Има ли пилот в самолета?

От 3 години насам се чудя, аджеба, кой е най-главен в тая държава? Какво е общото между тез премъдри държавни мъже, освен че са двама чужденци и един сепаратист? Кой казва накъде да се движи кораба “Ентърпрайз” и кой само гребе?

Серьожата? Не съм запомнил един път пред камера да дава категорично решение на актуален държавен проблем, песента винаги е “ще помислим, ще обсъдим с коалиционните партньори, ще постъпим с оглед на социалната отговорност на международната свързаност” и така в трета глуха. Определено не е мъжа в коалиционното семейство. Станишев има вид на човек, който си цени заплатката като министър-председател и сериозно мисли над въпроса къде да си прекара отпуската. Трябва да се отбележи кадровата нааходчивост на хората, лансирали го за пост в БСП. Хем е синя политбюро кръв, хем си ходи с оставката в джоба, и да иска, нищо не може да направи за тая държава. Никак не е лесно да си “изцяло ляв” политик на Балканите, една грешна стъпка и хомофобската буря ще гръмне по всички медии.

Симеонич? “Мадридския мошенник” се слави като доста консенсусен играч, уважаващ екипния принцип и трудно артикулиращ лично мнение. Дали е от възрастта или от непознаване на езика, но лидерските му качества са близки до нулата. Да си припомним само колко пъти бе извозван от собствените си съпартийци. “Втори” е достоен принц, но няма манталитет на цар. Отделно прекалено много мечтае да си прибере горите.

Доган Ага? Главният политически брокер на реСпубликата е главен кандидат за ролята на мъжа в постановката “Тройната коалиция”. Не съм вещ в политическата история, но не знам за бананова република, управлявана от жена, различна от вдовица на дикатор. Това е възможно в зряло и развито общество, а ние сме ъпгрейднали таунхола само до феодализъм. За “Ел капитано” се иска мъж, с топки, с желание да се бори и да разкъса противника на парчета. Сокола е такъв и е обърнал половината манекенки с турски имена, но важното е, че точи зъби и за другата половина.

Меди има много качества (като акъл, пари и принадлежност към ДС), но и съвсем обективни причини да не заеме сам най-високия пост. Първо е турчин и благодарение на етническата омраза една проста стачка на такистата може да го катурне от власт и да пренасели парламента с радикално-национални партии, които да го чоплят и съдят поне 2 мандата. Второ, липсва му директна електорална подкрепа, Движение за Пари и Свободи има няколко процента от етническите турци, още 1-2 процента от автобусите и останалото е купено или договорено от цигански гласове. Трето, както се вижда в община Кърджали, липсва човешки ресурс за поемане на властта, просто няма достатъчно хора с турско самосъзнание и висше образование, които да заемат няколкото хиляди поста и да “държат инкяр” срещу “гяурите” и да поддържат “корпоративната култура” на фирмата ДПС. Това е от особена важност, защото не на всеки може да се даде пара на ръка от самото начало, в мащаб правителство има чисто организационни пречки, не може просто да се пусне списък и ценоразпис кой колко има да взема. Може да се даде власт срещу вярност и функционера си чака няколко години “да му се отвори парашута” или сам си организира някакво “лапане”. Добре стаената омраза към българите е мотиваторът, който прави спойката в армията на Доган, съответно и не всички български турци стават за тая работа, а бившите седесари трябва да се заплащат авансово

Та защо ДПС да се превръща в явна политическа сила? Не е ли по-лесно БСП и НДСВ да печелят изборите, пък Доган с няколко машинации да им върже гащите и да си управлява което министерство поиска, бейската? Хем няма да кисне в кабинет и да се занимава да подписва договори за културно сътрудничество с Етиопия…

You may also like...

7 Responses

 1. Помните ли, че Станишев не можа да състави кабинета си повече от 40 дни?! И какво? Летеше ли самолетът ни и без пилот?! И още как!

  Пък и нашенските пилоти не се качват на самолета, за да го управляват, а за да крадат…

 2. lyd says:

  Не ми се вярва пилотът да е един – има доста хора с големи интереси и големи пари. Интересно ми е какво ще правят с натрупаните тук пари навън, ако един ден тук всичко се срине и им се наложи да отидат на по-добро място. Дали ще могат да вложат парите си така, че да печелят добре в по-истинска пазарна среда, в условията на глобална конкуренция?
  Но какво съм седнала да ги мисля тях? Въпросът е дали да продължавам да стоя в тоя самолет…

 3. nname.org says:

  лошото е, че парашутите са отдавна откраднати. иначе цялото трудоспособно население да се е изнесло от държавата

 4. pam pam says:

  ако не беше симеон да вземе властта след управлението на сините (наказателния вот, нали знаете — въпреки че според мен костов ни изправи на крака след виденов), то тогава комунистите пак щеха да земат властта и тогава европейски съюз през крив макарон, деца.
  a турците както е тръгнало май-май няма да са в следващото правителство, така че айде ш’е изчакаме и ш’е видим дали са ни те проблема.

 5. deflax says:

  Станишев не получи достаъчно силна подкрепа от нас избирателите на последните избори защото всички си бяха заровили главите в пясъка както винаги без собствено мнение… Затова той не успя да състави правителство без да се налага да води дълги преговори с турците примерно…. ако не се беше образувала тази коалиция щеше наистина да видим ЕС през крив макарон.

  Никой от вас няма собствено мнение и само се оставяте да ви лъжат хора от калибъра на Бойко Борисов примерно..

  Вместо да плюете само и да проповядвате някакъв смешен антикомунизъм заслепявайки и без това обърканите млади хора… по добре на следващите избори оценете положителните неща и наистина подкрепете някого вместо само да гласувате против всички.
  Писна ми да чета простотиите на някакви измислени анти-комунсти на които явно им хареса да лижат дупето на господин Костов за да бъркат в кацата с меда. Хващайте по някоя лопата и марш на село от където сте дошли! На никой вече не му се слушат глупости.

 1. July 15, 2008

  […] Ура, човешките ресурси на Меди се изчерпват! За министри-бушони вече не слага турци, а обикновени българи. То и защо да хаби цял човек за мандат, който края му вече се вижда… умен Сокол, умен. ДПС се развива напълно според хипотезата ми отпреди време… […]

 2. March 30, 2009

  […] Защото така аканите гащи лъсват за секунди. Няма коалиционна политика, национална стратегия, политическа отговорност, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *