Да организираме истински награди за сайтове!

Бг линк 2008 на Тодор Христов ме наведе на мисълта, че надали има честно, открито и общодостъпно годишно “състезание” за сайтове. Иначе награди за уеб се раздават всякакви, в Албена, в НДК и в кметството в Раднево… Не че имам нещо против БГ Сайт, но 100 лева такса за участие ми се виждат множко, а и нямам време да посетя съответната тържествена церемония… (освен ако Dave Gahan не е специален гост или пък бият Първанов на стълбите)

Идеята ми е да се събере 20-30 души жури, стари кучета и професионалисти, и да се направи честно гласуване кой комерсиален сайт как се е справил през годината. Наградите могат да са грамоти в рамка, а тържествената церемония да се проведе във “Ветрило”-то в Стрелбище. Това статуетките са умряла работа, със Сашо бяхме взели няколко и ги ползвахме да чупим орехи… само излишни разходи и бронз, изгубен за народното стопанство 🙂

Съществен момент е да се определят интересни категории и да се декларира кой към кой сайт има отношение, за да не е изкушен да гласува за себе си. Лични блогове не би трябвало да участват извън определен раздел, техните качества са несъизмерими. Мнението на широките народни маси може да се подсигури чрез коментари към всеки номиниран сайт. Ако някой намира идеята за смислена – да свирка 🙂 В крайна сметка истинските награди не зависят от церемонията, а от авторитетите, които са ги гласували.

You may also like...

15 Responses

 1. Идеята е добра, макар че в голяма степен се покрива с това, което правят социалните мрежи, като Свежо, например.

  Трябва да се изчисти концепцията. Каква е ползата от едно състезание за кратко време? Може да се направи сайт, в който да се публикуват постоянно RSS фийдове от най-добрите блогове, разделени тематично, и постоянно да се гласува за тях, а наградата само да се дава веднъж в годината. За сметка на това, читателите ще могат постоянно да четат качествено блог-съдържание.

  Във всеки случай подкрепям идеята и бих участвал във всяко отношение.

 2. nname.org says:

  при блоговете да, но ако конкретизираме за сайтове, които предоставят/продават услуги може да се гласува и веднъж годишно да се оценяват усилията на създателите им…

 3. dzver says:

  Единствената файда от уеб състезание, ако е с комерсиална цел. bgsite е доказателство.

  Жънеш някакви зверски негативи и си лош на всички, на това отгоре трябва да се бориш със спамъри и умници, които търсят пробиви в системата и за какво?

 4. nname says:

  @dzver: именно заради спамърите и тарикатите предлагам тази “затворена” форма на гласуване

  идеята е хората, изработили полезни и смислени сайтове (през 2007 и 2008) да получат морално-физическа награда и признание за старанието си

 5. pro01 says:

  Аз това го виждам като едно формално събиране на иедени и пиени, в което под формата на шеговит диалог, който накрая минава от шеговит в сериозен, един аналогов лист се върти барабар с един аналогов молив и всеки първо написва три сайта, после във фаза две другите слагат плюсове или минуси за всеки. И така всички доволни и субективни избират тритяхто най-добри сайта на пълен корем. След което ги приканват да платят сметката и да си вземат грамотите.

 6. nname.org says:

  hahah, то ще е борба да НЕ спечелиш тогаз 🙂

  този формат ще е добра, ако предварително народа се е запознал със сайтовете и ги е запомнил, иначе ще е приказки на рандОм

 7. Петър says:

  Едни такива награди са смислени единствено и само когато са престижни. Престижни могат да бъдат ако няма вероятност да ги спечелиш на случаен принцип и винаги победителите са лидерите в нишата си, а това мисля и сега е така.

  100-те лева такса на BGSite не мисля, че са проблем за който и да вървежен сайт, а невървежни закво са ти ?

 8. nname.org says:

  @петър: след като 100-те (120 с ддс) лева не са проблем, защо има само 18 записани участници в БГ САЙТ 2008?

  директната маркетингова файда от такова нещо е малка и хората не го включват в рекламните си бюджети

  авторитет би трябвало да иджа от журито, състаено от авторитети. ако те оценяват някакви мангали от “Волф” ще ти е все тая

 9. Петър says:

  Слабият интерес към BGSite не се дължи на непосилната такса, по-скоро мисля че не се вдига достатъчно шум около конкурса. Хрумнаха ми и няколко съществени пропуски, от страна на организаторите, но ще ги задържа за себе си, не ми се правят интриги из блоговете. Уважавам труда им, а накрая всички ще видим колко добре са се справили всъщност.

  Журито е важен елемент наистина, критериите също.

  “Волф” наистина нищо не ми говори.

 10. nickname778 says:

  Абе има как да стане сериозен конкурса, ама явно че няма или желание или ресурси – става въпрос за малко реклама, малко шум да се вдигне, може да пробват и с директен маркетинг. Не мога да повярвам че 100 лева са пречката да се запишат поне по 20-тина сайта в категория.

 11. pro01 says:

  Не мисля, че парата е пречката. Или че не е уместно да има такса. В крайна сметка организацията на конкурса е свързана с разходи и никой не е луд хем да дава награди, хем да е на загуба от историята, независимо какво се случва отзад. В крайна сметка тези награди са толкова непрестижни, че ми е почти невероятно да повярвам в идеята някой да бута на някого, за да спечелят сайтовете му. Все едно да си хакнеш оня банер “web excellence award winner” – толкова значимо е да имаш признание от конкурса. Преди 7 години щях да си накича статуетките с ебати щастливата усмивка във витрина. Сега ми е все тая. Егото може много по-успешно да се почеше с добре платени клиенти, отколкото с награди от скулптура не-знам-си-кой. А и самата идея за непредубедено гласуване ми се струва утопична. Затова и има толкова много галерии за вдъхновение – всеки луд с вкуса си.

  Интересно обаче какво казва регламента за случаите, в които записаните сайтове са под даден критичен минимум за всяка категория (да речем 10).

 12. nickname778 says:

  @pro01 : това че в момента не е достатъчно популярен конкурса, не значи че няма нужда от него и че ако се направи като хората, няма да носи престиж. Такива конкурси и 5 заявки да ти донесат и 1 клиент в повече да ти докарат пак си заслужава. Например ето това : http://2008.bwa.bg/ – наскоро трябваше да избирам фирма която да ни направи фирмен уеб сайт. Понеже не съм много навътре в пазара, точно оттам избрах от кой да поискам оферта. Така че, явно че има смисъл от такива мероприятия, но от това точно в момента – не !

 13. pro01 says:

  Ами много ясно, че е така. Никой не прави конкурси по някаква друга причина така или иначе. Важното е шум да има.

 14. Надя says:

  Бих се включила в такова състезание, ако разбира се, блогът ми мине през ситото на добрите и смислени сайтове 😉

 1. July 31, 2008

  […] в един от най-веселите блогове за бира, рап и кучки http://nname.org/2008/07/31/%D0%B4%D0%B0-%D0%…B0-%D1%81/ в Любими преди 1 минута edno23.com Начало контакти […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *