От блогове към книги

Чудя се защо блогър може да издаде книга с постовете си и да се върне назад в еволюцията на медиите, това е като “Стъклен дом ” да излезе като радиопиеса. Ето какво ми идва наум като потенциални мотивации:

– За да изкара “някой лев”. Начинание благородно, но рядко успешно

+ За да зарадва майка си и баща си и да свали етикета “пройдоха”. Може да се постигне и по по-лесни начини

– За да се легитимира в ретро пространството и да го дават по Меката на литераторите, Канал 1. Чиста проба начесване на егото, това е като да отидеш на проститутка, за да се почувстваш по-голЕм мъж

– За да достигне “другите публики”, които ползват компютъра си само като пишеща машина. Достигането може да е успешно, но контактът с тези среди е болезнен. Те “държат баницата” и надали те искат при тях на “масата”. Твоите 100 лева хонорар са техните “минус 100” лева хонорар, освен ако не им лижеш гъза един по един.

– От “любов към книгата”. Папирофилията е болест и трябва да се лекува.

+ За да направиш мръсно на издателя и да го набуташ с непродаден тираж. Добра и основателна причина.

– За да те преведат на всички Световни езици и за да спечелиш Пулицър с историята за Рохкото яйце на Баба. Само тебе чакат и по чуждите маси.

+ За да си направиш бекъп на хартия. Добра причина. Ако си чак толкова разпилян.

Днешно време книгите са като винилите. Много са готини, но са тежки и скъпи. Удоволствие за ценители и избрани гейове със сметки в избрани еврейски банки.

Още една причина: интерфейсът на Блог.бг е толкова грозен, а RSS-a им толкова счупен, че За прехода излиза вече като втора книга, паралелно на сайта. На хартия размерът на буквите със сигурност е по-голям и по-читав. Евгений Тодоров е отпечатъл и някои от коментарите, което е яко.

You may also like...

24 Responses

 1. Събина says:

  Определено още една от “мистериите” на бг блогосферата… Сериозно, и аз съм се чудила.

  ПП: Сложи разни там копчета за споделяне, че голяма мъка така.

 2. Има още нещо, за което книгите стават, а блоговете не – за подарък. Красиво аранжираната книга с хубави илюстрации и снимки, изящна типография и луксозна хартия е обект, който искаш да притежаваш – а не само контейнер за информация.

  Друго приложение на книгите са ваканциите. Разбира се, можеш и да си тулуп и да си завлечеш лаптопа на плажа, редувайки се с приятелката за влизането в морето, за да има кой да го варди.

 3. lyd says:

  Е, аз обичам книги на хартия и макар че нямам тлъсти банкови сметки където и да е, си купувам колкото мога. Но не спирам и аз да се чудя защо някои хора толкова много държат да издават хартиени книги. Дали защото хартията е кът или защото заема място вкъщи, си мисля, че много от тези, които отпечатват на хартия, биха могли да си направят блогове … просто защото много от нещата които пишат не си струва да бъдат отпечатвани. Но защо някои отпечатват блоговете си … ми щото няма какво друго да отпечатат 😀

 4. nname.org says:

  това с подаръка е хитро приложение, но визираш “красиво илюстрирана”, а блогокнигите рядко имат дори смислена обложка. те продават гол текст и нямат визуална страна

  иначе за морета и басейни по-добре една книжка, отколкото 3 кила лаптоп… ама телефонът ми е зареден с аудиокниги, защо просто не сложа тапите и да се разплуя?

 5. nname.org says:

  блоговете са “жив контент”, публикуват се и се коментират в реално време. докато изпечатванто в книга ги застопорява във времето, това е остновната разлика

  и че не можеш веднага да напсуваш автора с коментар

 6. rr says:

  …трябва да се лекува…
  Цъ, не става, не се лекува.

 7. Biliana says:

  Очевидно ти липсва една лека подробност. Или пък си се сетил, но така ти е “изнесло” да си напишеш статията… А именно, онова, което ти е убегнало, е че не всички хора, които обичат да четат, са млади, и имат достъп до компютър. А че книгите били за хора с банкови сметки… отдавна не ми се е случвало да прочета нещо толкова забавно. В такъв случай, всички пушачи минават в категорията “от избрания народ”. Gimme a break. 😀

 8. Biliana says:

  Градинко пак обира овациите ми. 🙂

 9. mixa says:

  >Удоволствие за ценители и избрани гейове със сметки в еврейски банки.

  хохо. хохохо. в Избрани Еврейски Банки, притва

 10. nname.org says:

  @биляна: ти колко блога, отпечатани като книги си си самозакупила до момента?

  знаеш ли какво е “винил” в смисъла, употребен в поста? консумираш ли музика на аналогов носител?

 11. Biliana says:

  nname, трябва ли да отговарям на въпросите ти? Не. Но все пак:
  – нито един.
  – подозирам, че знам… ако желаеш, ще ти представя колекционер, който обикаля света, за да купува именно винили.
  – не, не консумирам музика на аналогов носител. вече не.
  – друго?

 12. деница says:

  а няма ли трети вариант – издателят те кани сам ,и ти не може да му откажеш.нещо като да те поканят в нова,в сутрешния блок…..
  бих си купила блог,ако е станал на книга ,не за да го чета (втори път), а от респект.нещо като да си купиш CD ,след като вече го имаш на безплатно MP3.колко от парите отиват в автора- друг въпрос.

 13. Хехе, не си ли виждал това: http://pediapress.com/

 14. nname.org says:

  @деница: издателят те кани, ако пишеш някакво клише и може да се прогнозира, че заглавието на книгата ще достатъчно , за да продаде тиража

  това с респекта го има, но работи относително крайно време. аз така напълних 2 кашона с дискове и книги и казах “майната ви”

 15. kind_of_a_pimp says:

  проф. Вучков е написал 28 книги!

 16. Свилене, дай аудио-книгите насам да слушам/чета!

 17. Добра идея, но интернет вече е променил до толкова света че не знам … дали може да се реализира …. и дали ще има смисъл !

 18. stnle says:

  книгоиздаване sucks

 19. Защото обича да чете, има какво да каже, знае как да пише и защото книгата е изкуство, което не може да се наподоби от блога?

 20. Sulla says:

  Двете са абсолютно различни медии. Все едно да се чудиш защо се правят филми по книги. “Пътеводител на галактическия стопаджия” е радиопиеса по ВВС. Какво му е чудното, че го има и на книга, и на филм? В крайна сметка, издателите са грамотни бизнесмени и няма толкова лесно да се вкарат в загуба :)))

  • nname.org says:

   мен ми е (творчески) интересен самият процес на прекрачване на границата от една среда към друга. от морето на сушата, от интернета на хартията и т.н.

   • Sulla says:

    От гледна точка на писането средата е една и съща – лаптопа. Много различна е обаче от гледна точка на четенето. Но това е проблем на читателите, а не мой – както се казва: “чукча не читатель, чукча писатель” 🙂

 1. June 22, 2010

  […] се за още 2 аргумента към предишния пост, темата е какво би могло да те мотивира да си отпечаташ […]

 2. November 1, 2010

  […] книга и се изкушавам да си я взема. Преди време го дискутирахме този въпрос и съм на мнение, че без помощтта на […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *