Колко е голяма блогосферата?

Според статистиката на Дзвер, в момента има 3300 български блога и те привличат средно 65 000 потребителя на ден. Неясен процент от тях имат бутон и влизат в неговата извадка, може би реално читателите са 100 000. Отделно доста хора ползваме RSS и следим сайтове, без въобще да ги отваряме.

Трудно ми е да преценя дали блоговете са изпреварили ежедневниците по аудитория или това тепърва предстои, но е важно, че са ги изпреварили по смисъл. Повечето статии в хартиените издания са талаш, запълване на мястото с глупава и безсмислена информация. Потребителят на таква информация предимно прелиства заглавията и бавно се превръща в лумпен, неспособен да разбере нормално сложен текст. Няколкото изключения (Сега, Дневник, Пари, Класа и други) са силно маргинализирани, с тиражи под 10 000 и добре изолирани от общия “дебат” (до колкото такъв съществува).

Блогосферата няма нужда да гони цифри, нейното разпространение зависи основно от когнитивните способности на народа – който иска да слуша е тук или ще дойде. Тя няма нужда да публикува кръстословици или да съобщава времето. Нейното присъствие играе ролята на коректив на останалите медии, които повишават качеството си, заради страха да не бъдат плюти и осмивани “в интернет”. Блоговете са нещото,  което е “Господари на ефира” за телевизионерите. Торбалан, който дори не съществува, но, признай си, оказа съществено влияние във възпитанието ти 🙂

You may also like...

2 Responses

  1. Кръстю says:

    Прав си, че няма нужда да гони цифри. Ако на някой му е само скучно – има чат, скайп, фейсбук и пр. 🙂

  2. dzver says:

    Джъстин Бибер – скоро и в българските блогове.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *