Ода за другаря директор

Като дългогодишен читател, не мога да скрия възмущението си от Про.Фил, централната рубрика на 3-то тяло на “Капитал”. Пръкна се може би преди година, но така и не изкласи, а заема цели три страници. Представлява тържествен очерк за шефа на някоя от големите български фирми, тази седмица е ред на Светлин Николчев от Ролпласт.

Идеята е да се всее позитивен пример, да се представят богати и успели българи и да се повдигне самочувствието на родния “индустриалец”. А всеки един представен – сам ще си стане доживотен абонат на вестника и лоялен рекламодател.

Обаче изпълнението куца. Липсват години от биографиите, благи партньорства с мутри и политици, неудобните факти и провалите. В замяна на това има ценни за лингвиста кухи фрази:

“Въпреки учебникарския си подход изпълнителният директор се стреми да следва последните нововъведения в бранша”

“А като търговец не пести средства за прилагане на всички техники за ефективни продажби”

“въобще като цяло Светлин Николчев се опитва да извлече максималното от всяка ситуация.”

“Весела Бориславова, зам.-управител на “Ролпласт”, се въздържа от конкретни квалификации за управленския подход на началника си”

“Тъкмо затова изпълнителният директор всеки ден отделя време да се разхожда из фирмената сграда и да говори с хората си.”

“Самият изпълнителен директор смята, че ръководи динамично – не се колебае дълго, когато трябва да реши даден проблем, не обича да протака излишно реализацията на проектите”

Като цяло, животът на един човек е низ от успехи и падения, като отсечеш негативите, цялата конструкция губи логика и смисъл. И Уитни Хюстън имаше своя Боби Браун, който да се напие и да й счупи тиквата от бой, но това не се криеше и я направи още по-голяма певица. С тази рубрика се стига до абурдно театро. Най-елементарно интервю в списание е много по-истинско.

Преди време бяха представили една дама, изпълнителен на голяма софтуерна фирма. Собствените й служители го четяха на висок глас и се насираха от смях. Дамата започнала преди 2 години като секретарка, първо била любовница на единия съдружник, а после станала жена на другия. Пълни с топла любов, двамата президенти я направили директорка. А “Работническо дело” я разпитва за стила й на мениджмънт. Бяха пропуснали да разберат дали е компютърно грамотна.

You may also like...

6 Responses

 1. Дидо says:

  Сакън, не пипай “Капитал”, светая светих на българския блогър и гражданското общество.

  То трябва да си малоумен да не видиш, че групата около Прокопиев не е по-различна от групата около Тошев, просто таргетират различни групи.

 2. Dobri says:

  Батка, чета те от няколко (може би 4) месеца и се учудвам на негативизма във всичките ти постове – този бил такъв, онзи онакъв… Ти какъв си?
  Каката (коя, от коя фирма) била любовница, мокра била и с топли чувства я направили CEO… Доколкото виждам се занимаваш с нещо свързано с рекламата, значи най-добре разбираш бизнеса и отношенията. Какво ти пречи?
  Не искам да давам акъл, нито да ти се меся в блога, само ми е странно, че си толкова безсмислено груб и чувствителен по теми, за които си знаем, че нещата няма да се променят.

 3. ekaterina says:

  Е, то пък като не може да се промени, остава и да не можем да го коментираме?! Не е излишно, не е излишно…

 4. alvin says:

  Dobri,
  остави го ти Брус да пише, много специфична и приятна му е критиката; почти елегантно и доста стилно ги цели десетките.
  Палци горе от мен.

 5. nname.org says:

  наистина пиша по-често за нещата, които ме дразнят, отколкото за тези, които ме кефят.

  това е въпрос на стил на изказване, психика и лична мотивация, ти направи позитивен блог и Света ще се балансира

  в областите, които са тема на този сайт има педя кал по килима и докато не се изчисти – надали ще има какво хубаво да си кажем

 1. March 15, 2009

  […] Ода за другаря директор е сътворил Б.Р.ц.К. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *