“Предизборна обстановка”

Сравнително нов израз, който се нуждае от превод на Български. Президентът го нарича “извънредно положение”, военните – “повишена бойна готовност”, а политиците – “предизборна обстановка”.

Тя настъпва веднАж на 4 години, когато партиите излизат от цикъла “сън – заплата – сън”, прекратяват нормалната си дейност, вътрешнопартийните ежби, далаверите и ходатайстването и.. заминават по гори и паланки да се срещат с бабите и “унучетата”.

Защо никой депутат не идва на официално посещение в Красно село или в Слатина? За да не бъде бит от продавачи на книги, замярван с домати и ръган с бастуни. Друго си е, да отиде с Мерцедеса до Горна Малина, да се яви като Господ за 30 минути и да даде малко обещания. Сакатите ще проходят, а слепите ще прогледнат. До 3-4 месеца.

Предизборната обстановка е сериозно извинение и дори се радва на известна колегиалност от страна на политическите противници. “Не знам нищо за тези 10 милиона лева, в Обстановка съм” – “Добре, като си дойдеш в София се обади да ти пратя ДАНС”.

Предизборната е като сеитбата – 1 месец посяваш, после 4 години береш. В това кратко време се решава кой ще се вози с шофьор и кой със старата Вектра.

You may also like...

1 Response

  1. Иван Димитров says:

    Чудесно написано !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *