Имоти, цени, цени, имоти

Мързи ме да пиша пост, но пък попаднах на мнение, което споделям:

“Капитал, продължавайте да правите сметки колко им излиза на строителите м2. За да са ви по-достоверни изчисленията може да вземете под внимание лунните фази и нивото на Дунава в сантиметри. Истината е че купувачи от вън няма да дойдат. А вътрешното население намалява. Към това прибавете и факта, че подмамени от първоначалните печалби, много балъци се набутаха да строят точно накрая.

Просто няма от къде да се вземат хора, коите да населят новопостроените жилища. Според АДРЕС имало 115хил. жилища на пазара само в София. До лятото ще са 150хил. По двама човека в жилище означава, че отнякъде трябва да дойдат 300хил. човека. Откъде ще дойдат тези хора, бе Капитал? И защо тогава говорите, че имало потенциални купувачи?

Ами парите. Тези 115 жилища по 50м2 средно по 400е/м2 средно правят 2 милярда и 300 милиона евро. Само за София, само за жилищата, които сега са на пазара. Кой ще налее толкова пари България. Ами жилищата от неизплатени ипотеки, които вече излизат на пазара. Ами другите градове, в които също се строеше без мярка?

Царя е гол, Капитал. Най-добрият вестник в България сте, спрете с безсмислените изчисления себестойностт. Като няма търсене, себестойността никой не го вълнува.”

Цялата статия + 270 коментара >>

You may also like...

8 Responses

 1. Тази трагикомедия се разигра по абсолютно същия начин през 70- те години в ГФР.

  Икономическото чудо им даде невярното усещане за тотална свобода и те започнаха да строят. Настроиха толкова жилище, че те и досега си остават празни.

  Това е един от най- голямите недостатъци на пазарната икономика- липсата на каквото и да било планиране.

 2. Какъв недостатък – че някой е загубил от неразумни инвестиции? Аз го наричам справедливост.

 3. Аз казвах, ама на – кой да ме слуша….

 4. Специално за София не бих се притеснявал. Докато не се изнесе цялата държава да живее в София, ще има дефицит на жилища, съответно високи цени. Но ще има известен спад, защото част от жилищата наистина едва стават за живеене (кал, бетонна гледка, без инфраструктура, училища и магазини)

 5. wakeop says:

  Е то народа се изнася към София, докато има какво да работи в София и парите стигат за ипотека / наем.

  Иначе предлагане и търсене ще продължава да има, но сделки (т.е. пресечената точка между това какво може да си позволи купувача и това, заради което би продавал продавача) – май доста по-малко.

 6. nname.org says:

  за 10 години много хора се пренесохме в София и Варна, но този поток намаля, а има миграция обратно към селата и чужбина, където условията за живот са малко по-човешки

  ако погледнем фактира “студенти” – сегашните младежи учат в Европа и ще си останат там

 7. wakeop says:

  В София дишаме най-мръсния въздух в Европа (http://profit.bg/news.php?id=42858)

  Това също е фактор…

 8. ekaterina says:

  Напротив, себестойността интересува изключително много всички, които очакват тя да падне още повече…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *