Медиите под контрол

Ноам Чомски via ex machina: Някъде до средата на 80-те години веднага се пускаше старата песен: “Руснаците идват”. Но Буш изгуби тази възможност и трябваше да измисли нещо ново. Точно както стори това рейгъновият апарат за пъблик рилейшънз през 80-те години. Сега това са международните терористи, наркотрафикантите, пощурелите араби и новият Хитлер – Саддам Хюсеин, които заедно са тръгнали да завладяват света. Един след друг, непрекъснато трябва да се появяват все нови и нови врагове.

Вие стряскате населението, изпълвате го с ужас, наплашвате го до такава степен, че да трепери и да се бои да пътува. След това спечелвате една “великолепна” победа срещу Гренада, Панама или някоя друга беззащитна армия от Третия свят, която може да бъде разбита с поглед – и точно така стана в действителност. Това носи облекчение – “Ние сме спасени в последната минута”. Ето един от начините, чрез които можете да отвлечете вниманието на “обърканото стадо”, да го държите под контрол и да му попречите да се огледа и да види какво наистина става около него.”

Цялата лекция>>>

You may also like...

12 Responses

 1. Shifter says:

  От известно време се каня да прочета книгите на Чомски, приемам твоя пост като сигнал, че е време!

 2. Peter Rabbitson says:

  А какво собственно лошо в това да държиш стадото в страх и ужас? В щом овецете са достатъчно out-of-touch че да треперят безразборно от террристите и извънземните, и има кой да намаже от тази работа – не виждам нищо криминално. Supply and demand 🙂

 3. nname.org says:

  лошото е, че и Peter Rabbitson е в стадото и плаща данъци наред с останалите, въпреки че е толкова печен 😉

 4. Peter Rabbitson says:

  Е те това е балканския менталитет – да не взема че да не се мина. Е какво от това че плащам данъци? Мен ме интересува крайната картинка, какво остава след като всичко ми е дадено (не само в паричен вариант) на мен и след като аз съм дал на всички на които дължа. Аз лично съм доста доволен като тегля чертата. Предполагам ти не си – не виждам в това какво лошо има за мен. Или трябва да се съобразявам с теб, комшийката ти и децата в сомалия?

 5. nname.org says:

  ти си доволен, че няколко стотин хиляди цивилни в ирак бяха избити покрай войната, аз пък не съм доволен. пусти балкански манталитет!

  ако не си чел цялата статия по-добре не коментирай

 6. Човекът е прав (за жалост). Продължават да ни заливат с лъжи и то в името на властчицата, която са пипнали или искат да пипнат.

 7. Peter Rabbitson says:

  Не бих казал че съм доволен. По скоро ми е през онази работа. А и в края на краищата – да би мирно седяло… Нещо напоследък не съм чувал да избиват мирно българско население, нищо че сме най западната държава в близкоизточния блок 🙂

 8. Longanlon says:

  Чомски е изпуснал глобалното затопляне от списъка си с плашила 🙂

 9. nname.org says:

  Това, че почти не ти пука за иракчаните е успех за “манипулаторите”, утре ако избиват българи, само на 1% от населението на САЩ ще му пука

  нас няма как да ни избиват, понеже доброволно сме се дали, даже сме “съюзници”, но този модел се самовъзпроизвежда и в България, чрез контрола и роболепността на медиите

  ако американците ударят атомна бомба на Албания, тука въобще няма да се реагира 🙂

 10. Peter Rabbitson says:

  Това, че почти не ти пука за иракчаните

  Бих искал да те поправя – на мен въобще не ми пука за иракчаните. Всеки с проблемите си.

  Баси толков али е модерно днес да сме socially-responsible? Или се борим за мир, или за ЛГБТ права, или за sustainability (wtf) – само да се борим за нещо, мохабет да има. И апропо, не би ми пукало и за това, стига да не ми се навираше в лицето където и да стъпя.

 11. Сиси Прашката says:

  Като чуя за американски хуманитарист, ми присяда дори този италиански козунак, дето го купих, щото в София просто няма хубави български, бабешки.
  Чомски прогресивно изкуква (това все още е тайна за повечето му почитатели) и интересно, как така разбра, че ни заблуждават? За да твърдиш това, трябва да знаеш истината, а ако той я знае, защо отрича на останалите това право? Или чака всички да почнат да зяпат като него? И ако дори преди 20 века, когато е нямало Интернет, са могли да разберат истината, защо сега да не може? Е не всички са я разбрали навремето (заради тях сега ядем козунак и яйца) и сега също така, но и тогава, и сега сам избираш, дали да се заблуждаваш, доколко и как.

  И моля ви, не вярвайте на американски хуманитаристи, които в Европа са по-популярни из левите вестници, отколкото в академичните среди.

 12. kiba says:

  Войната има много пластове, от върха до дъното. Редовият терорист е един гладен, окъсан, необразован човек, който трябва да избира между гладна смърт и бомбата. Същото е за американският пехотинец- няма пари за колеж или не намира работа и хоп в армията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *