Хубав телефон за малко пари

nokia-5530-xpress-music.jpg

Може би трябваше да пиша това преди 6 месеца, но по-добре късно, отколкото никога. С тази бангийка съм от около 8 месеца и съм много доволен. Взехме го от Глобул за 230 лева, на свободна продажба е към 400-450, хек да им е на капиталистите. Подходящ е, ако се чудиш дали ще ти хареса да имаш тъч-скрийн и не ти се инвестира дългосрочно. Там развитието е и много бурно и през 4 месеца излиза нов и чувствително по-готин модел, та всяко набиване на сериозни пари засега е грешка.

На първо място 5530 е музикален телефон, излиза на 3.5 мм аудио жак и има качествени слушалки в комплекта, моите прекъснаха на първия месец, но го карам с други и чувам точно това, което Тони Стораро си е мислил, докато е записвал парчето 😉

Радиото лови по-слабо от K750, камерата снима чувствително по-зле, но пък можеш да гледаш видео на 16:9 екран в резолюция недалеч от телевизионната. 360 x 640 не е точно стандартен формат и ще ти се наложи да прекодираш, но и в 320 x 240 се гледа прилично. Екранът е 16 милиона цвята и е бомба. Ако сложиш Smartmovie, може да се гледат повечето divx филми от торентите, но ако са кодирани в по-гъзарски битрейт, може и да накъсват.

434 Mhz CPU, акселерометър, а интернетът идва по WiFi и номерът е удома и в офиса да заредиш с контент, който да ти стигне, докато си в движение, защото иначе селските ни GSM оператори на драго сърце ще ти надпишат сметката до невиждани висоти. Телефонът идва с 4Gb micros SD карта, която е малко тесничка, имах под ръка една 8-ца и с нея заспах.

Като всяка Nokia, софтуера е Symbian, има доста игрички и най-разпространените програми. Сложих си Скайп и може да се говори по него, но не знам дали може да ползва камерата и осезаемо реже високите. Един хубав ден Podcasting приложението просто спря да работи, мързи ме да ходя да питам по форуми, синхронизирам се външно с DoubleTwist. Тъпа работа, но поне имам мултитаскинг, за разлика от при други телефони, които струват четворно повече 🙂

Камерата има светкавица, но за да свети като фенерче, се сваля отделно безплатно приложение. Не може да свети на S.O.S. по морз код, за това временно съм ограничил качванията си по лодки, салове и камили в пустинята.

GPS нема, може да се свърже външен по bluetooth. Идентичен модел с GPS е X6, който е около 400 камъка и не си струва да платиш двойно, Google Maps се справя с определяне на местоположението по GSM клетките, а за истинска навигация – по-добре отделно устройство.

Flash Lite е вграден в операционната система, може да се ползва за скрийсейвъри и игри, но повечето сайтове гърмят, защото не му разпознават версията. Youtube се отваря доста благо с тяхното приложение и се гледа идеалка, а можеш и да качиш клип директно от телефона в акаунта си. Facebook е инсталиран предварително, вади снимките и статусите на контактите ти на главния екран, това го спрях още първия ден. Ovi Store е нокийския app store, след регистрация си теглиш безплатен и всякакъв софтуер и системата работи.

Най-големия минус е, че копчетата отдолу за вдигане и затваряне също са сензорни и не са грапави, докато караш кола е трудно да приемеш разговора без да погледнеш. Но пък роботски глас ти прочита от указателя кой те търси и понякога дори разбираш. Има доста хави с гласово избиране, които в нашето семейство са овладяни само от членовете под 2 годинки, всички останали нямат представа. Също не разбрах как се спира алармата сутрин, въртиш го в пространството и млъква, но не можеш да го спреш без да влизаш по менюта. Освен с чук.

На фона на останалите смартфони, екранът от 2.9 инча е малко малък, но като цяло 5530 е лек и компактен и може да се класифицира като дамски. Моделът е доста приличен, на силна софтуерна платформа и е един малък цар в категорията си.

You may also like...

8 Responses

 1. За подкасти виж това: http://developer.symbian.org/wiki/index.php/Podcatcher_package

  Иначе 5800 има същите неща + ГПС и струва общо взето пак толкова.

 2. Да отбележа, че от два дни вече четворно по-скъпите телефони имат мултикаст. A това за определянето на положението по GSM клетките за пръв път го чувам.Мислех, че е привилегия само на операторите…

 3. nname.org says:

  @станков: как се тегли това чудо?

  5800 го няма на промоция на половин цена, иначе има повече софтуер и някой пиксел повече

  @димитър: от два дни има, но докато дойде тук по магазините бая вода ще изтече. пък и това е друг клас

  с точност до 20-30 метра работи в софия, често ти показва, че си в съседния блок, на “междуградско” не съм го тествал

 4. Ако не се лъжа, iOS 4 може да се инсталира на iPad и iPhone 3Gs. Ама си прав, че бая вода ще изтече докато стигне при нас.

 5. nname.org says:

  мерси, оправих се преди малко

 6. Гергана says:

  Имам специално въпрос към хората, които имат този телефон.
  Днес си купих въпросната Нокиа и за момента много ми харесва. Особено ми допада това, което е минус за някои – по-малкият корпус, за женска ръка е по-удобно.
  Та реших да поразгледам за мелодии и картинки, които са си с телефона. Цъкнах на “Песни” и след секунда обмисляне се оказах с 12 песни в папката. Как така?

 1. July 1, 2010

  […] е медия мениджъра, който използвам напоследък за Nokia-та и съм много доволен. Целата далавера е, че не исталирам […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *