Добрите страни на голямото кредитно изтрезняване

bulgar_pari.jpg

Монетата винаги има две страни и докато милиони психически непълноценни американци си търсят нова работа, където да подремват и да се преструват на технически грамотни, ние, българите, тайно ликуваме в подкрепа на кредитния крах. Защото той, в известна степен, ни предпази от собствените ни глупави грешки.

Ех, Морето

Да благодарим на ФЕД, за шанса нашите деца да видят морето като море, а не като амфетизиран вариант на Младост 3. С аритектурно безбожни хотели, построени с мръсни пари или кредити, обзаведени с мутри, наркодилъри и проститутки в една нова роля – на Строителни Предприемачи. “Аз колко милиона еврО съм инвестирАл, ако знайш, ама дано не си ги иска Кире”. Балонът се спука и е време всеки да поема кой откъде е – местните към лодките, чужденците към истинските курорти, пишман бизнесмените – към гробищата или затвора.

Високи сини планини

Ситуацията е идентична, лесни пари, изхарчени по коли и манекенки още преди да са напълно спечелени. Още доста години има да се учим на туризъм, независимо че разбираме толкова много от футбол. Глобалното затопляне постопи мераците на всяко село да строи писта и лифт и да се надяваме поне още 20 години да съществуват места, недостъпни за Голф и Вектра.

Голф туризъм

този спорт, както и частното дружество, което трябваше да го развива върху държавна земя отидоха откъдето се взеха – в задника на кучето

София, земльо шопска

една дребна на глед криза отрезви “инвеститорите” и приключи райският период, в който панелки в краен квартал се продаваха за 2000 лева квадрата на граждани със 600 лева заплата. На печелившите – честито, а на нас остава надеждата, че Южния парк все още не е продаден. Или поне не се знае публично.

Борсата

Борсата за чушки и домати поприключи “бурното” си развитие. То не беше особено нормално да си играем на фондов пазар, с тези смешни ликвидности и с оглед на ситуацията “през прозореца”. Държавата едвам се влачи, а борсата расте с по 100% годишно. Както винаги, прогнозите на видни икономисти се оказаха напълно погрешни

Петролопроводен провал

За едни сватба – за други брадва. След срива на петрола Газпром няма пари нито за газопроводи, нито за петролопроводи, а най-вероятно и за заплати. Бургас спечели да си запази плажа, не с екстравагантния за Булгаристан референдум, а заради “икономическата конюнктура”. България обаче още е заплашена, от милионите кубици газ, които Първанов измоли от паметника на Тюркменбаши.

Кремиковци

Един стар тумор е на път да бъде безплатно опериран. За 40 години работа, Заводът е работил на загуба само 30. Безсилни са статистиците, да изчислят колко милиарда долара е струвал на Родината този тъп геоложки експеримент. Но всичко е добре, когато завършва добре. Пиковите цни на стоманата през 2006-2007 бяха причината Пламод МЕТАЛ да си поиграе на “и аз съм металургичен брат” на нашите ширини, в тандем с вечния ощеляващ Лупи и няколко евтини за манипулация министри, а най-смислената съдба на предприятието е да се “самоизяде” в собствените си пещи. Жалко че дойде кризата и няма как да шитнем парцела отдолу на кувейтците.

Кадрите

Допреди 3 месеца липсата на персонал беше дерт #1 за индустриалеца. То беше внос на виетнамци, то беше чудо. Сега има изобилие от бачкатори, ама пък няма пазари.

Следобедното задръстване

Веднага след Нова Година улиците на София магически опустяха и поне за 2 часа по тях можеше да се кара нормално. Брокери, инвеститори, оценители, мобилни кредитни консултанти и горди кредитополучатели се уплашиха от Кризата и рязко прекратиха брауновото си движение. За съжаление за месец-два се окопитиха и започнаха да щъкат отново – в отчаяни опити да отвържат някой лев от започналите строежи.

Списания и вестници

Кредитната вакхалия по Света доведе до малка медийна содомийка в България. Вестникарската сергия пращи от хиляди издания, чиято основна цел е да лъжат – кой читателите, кой рекламодателите, кой и двете. В масовото послъгване най-искрена се оказа жълтата преса, която поне е пряма и публикува редица истини под формата на лъжа. Объркващо, нали, в такава вселена живеем – на объркани обърканости.

Евтините кредити навън отвориха тук редица дериватни списания, кое от кое по-безвкусни и лошо преведени. Възвръщането на икономическата логика ни спасява от тази слабоумна словестна лавина, както и освобождава работна ръка за други по-стратегически за народното стопанство браншове: транспорт, лека промишленост, образование.

Нова криза в България няма, просто старата никога не е свършавала. А всяко нещо, което не ни убива, ни прави по-силни.

You may also like...

15 Responses

 1. Acnapyx says:

  «Знаете ли, че йероглифът за “криза” и “възможност” е един и същ» (c)

  Прекалено надутите балони винаги се спихват, просто понякога е необходимо повече време от очакваното 🙂

 2. Longanlon says:

  изрод си, затова те обичам 🙂

  и болезнено прав по всички точки

 3. ju says:

  Браво, много интересна гледна точка 🙂

 4. Bloodymirova says:

  Аз почнах да си готвя повече и да ям навън по-малко. Още една добра страна – по-малко боклучава храна 🙂

 5. kind of a pimp says:

  все едно го е писал Достоевски. браво!

 6. wakeop says:

  това беше яко! 🙂

 7. jedaijan says:

  Поздравявам автора!

 8. kisito66 says:

  За разлика от весниците тук лъжи не виждам.Много добър поглед върху обстановката.Пожелавам ви да продължите все така.

 9. britney says:

  ами това е краха на капитализЪма, една куха пирамидална система без ценности, основана на хаоса и животинските енергии на хората, какво искаш 🙂

 10. kind of a pimp says:

  в българия никога не е имало капитализъм.
  иначе съм привърженик на сръбския комунизъм, но са малко хората, узрели за идеята 🙂

 11. britney says:

  Както казал онзи с брадата, срещу добри пари капиталистът ще ти продаде дори въжето, с което да го обесиш. {sic}

 12. kind of a pimp says:

  … в което няма нищо лошо, Бритни! 🙂

 13. Виж на скандинавските студенти им харесва в Слънчев бряг. http://cruelkid.com/?p=63

 14. Оп, не исках да си правя реклама на сайта (като А. А. хаха), моля, Свилен поправи линка да е само към клипчето.

 15. nname.org says:

  форсвам те да си направиш реклама 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *