Всеки работещ – с по пенсионер и чиновник на гърба. Свиквайте

Постът на Дзвера ме навежда на мисълта, че масово не си даваме сметка как е устроена обществената система.

rojden_den.jpg

Не съм сигурен за ставките, но ето една бакалска сметка. Ако работиш за 1500, работодателят е принуден да ти внесе 30% – 450 лева за данъци и осигуровки. Вземаш си паричките, и като ги харчиш, пак ги облагат с 20% ДДС -още 300 лева за бирника. Общо: 750 камъка.

Срещу парите си не получаваш почти никакви услуги, освен детска градина и училище за децата със съмнително качество. Сградите на градините и училищата са построени преди 50 години, в момента само се пребоядисват и се заплаща на учителите. Полицита пази престъпниците, болниците са претъпкани и ако не умреш в коридора, можеш да получиш преглед, който иначе струва 30 лева. Навсякъде цакаш и същевременно търсиш връзки, за да не платиш “безплатното” с живота си.

От твоите 750 лева, поне 1/3 се открадват, но това е друга тема. Грубо казано поддържаш живота на един пенсионер и на един чиновник, който да си бърка в носа по цял ден за твое здраве. Голямата приказка е, че внасяш “за себе си” и явно си голям наивник, да си купуваш стока, която ще бъде доставена след 40 години. Тогава я камилата я камиларя, може да сме част от Велика Албания. Бойко и Слави Трифонов ще ги помнят само в клуба на пенсионера.

Резюме: изработваш 1950, а получаваш реално 1200. Разликата се иззема НАСИЛСТВЕНО и преразпределя без твое знание, по начин, за който НЕ си гласувал, избирайки “десен” пожаникар.

Болен здрав носи, български народни приказки.

You may also like...

24 Responses

 1. dzver says:

  Геронтокрация 🙂

 2. frog says:

  Кой взема 1 500? 😕 За 4-5 месеца може.

 3. nname.org says:

  на кого му стигат 1500?! аз с малко повече съм беден като сомалийско сираче

 4. nname.org says:

  @дзвер: геронтокрация а малко пресилено, защото пенсионерите не рещават, а и нямат друг избор. ако нямат пенсия ще умрат

  друг въпрос е че само те имат време и желание да гласуват и заедно с демографската им доминация са много силно представени политически. но ето бойко и царя спечелиха почти без пенсионерите

 5. Михаил says:

  Не бих определил 28.9% подкрепа за ГЕРБ през 2009 “почти без”, но е факт че подкрепят масово БСП.

 6. dzver says:

  Бих бил по-добре, ако вместо подоходен данък и осигуровки имах инвестиционен влог в някоя инвестиционна банка 🙂

  Доходите на държавата от личен подоходен данък + приходите от осигуровката за пенсии са по-малки от разходите за пенсии. Това е нещо като 1 пенсия на месец. Ако идваха по моята си сметка, щях да се пенсионирам на 45 г., не на 65.

 7. nname.org says:

  системата е разходоориентирана. реално нямаш нищо, а заплащаш с 300 лева за правото си да работиш легално

  но не сме всички прецакани, половината българи са в сивата икономика или самонаети, укриващи данъци по всякакви начини.

  това отчасти е отговорът зашо мангала от съседни вход кара Лексус 🙂

 8. wakeop says:

  Подобна сметка ни беше направил през 92-ра един германски пенсионер, който тогава ни беше на гости. Тъкмо се беше пенсионирала и жена му, та се беше поразмислил.

  Човекът беше изчислил, ако ги беше заделял на влог тези пари колко ще има, ако ги е инвестирал в нещо, ако е купил имот с тях… подробни разчети си беше направил – беше много интересно, ама лапешка му работа, почти нищо не ми остана в главата.
  Само това, че има нещо дълбоко сбъркано в пенсионната система, че дори и в немската.

  А това, че парите от данъци се харчат тъпо е съвсем отделен въпрос. Ако държавата ни беше фирма, никога не би инвестирал в нея и не би купил нейна стока, факт.

 9. Кирил Кирилов says:

  Всъщност твоята бакалска сметка е много близко до истината. Според държавният бюджет за 2010 г. държавата преразпределя 42.3% от БВП.

  http://ime.bg/bg/articles/nowa-kampaniq-na-ipi-razhodite-na-bylgarskata-dyrvawa/

  И като се има в предвид, че има много хора в сивия сектор (от тях държавата не може да вземе почни нищо освен ДДС на стоките които купуват), то от тези които си плащат съвестно данъците и осигуровките държавата взима даже над 50%.

 10. nname.org says:

  просто е хубаво да се знае, че докато ходиш по улицата пак си във затвора

  ако се занимаваш със земеделие не плащаш данъци и не купуваш храна с ДДС. по този начин, извън лапите на държавата, и с 300 лева приход можеш да живееш

 11. ? says:

  Колкото и да ни е скапана инфраструктурата – тя все пак принадлежи и е собственост на пенсионерите, всъщност всичко е на пенсионерите – и ако това е търговски център – всеки който прави бизнес е длъжен да си плаща наема – колкото и да е този наем, и не би трябвало да го интересува – собственика на търговският център (ДЪРЖВАТА) – какво ще прави с печалбата. Които прави бизнес в държвата – трябва да е благодарен че може да го прави – дори и данъкът върху печалбата да е 50%, ако се чувства беден – на некадърноста си да се сърди. Държавата е длъжена да въвежда ред и спокойствие, а не да урежда некадърници за бизнесмени.

 12. none says:

  Всъщност дори не внасяш за себе си, а чакаш когато се пенсионираш да има други балъци като тебе сега и те да ти плащат пенсията както сега ти плащаш, но когато се пенсионираш има огромен шанс тая пенсионна система да е рухнала заради демографски причини. Това е най-голямата бомба в българската икономика и никой не иска да я оправи, защото общо взето ще трябват към 20 години, за да се разпадне тотално, а никое правителство не се занимава с такива срокове чак. И в бъдеще ще ни взимат още повече пари, за да компенсират липсата на хора и така ще плащаме още и още и никога няма да достигнем особено висок стандарт на живот, като трябва да издържаме все повече и по-дълго живеещи пенсионери.

 13. nname.org says:

  коментаторка #11 по-добре да си мълчи, че така изглежда по-умна 🙂

 14. ? says:

  Ти за това ли мълчиш? Но едва ли – и за това трябва акъл! Най-вероятно не можеш просто да обработиш информацията! 😀 и най-много измисли това КЛИШЕ, но и целият пост е Клише – а клишето е Чалга – ЧАЛГАР 😀

 15. nname.org says:

  аз съм красив, не ми се налага да говоря 🙂

 16. Tz says:

  Ми правете деца де!

 17. просто се усмихвай 🙂

 18. gf says:

  Къде са тези безплатни детски градини? Всеки месец си има такса.

 19. dzver says:

  Да не споменаваме, че детските градини са кът и че едно раждане е нанайсихиляди лева “избор на екип” и т.н. и т.н. до безкрайност. Отговорът “защо българите вече не отглеждат деца” сигурно е ферман с хиляди точки.

  Ако не се беше случила демографската криза, НОИ можеше да продължи в същия дух с векове.

 20. nname.org says:

  @dzver: раждането е 1000-1200 лева на държавното, къде спокойно могат да те убият или осакатят, а на частното е 2000

  ние разпиляхме 5 бона за раждане, заедно с количката и креватчето на малката. понеже съм ги теглил, ще изплатя поне 7 с лихвите.

  в кварталната детска градина са искали подкупи (не знам като дарение или на ръка) от порядъка на 5 бона, което ме хвърли в тъч. частната детска е 500 на месец

 21. Павел says:

  Интересно колко ли струва една детска градина месечно. Ако приемем че една детска градина има
  1 педиатър/ка, 1 чистач/ка, 1 готвач/ка
  и те поддържат 5 групи по 20деца деца с по един педагог това прави персонал от 8души за 100деца.
  една нормална заплата ако е 1500лв за заплати отиват 12000лв, за ток,вода,отопление ако сложим сложим още 1000лв и ги разпределим на 100те деца една такса за детска градина би била 130лв. Всеки е насърчен да изтрие, поправи, допълни или подобри сметката.

 22. В детската градина където е дъщеря ми групи по 20 деца няма. В нейната са 33. Таксата е … май беше 30 лв на месец. Евтино е, защото общината додава поне още толкова.

 23. nname.org says:

  @павел: при частните се връзва 400-500 лева разхода. това е за софия, доверен източник, който е въртял градина към 2 години

 24. Боже, Боже слези си събери вересиите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *