Гаро Вагонян или Сутиените на Софиянски

Ema: А какво би казал за онази перверзия с покреването с онези бели палатки на предгаровия площад. Там има хора направо да затвора. Унищожиха един много добре оформен ансамбъл с много добре направена скулпторна творба, която беше красив акцент на онова пространство. За тези палатки някои артитекти-тъпоъгълници взеха много пари. Аз лично кръстих това извратено идиотско нововъведение “Гигантски Сутиен за Осем Цицки”/ моля за извинение за израза, но друг просто не ми роди главата/.

gara1.jpg

gara2.jpg

Редакцията: В защита на архитекта бих казал, че ако гледаме на Гарата като цяло, този огромен паралелепипед няма как да бъде компенсиран от друга нормална форма. Удачно са търсили нещо смело и нетрадиционно и гигантският вигвам успешно събира цялото внимание върху себе си.

Десетилетния ремонт обаче убиха целия живот на мястото. Подлезът на подлезите конституираше една среда на българското, в която хомогенна смес от цигани, проститутки, лепиларчета и алкохолици нападаха и тероризираха възмутените минувачи, измежду тъмните дебри на будките, в мирис на изпражнения и под звуците на равномерния женски глас от бингото. Отделно, първоначало замислен като лабиринт, това беше един защитен ров, последна стена срещу ордите на Провинциалистите. Много от тях, объркани, изгладняли, въртяли се в кръг с часове, излизаха пак на ескалатора и заминаваха обратно откъдето са дошли, неограбили ресурсите и благата на гражданите на Република София.

Относно склуптурата – никога не съм я забелязвал, някаква баба е седнала на кол или на светкавица, учудващо прилича на онова нещо пред НДК, което е крайно време да бъде съборено. Не мога да си намеря снимката, която съм пускал тук, гледайки от улицата, ТЕЦ-а отзад също е неизменна част от “ансамбъла” и дава една работническо-промишлена опорна точка на композицията. След тежкото ремонтно десетилети, цялата работа е напоена с безвкусица и изпълнена с евтини материали, което непоклатимо доказва, че сме още далеч от Европа-та. На София й трябват зелени площи, а не бетон, те и по-лесно се проектират.

You may also like...

1 Response

  1. The Hierrogrammate Tzadkiel says:

    хахааа! но гражданите на Република България не предвидиха автобусните превозвачи.

    и така българския Рим падна пред провинциалните варвари, и само гарата остана като паметник на инженерния, архитектурен и урбанистичен гений на патрицианските софийски фамилии.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *