Блогъри ремонтират Хаити

Чета с интерес как родната блогосфера отреагира на трагедията в Хаити, една държава, която никой не знаеше къде се намира допреди седмица. (А 98% от българите никога няма да научат къде се намира). Едни обвиняват Капитализъма, други Социализъма, трети Историята, а аз лично подозирам, че Иван Костов и Милен Велчев са пипали там и са предизвикали всичко катаклизми. Хубаво е да става дискусия, на надали българският език има възможностите да опише брауновите движения на 10 милиона гладни негри… Логичният извод е, че няма точна дефиниция за комунизъм и капитализъм, всичко се решава на парче и на място. Както гласи поговорката: за едни сватба, за други брадва.

Този коментар  ми се открои като смислен:

Mr. Ice:

“И какво се оказа сега. Първата и единствена държава в света освободила се от робство с бунт трябва да запише в учебниците този еуфоричен момент от историята си като най-голямата възможна глупост. Да помислим. Ако бяха останали френска колония сега щяха да имат пътища, болници и чиста вода, нямаше да плащат колосални наказателни суми и половината им население щеше да се е преселило в Париж. Но не би. Лошият им късмет ги е изправил на зъби и нокти срещу тотално превъзхождащата ги сила, та до ден днешен да плащат за красивия, но напълно безмислен миг на илюзорна свобода. Нека запомнят този урок всички роби неживеещи в съседство с голяма империя от себеподобни (по цвят на кожата).

Един интересен въпрос е: що е то демокрация от прости, прегладнели земеделци. Аристид бил избран демократично. Сигурно е спечелил тълпата с позоваване на някой извечен вуду-закон и песен от репертоара на Обама. Интересно как е виждал в бъдеще развитието на мини-комуната си наречена държава. Поредният малък диктатор.

Американците (републиканците) може да са злодеи, но си знаят интереса. Ако имаше и най-малка вероятност Хаити да стане развита икономика, те щяха да инвестират цели състояния в идеята. Защото на една развита страна те могат да продадат много повече стока от някакъв си фураж. Да се каже че нео-колониализмът има за цел продажбата на евтин ориз е смешно. Е, вероятно са продали някоя и друга пушка на бунтовниците (една от многото групи), но така е то в живота – съплай & дименд. Местните явно обичат да се борят за нещо. По-лесно е от да ореш земята. А и свършва по бързо, било то с куршум или с медал… Интересно как хора живеещи с един долар на ден произвеждат по-скъп ориз от дебелаците от север. То бива дъмпинг ама това направо намирисва на кетъринг.”

You may also like...

7 Responses

 1. Shro says:

  Mr. Ice имал куче, което държал с вързани крака и с намордник у дома. Кучето много страдало, а в това състояние не било от полза за собственика си.
  Един ден Mr. Ice го изнесъл навън и го развързал. Кучето било отвикнало да ходи, но започнало да прави плахи крачки. Тогава Mr. Ice взел една лопата, пребил го и го хвърлил на шосето.
  Когато една кола го смазала, Mr. Ice казал “Видя ли сега. Да си беше останал под робство щеше да имаш и за ядене и за пиене, а можеше и чорапите ми да миришеш понякога. Нека запомнят този урок всички роби.” и отишъл да си намери ново куче.

 2. Grimm says:

  Mr. Ice Обикновено пише смислени и обосновани коментари – за разлика от пропитите с революционен плам и дръзновение постове на байдалая.

 3. Longanlon says:

  дам, съгласен съм с Grimm

  добре че на Ледения му се занимава да отговаря на псевдо-интелектуалните самозаблуди на авторката 🙂

 4. Eneya says:

  Интересно, за колко държави може да отнесем думите на Mr. Ice?
  Със сигурност България (като част от Турция, сега сигурно щеше да е много по-добре, нали?)
  Чехия, Унгария, Словакия…
  Като се замисля, Америка също (като гледаме настоящата им криза) не е трябвало да се борят за невзависимост и сега нямаше да са на това дередже.

  Иначе казано, Mr. Ice заяви, че хаитянците едва ли не сами са си виновни, че са искали да бъдат независими (ако се поинтересува малко каква точно е била реалността им, преди да се освободят, едва ли ще ми говори за илюзорна свобода толкова смело).

  Според мен това са абсолютни глупости, защото ако екстраполирате малко думите му, трябва да се върнем към колонизма като ултимативно решение на проблема.

 5. Longanlon says:

  Eneya, ледения просто казва, че когато някой се бори за свобода, добре е да има много добра представа какво да прави с нея, след като я получи.

 6. Eneya says:

  И откъде точно?
  За да си в позиция на роб, трябва да нямаш възможност да се дефинираш като етнос, да те тормозят, преследват, ограничават.
  За да знаеш какво да правиш със свобода, изисква нещо, което един поробен народ не би могъл да има.

 7. Longanlon says:

  Е, в този смисъл, хората в Хаити с освобождението си всъщност не са понесли някакви значителни загуби на житейски статус – те просто са се върнали към свободата такава, каквато са я познавали – племенната свобода в африканските савани.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *