Кърт Вонегът за телевизията

 kurt_vonegut.jpg

– Как технологиите променят света?

– Днес сме наводнени от технологии, те са навсякъде около нас. Като си помисля, че навремето нямахме даже телевизия.

Днес телевизорът ни дава приятели и роднини под наем, и то доста приятни като хора. Още от дете човек заобиква хората на екрана – те са цветни, те му говорят.

Как да не се чувстваш обвързан с тези хора?! Събуждаш се например в три сутринта, не можеш да заспиш и хоп – щракваш едно копче и приятелите и роднините ти са в хола! И те харесват.

Чаровни са. Кой не би желал Реймънд да му е роднина? Това е нещо наистина значимо – да можеш да си взимаш приятели и роднини под наем за вкъщи.

– Как въздейства това на хората?

– Ами тези приятели и роднини под наем са доста по-добри от приятелите и роднините, които повечето хора имат. Това действа обезболяващо, утешително. Мнозина имат за приятели и роднини ужасни хора.

Но телевизията има и отрицателна страна – тя вкара войната в нашите домове и я направи приемлива. Хората гледат как пред очите им се избиват други хора и го смятат за нормално.

Когато аз тръгнах на война, имах две опасения ? първо, да не ме убият, и второ, аз да не убия някого. А представяте ли си днес амрикански пилот да се завърне от Ирак и да каже гордо: “Извадих късмет, не се наложи да убия никого”?

Телевизията ни е обезчовечила дотам, че това се смята за приемливо. Все едно да застреляш хладнокръвно хора, които се връщат от футболен мач в събота.

По време на обучението на офицерите от SS в Хитлеровата армия са ги карали да удушат коте с голи ръце. Днес телевизията прави същото с нас, без да се налага да душим котки с ръце.

Цялото интервю>>>

You may also like...

2 Responses

  1. Благодаря, че ми го припомни! Такива неща трябва да се четат по три пъти на ден – вместо “Отче наш”…

  2. nname.org says:

    Цялото интервю го прочетох 3 пъти, но след време пак ще го препрочета, дано Вести не насерат линка 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *