Ще свършат ли природните ресурси?

Кака ти Сийка задава основателния въпрос и отговаря – няма да се изчерпят, защото първо ще се саморегулират като станат безумно скъпи и “Никой ресурс, даже най-широко използваните, не е безусловно необходим на икономиката.” НТП и т.н.

На теория е така, обаче на практика разхищението води до преболезнена липса,  възможно е основни суровини да изчезнат във вида, в който ги познаваме. Например в България до 10г. ще понамалее питейната вода и тогава хит ще са историите, как едно време сме миели Москвича с маркуча, после сме поливали доматиту и вода е имало за всички и всичко.

ХашДвеО-то само по себе си няма да се изпари, но ще смени формата си. Ептен няма да става за пиене от чешмата, и ще я влачим нагоре-надолу в бутилки, бидони, влакове и кораби. Вместо да ни идва дюшеш, ще я пречистваме и извличаме от солена с 300 зора. Много производства ще са принудени да инвестират в затворен цикъл, някои сектори като животновъдство и земеделие ще се видят в чудо и ще им се наложи да спрат да я пилеят. Възможно е сметките за вода да подгонят тези на тока, даже и да го надминат. Воден апокалипсис или постепенна пустинна адаптация – въпрос на гледна точка, късмет и превантивна държавна политика – разбире се, нулева.

А ние, ние какво да правим?

Ами ако стане чак толкова зле ще ходим на Север, към тайгата. Там вода дал Господ, ще заебем панелките и ще разпъваме юрти, ние прабългари ли сме или лукови глАви. Или Монголия, там пътища няма, но има кирилица и панелни квартали насред нищото, с пясъчни пътеки помежду им. Пак ще ни е родно, пък и скоро наши министри ходиха командировка да им подобряват икономиката, дръпнала е много със сигурност.

You may also like...

16 Responses

 1. Longanlon says:

  туй от де го измисли, не ми го побира акъла…

  май много модерно стана всички да се правят на аполаиптични нострадамовци. ше зема и аз да си избера нещо и да кажа, че до Х години ще свърши и никакви аргументи да не давам – важното е да повтарям, че положението е трагично

 2. nname.org says:

  нострадамус ми е селски, но други хора с повече хидроинформация го предрекоха това, аз само го повярвах.

  най-общо казано климатът се засушава, резервна чиста вода в българия няма, а баба ти на село с 120 лева пенсия не може да си прокопае нови канали или да пречиства

  но всеки един основен ресурс ще свърши рано или късно, с изключение на Слънцето и на Комунизма 🙂

 3. ping says:

  Всеки избира за себе си, но аз смятам, че повечето теории за изчерпване на ресурсите работят единствено в полза на тези, които ги продават – петрол, скъпоценни камъни, питейна вода (и на журналята, които списват “еко” статии).

  Нали знаеш как продават на пазара Кирков – “Айде на кромида, свърши сеее”. Пък той не се е 🙂

  Въпросът е по-скоро как да се осигури равноправен достъп до ресурсите на максимален брой хора.

 4. кака ти педал знае says:

  nname, защо си такъв аполаиптичен?

  нима лошо ще ни е да живеем в слънчев комунизъм?

 5. nname.org says:

  айде без лични нападки

 6. eldred says:

  nname, дай някакъв източник, че ми е любопитно, кой ги предрича тия неща. Климатът изобщо не се засушава. Да има някакво сериозно изследване, доказващо, че в България валежите намаляват? Всичко друго са просто празни приказки.

 7. nname.org says:

  Мартин от Русе ги предрича, той е агент на Щази и цели да ви вземе паричките на всичките…

 8. Longanlon says:

  ако ал гор е прав и климатът се затопля, това означава по-голяма влажност, не засушаване – така е било през предишните епохи, когато температурите са били по-високи

  не може всичко наведнъж – и затопляне, и наводнения, и засушаване… това само в библията го има

 9. nname.org says:

  постът обсъжда възможностите за целогодишно снабдяване с питейна вода, а не наличието/отсъствието на вода по принцип

  вода има, но пада като дъжд вместо сняг и трябват няколко нови язовира, които да я събират. отделно канализацията се доразрушава и загубите се увеличават

  положението в момента е тежко само по южното черноморие, иначе общо за страната загубата на население компенсира загубата на воден ресурс, може и 50 години да си кретаме така

  скоро гледах пред един блок 5-6 човека от него се биеха със 5-6 човека от съседния новостроящ се блок за водопровод, едните искаха да се включат към колектора на другите

 10. Лонгалон го кара по учебник, урок втори: “търсене, предлагане и равновесие”.

 11. eldred says:

  Проблема в България е, че инфраструктурата не се поддържа, но това си е наш личен български проблем. Снеговалежите в момента не намаляват, а никой не може да каже какъв ще бъде климатът след 10 години.

 12. Longanlon says:

  nname, ако говорим за инфраструктура, не виждам това какво общо има с моята статия 🙂

  така е магдалина, ама много хора не си знаят и основните уроци 😉

 13. Лонг, сигурно не им е и работа да ги знаят 🙂
  У нас всеки е компетентен по всички въпроси, всеки дава акъл, но накрая нищо не се прави и нищо не става.
  Не знам как така се получава.

 14. nname.org says:

  моята песимистична теория е, че ресурсите няма да свършат, но НИЕ ще свършим преди тях 🙂

 15. Biliana says:

  Аааа, не – човеците не са простаци, те. Как ще се морят да търсят начини на планетата, на която са се пръкнали, като вече мишкуват за нови планетарни територии, годни за обитаване/населяване/пренаселяване/ошушкване/унищожаване/омерзяване?

  Т.е., вместо да почистиш свинщината, която си сътворил и нагло декларираш, че уж всичко било вечно, ти – ВСЕ ПАК – отиваш да търсиш ново място за освинване:
  http://www.iht.com/articles/2008/03/20/america/planet.php

  http://www.news.com.au/dailytelegraph/story/0,22049,21618354-5001021,00.html

 16. kind of a pimp says:

  според мен кризата с водата няма да е защото няма вода, а защото търгът за обществена поръчка “Кладенец” ще се проточи 5 години. и накрая ще бъде спечелен от Биндер 😀 после ще има обжалване от конкуренцията, ще почне проверка на ГДБОП, ще арестуват шефа на фирмата, той ще се разболее от сливици, после от нощно напикаване, накрая от епилепсия и рецидивиращи циреи на гъза. след 12 години делото ще се прекрати по давност и процедурата ще бъде възобновена……. 😀 в това време Ахмед Доган вече ще е омбудсман, премиер и главен прокурор едновременно и ще е затрупан с хвалебствия, а президентът Гюнай Мюмюн ще награди с орден “Стара Планина” Севгилим Апаз!
  българия ще достигнала нивото на Идиокрацията 🙂 – ще поливат царевицата с лимонада, щото в нея има електролити! 😀 хващаме ли бас?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *