедно на тихия доноснически фронт..

You may also like...

3 Responses

 1. Katz says:

  Хубав текст. Интересно е разделението между 4 и 5 — жалко, че го има.

 2. Escreva Isaura says:

  Светла Енчева никога не е била преподаватели, о Мъдрий Откривателю на власти.
  Открий си и една за теб, една за Енчева, че какво да я радва друго, освен… съчинена приказка .. от теб . Като тя не става за приказка.

 3. Само да уточня, че ако борбата беше за оцеляването ми като преподавател, изобщо нямаше да вдигам всичкия този шум. Борбата е заради нещата, които казваш по-горе.

  (Off topic. Защо ли ми се струва, че тук се навъртя някой (разбира се, нямам предвид автора на блога), чието истинско име, обърнато наопаки, прави едно друго име. Извинявам се за неяснотата и отклонението.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *