Прословутите 15%

Поради липаса на дистанционно гледах 10 минути от предаването на Марта Вачкова, където група лелки се жалваха, че видиш ли, Жените получавали 15% по-малко от Мъжете, ох, колко сме дискриминирани, дайте си ни Парите.

Проблемът с мангизите

Оказа се, че въпреки ниската ни балканска култура, селския манталитет и космат патриото-героизъм “им даваме” точно толкова, колкото и в останалата Европа, а при жените под 30 години разликата е само 5%. В съвременния свят вземаш точно толкова, колкото си изработиш, колкото заслужаваш и колкото успееш да си изпросиш. Това, че Кака Мара е свикнала по цял ден да си чеше топките и да работи в магазин с 3-ма клиента на денонощие или Държавната Агенция по Защита на Бактериалното Разнообразие и да не върши нищо за 500 лева си е лично неин проблем. Аз съм го работил това, по цял ден нищо да не правиш, и ми беше тежко, не знам тя как е свикнала и как издържа така до пенсия. Веднъж влезнах в една библиотека в Младост да питам за 3-ти блок и библиотекарката ме изгони с викове “ама така ли се нахлува в чуждия свят, тук е света на книгите, не е бюро справки”. Като те питат любезно, отговори любезно, не като някой абдал…

Относно заветните 5%.. ами ние мъжете повечко се стараем. Дали така са ни научили майките ни (които също са жени), дали спестяваме за кола-пичеловка или само защото не хукваме за болничен при първото кихане – не знам. Има жени които работят много и нищо не ги спира да печелят по много, голям процент от малките фирми са собственост на жени, които с предприемчивост и упорство успяват всеки ден. Тях няма да ги видиш да протестират с плакати с нарисувана яйцеклетка, просто нямат излишно време за губене.

Лекари, зъболекари, архитекти, адвокати, при най-престижните професии няма място за предразсъдъци. На Мартина, рошавата гарга, са й разрешили да води цяло предаване, за каква дискриминация говорим!

Проблемът с Добрината

Друг аргумент, който изтъкнаха Дамите – по-често от мъжете се грижели за стари хора и така си губели времето. Еми, като ти тежи, защо го правиш? Остави дъртаците да умрат в собствените си лайна, а ти си ходи, печели, харчи си парите и се развивай. Да не ти пука какво ще кажат Комшийките, ако не ти идва отвътре няма защо да правиш Добро, прави мускули и слава.

Ние мъжете си знаем до коя минута тряба да сме на Терена, станем ли на 70 вече се ориентираме към приключване, вие проклетии живеете по 100 години и губите времето на прясно пенсионираните си дъщери!

Проблемът с насилието

Започне ли да се говори за жени, рано или късно се стига до темата за насилието и се постига консенсус по въпроса за безсилието пред него. Ами това е Света, вие сте го родили, буквално! Мъжете от ранна детска възраст са бомбандирани с агресия под разнообразни форми – конкуренция, очаквания, шамари, строги забрани, даже не ги гушкат, “за да не се размекнат”. Но нито едно предаване не обсъжда тази тема, сякаш ние сме имунизирани срещу проблемите и винаги можем да поемем още една кофа душевен товар. И сякаш уродливото желание на един мъж да изнасили идва от самосебе си.

2009-та година е смешно да си говорим за мъже и жени като отделни групи. Проблемите на една жена влючват и проблемите на мъжа до нея. Останалото са празни приказки на застаряващи гургулици като Марта и Миглена Ангелова, които видимо страдат от сексуален дефицит, защото никой мъж не може да ги понася. Същото важи и за Слави.

You may also like...

21 Responses

 1. Слави says:

  Слави винаги е страдал от дефицит. В началото страдаше от липса на пари и продаваше мартенички, сега страда от липса на чест и достойнство. А за жените, най – голямата грешка беше, че им дадохме да гласуват !!! 🙂

 2. krizkoz says:

  като не ти харесват жените, ходи си купи надуваема кукла, тя и няма право и да гласува освен това, така че хармонията ще е пълна! :{}

 3. пламен says:

  Добре, че не си гледал повече от тия 10 минути. Очакваме включване от Openly Feminist, която ще ни обясни как и колко не си прав 🙂

 4. rraycheva says:

  Хахахаха! Направо ме разсмя! Сигурно тези 10 минути са били тъпи (сефте!), но и теб си те бива. не ме интересуват процентите, то и с просто око се вижда кои са феминизираните професии – там, където пари няма: учители, медицински сестри, лелки в детски градини. Макар че е доказано, че мъжете се справят прекрасно на тези поприща и са много необходими за развитието на децата. Ако между двама абсолютно равностойни разнополови кандидати трябва да се избере единият да шефска позиция, това ще е мъжът, защото “няма месечен цикъл” и “свързаните с него лошо настроение, избухливост и липса на обективност”. Истината е, че никой не може да те убеди, че не си прав, както и мен – в това, че си прав.

 5. Bloodymirova says:

  Еми бих казала, че и жените доста се стараят, поне наистина амбициозната и самостоятелна част от нас. Стъкмистиката е лайняно нещо, съгласна съм, както и че не трябва да се делим на групи. И всъщност за това иде реч – ако вършиш една и съща работа, трябва да получаваш същото заплащане, без значение, мъж, жена или хермафродит.

  А Марта не я гледай, ще се повредиш.

 6. voxy says:

  Bloodymirova би ли дала някой конкретен пример, защото само си плямпате някакви общи приказки с извадена от нечии задници глупава и очевидно не особено разбрана от още по-глупави жени статистика, та какво имаш предвид като казваш за една работа еднакви пари, къде си видяла нещо от рода на –
  Търсим нещо си, заплата хх ако си жена 15% по-малко? най-грубо и буквално казано

 7. Eneya says:

  Ами не знам дали Петя ще пише, но аз мисля да коментирам.

  Първо, Марта Вачкова някак изобщо не ми се вижда смислен пример за работещи жени и пр.
  Второ не го вярвам в това за повечето старание, защото звучи абсурдно, неадекватно, несериозно и твърде а ла Фройд.
  Най-малкото, аз също работя и съм убедена, че си върша отлично работата.
  Сега, ако си говорим за “те ни лъжат, че ни плащат, ние ги лъжем, че работим” – такива фирми и такива хора има със сигурност. Виреят главно из политическите среди и администрацията.
  Отвъд това си работят по равно.
  Е, скатавки винаги има, но не мисля някой пол да е привилегирован по брой представители от друия.

  Трето – ти колко точно мъже, които се грижат за възсратните си роднини знаеш. И нямам предвид да им дават пари. Имам предвид да ги купят, да ги чистят, да ги хранят, да ги водят на лекар, да им отделят времето си, едновременно с това да въртят дома 9 семейството си (ако имат такова).
  И моля ти се, не казвай, че има старчески домове, защото съм влизала два пъти и двата пъти бях погнусена до дъното на душата си от отношението.

  Четвърто.
  Проблемът с насилието не е просто женски.
  Най-малкото, обществото ни е още – патриархално.
  Да не ги ‘разглезват’ и да не стават “женчовци” никак не е тръгнало от жените като изискване.
  Самото общество има много ясни правила, канони и очаквания как трябва да се държи един “истински мъж”. Агресията е много голяма част от общуването.
  Погледни собственият си начин на писане, ти си агресивен, заядлив, сприхав и това се толерира.

  Едновременно с това на г-жа Ангелова при такова поведение й се препоръчва мъж или проблемите й се търсят в липсата му.
  Сякаш една жена не заслужава внимание или нормално отношение в противен случай. Все още на агресивните жени се гледа с лошо.

  Ами… това е.
  Просто исках да ти кажа, че написа тон глупости, че проблемите, които описа с ги погледнал от някакъв много абсурден ъгъл и отново се прави вечното деление “мъжко/женско”.
  Което е несериозно. Да преценяваш някой по пола му е толкова фройдистко, че просто нямам думи.

  Вокси, аз мога да ти кажа един много пресен пример. Едни познати кандидатсваха за едно и също място.
  На интервюто на него му пердложиха доста по-висока заплата, отколкото на нея. Мацката им отказа и взеха типа.
  С еднакво образование бяха, яха завършили един университет, дори един факултет като опит бяха горе долу равни.
  Така че – примери има. Не са навсякъде, има изключения, но ги има.

  Още повече, че жени като Ангелова и Вачкова наистина са се сблъсквали със страхотен сексизъм когато са били в ранните си години и имат пълното право да се оплакват. Прмени има, но не са изчезнали, колкото и да им се иска на някои.

  И сериозно го казвам, вместо да хванеш и да генерализираш потърси сериозно защо някой се оплаква, а не приказвай на общи основания, както и обиди на сексуална основа.

 8. Eneya says:

  П.П. Моля те, оправи ми буквените грешки (и 4-те пропуснати запетайки), че пак много съм бързала и не съм внимавала. Мерси. 🙂

 9. nname.org says:

  @eneya:

  “Погледни собственият си начин на писане, ти си агресивен, заядлив, сприхав и това се толерира. ”

  така е, но кой ме толерира, че не съм усетил? чичко полицай да дойде да ме напляска заради мръсните думички ли, какво ли?

 10. nname.org says:

  @rraycheva:

  радвам се, че си приела поста извън баналната равнина на разсъждение, а това също е ценен аргумент

  “Макар че е доказано, че мъжете се справят прекрасно на тези поприща и са много необходими за развитието на децата”

  нека Държавата се бръкне по-дълбоко и в името на децата създаде необходимите материални стимули за мъже учители. даже може да ги проверява да не са пълни олигофрени, каквито бяха половината по мое време

  коя феминистка ще направи първата стачка за мъж учител?

 11. Bloodymirova says:

  voxy, говорех принципно – не съм тръгнала да защитавам тезата, че случаят в България е такъв. Но не си ли съгласен, че така би трябвало да бъде?

  Нямам преки наблюдения, щото не работя в ЧР, и не мога ти кажа на кого колко плащат. Дали има определена нагласа сред някои хора, за това колко един мъж може да бачка и колко една жена, може би. Но е въпрос на време и себедоказване.

  Ако трябва да говоря от личен опит, никога не съм усещала различно отношение. Може би в началото, щото нямах абсолютно никъв стаж, но това нямаше общо с това, че съм от женски произход 🙂

 12. Eneya says:

  Кой говори в момента за външен контрол?
  Просто давам много елементарна демонстрация на повдение – твоето.
  То се толерира както от този чичко полицай, не като представител на обществото, а като част от него, то се толерира и гледа положително от някакви хора (принципно, разни с твърде изкривени представи какво е “мъжко” поведение и пр. Нищо не пречи да са и мъже и жени.)
  Направих сравнение/аналогия на подобно агресивно отношение при говорене/общуване с това на Искра Ангелова. И докато на теб никой не идва да ти каже да си намериш мъж, защото подобно поведение се смята за нормално, това беше твоят коментар спрямо нея. Сексистки, дребнав, глупав и най-вече обиден. До там, че приравняваш темите и каузите, за които тя говори и обсъжда до чисто физически аспект на имане/нямане на мъж. Нещо, което по никакъв начин не е свързан с нейният интелектуален, емоционален или друг багаж, но което теб не те спря.

  Ако все още не разбираш какво имам предвид, здраве да е. 🙂
  П.П. “мерси”, че направи поправките на по-предишният ми коментар.

 13. Denia says:

  Много ми е интересно, как всички, желаещи да оплюят феминизма, винаги използват едни и същи банални, отдавна опровергани аргументи. Периодично в блога на Петя идва някой и започва да крещи все същото, убеден, че е открил топлата вода:

  “Всички сме равни пред закона! Няма нужда от феминизъм! Нали имате право да гласувате – какво се оплаквате тогава! Жените получават по-малко щото работят по-малко! Щото са мързеливи! И щото имат мензис, който им влияе и не могат да мислят разумно! И нали те отглеждат децата, да си ги възпитат по свой вкус!”

  Ако някой ми беше давал по един лев всеки път, когато съм чувала тези “аргументи”, вече щях да съм богата.

  Ако си беше направил труда да прочетеш нещо за джендъровите роли, щеше да знаеш отговорите на всичките си въпроси. Но не е това целта на занятието, нали? Целта е да ги дразниш тъпите женки.

 14. nname.org says:

  На някой ако му е трудно да бъде жена – хубаво оплаквайте се, търсете под вола “джендър роли”, гледайте си Миглена Ангелова и се кефете /на български е “полови роли”

  но май не сте наясно с тежестта на другата алтернатива – да се справяте със Света в ролята на мъж

 15. Слави says:

  Тука ще стане война май 🙂

 16. Eneya says:

  Така… от всички неща изписани до тук няма нищо продуктивно.
  Нещо повече, крайният резултат е, че ти зарязваш темата (защото просто нямаш доводи) и обръщаш нова страница с обяснения колко им е кофти на мъжете.

  Тези проблеми не се появяваш от нищото, нито пък решенията им.
  Същите тези жени и мъже, за които си говорим с теб и си чешем пръстите с глупости, от тях зависи нещата да се променят.

  Докато обаче има разни идиоти, които обясняват, че “жените не работят сериозно”, “те са си виновни, че някой е проявил насилие” и тн. простотии доникъде няма да я докараме.
  Специално казвам идиоти и не конкретизирам пол, защото идиотията пол не признава и ходи по всички.

  Вместо да мрънкаш и да повтаряш като латерна глупави и обидни (и най-важното неверни) твърдения хвани се за тази твоя умна главица и помисли “мога ли аз да направя нещо, така че настоящата ситуация да се промени към добро и дали поватрянето на някакви евтини секзими няма да задълбочи проблема, вместо да го премахне?”

  Ами май това е.
  Не казвам, че мъжете нямат проблеми, че не се сблъскват с шовинизъм и сексизъм, казвам, че е тъпо да се правят опити за степенуване на кой му е по-зле, защото не променя нищо.

 17. linnah says:

  Eneya, айде вземи прочети нещо на Фройд и тогава обяснявай кое било а ла Фройд и кое не.

  Истината е, че всички хора са идиоти. Има малък процент и от двата пола, които искат и правят нещо с живота си. Когато има желание, има и начин, когато няма желание, има оправдание. It’s that simple. Аз вярвам в индивидуализма и в Дарвин – човек сам трябва да се грижи за себе си и ако не успее да го направи, става жертва на естествения отбор, който е естествен!

 18. tL_ says:

  Енея,

  нима виждам протести, че повечето докери са мъже, а когато викнеш хамали да ти носят партакешите, предпочиташ да са едни такива едрички момчета? Защо не повикаш няколко крехки девойки, в името на половото равенство, да видим как ще се справят?

  Приемете го най-накрая – ИМА полово обусловени професии и това е скапан ФАКТ! Ритането срещу остена не премахва самия остен, просто прави нещата по-болезнени…
  Когато жена стане докер, а мъж – медицински брат, и когато се справят добре, те получават необходимото признание, дори повече, защото се справят в нетипична за тях роля. Ама за да стане това, трябва да си ПРО-ФЕ-СИ-О-НА-ЛИСТ, защото това не признава полове. И ако ти си пример за ‘добре си върша работата’, тогава си обяснявам жестоката некадърност сред ‘журналята’. Спри да мрънкаш и почни да БАЧКАШ и приеми, че ако професията, в която се бъхтиш е доминирана от мъже, ти ЩЕ бъдеш гледана с насмешка, докато не се докажеш. Обратното също е вярно.

  Адвокат не става мозъчен хирург само заради хартата за правата на човека или защото всеки имал еднакво право. Опира до способности и желание…Ако искаш и можеш – нещата се получават и ти си доволен човек. Но ако не се справяш, мрънкаш, търсейки по не-Фройдистки начин да прехвърлиш вината някъде другаде…

  Typical Darwin Award…

  И помисли за следното – ако поискам от теб и останалите фанатични феминистки фундаменталистки (ФФФ) да дойдете и да ми намерите причината, поради което колата ми не пали добре в последно време, вие няма да се справите. Но не защото сте жени, а защото просто грам не отбирате от коли и двигатели. Обаче познавам една Милена, която може да ти оправи колата по телефона…но тя просто се кефи на това, което прави и се стреми да е най-добрата…

  Стани наистина добър в това, което правиш и никой няма да ти гледа циците или чатала – ще гледат работата ти…

 19. pro01 says:

  Абе трудна работа това с циците и чатала 🙂

 20. Eneya says:

  Тъй… феминистки фанатички и купчина безумни доводи.

  Едно по едно
  1. разлика във физиката има, разлика в нивото на интелигентност и работоспособност – не.
  Това, срещу което се оплакват жените е сексизмът по отношение на жените, които работят в сфери наравно с мъжете, но са оценявани по-отрицателно не на ниво интелигентност, работоспособност, а на полов принцип.
  2. по каква линия ти си мислиш, че можеш да ми държиш тон и сметка как аз си върша работата, нямам никаква представа, но отново демонстрира пдоходът “всички в един кюп”. Още повече, че искам да ми цитираш пет причини, поради които аз не си върша добре работата. Още нещо, аз уча журналистика, а не работя журналист. Имай го предвид и не дръж отговорни единици, за нивото на цялостното нещо. Нито ми прави гениални доводи въз основа на личен блог, който не е официална медия.
  3. все още е факт, че в много професии адвокатски, банкерски, като цяло такива, където са замесени многото пари жените по високите постове са малко. И не мисля, че причината е, защото няма достатъчно кадърни жени. Не една и две преуспели жени са разказвали, че жените трябва да са в пъти по-добри от мъжете, за да получават равна на тяхната заплата и все още отношението “ма тя може да забременее, нека не влагаме пари в нея” е съществуващо.
  Разбира се, много лесно е да се приведе всичко под знаменателя “феминистки”, с което ставаш проедното дрънкало, което не е знае значението на думата феминизъм.

  Следващото… аз не съм писала, че на жените трябва да им се “позволява” същото, за да не бъдат репресирани, писах, че не трябва да им се пречи. Двете неща са много различни.
  И ако искаш да ми обясняваш за професионализма, моля ти се, изброй ми десетте най-влиятелни жени в света, а след това десетте най-влиятелни мъже в света. Виж кой на кое място е в своята йерархия.

  Това, което се опитвам да обясня (може би неуспешно) е, че жените не полагат по-малко труд. И логиката “ми вие сте си виновни, защото не бачкате”, “вие сте си виновни, че към вас се упражнява насилие”, “вие сте си виновни, че не ви плащат достатъчно” е добър пример за “обвиняване на жертвата”. По същият начин, по който едно време са обвинявали негрите, че те са си виновни за расизма… щото са черни.
  Расизмът впрочем си съществува и до днес. И това, че не огромен, явен и размахващ ку-клук-клас шапки, не значи, че е изкоренен.

  Абсурдното по отношение намесването на физическото “ние сме по-силни от вас” е просто дразнещо. МИ ок, аз пък да питам… що няма мъже кърмачки, бах-маааму? Като изключим онези няколко странни изключения с лактозните способности.

  Не ми казвай, че нещо физиологическо пречи на жените да станат добри лекари, хирурзи, полицаи, адвокати, аптекари и пр. Защото аналогията ти с физическото натоварване загатва подобни идеи.

  И за последен път… никога не съм казвала, че спрямо мъжете няма ужасно много сексизъм и ограничения по отношение на работата… но погледнато в мащаб, наистина се набиват на очи големите дупки в пейзажа. И това, за което феминизмът се бори като концепция е изкореняването на сексизма и към двата пола.
  Хайде, точка.

  П.П. Фройд съм го чела достатъчно брой пъти, за да ми се драйфа от това колко голяма част от него мога да цитирам. Повярвай ми, не е литература, която е приятно да четеш. Искам да кажа… да четеш как някой е твърдял, че жените са малко по-интелигентни от средната кокошка и могат да плетат, шият и пр. подобни, защото се опитвали да наподобят плетката на природата около ******* е просто абсурдно. Да не говорим за вездесъщата завист по пениса, която тогава е било по-скоро завист по нещата, които репрезентира, а именно сигурност, възможност за развитие, свобода, право на глас и пр.
  Разбира се, на много хора не им изнася или просто не обичат промените и затова просто повтарят като латерни някакви глупости, които са чули от други хора и тн. по веригата.

 21. Данчо says:

  С много неща съм съгласен. Ама много си злобен бе братле.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *