Гого Лозанов – вдигнат за папионката

Малко пресилено мнение, но подчертаващо една важна истина – медийната регулация в момента не работи и публичната реч е монополизирана и подчинена на тесни корпоративно-партийни интереси. Получава се порочен кръг, от който няма да излезем поне десетилетие.

Повечето “журналисти” са ниско платени, с малък житейски опит и обща култура. Не знаят какво е монопол. Монопол е когато се топлиш на газ, а газа идва по само една тръба. Днес парното ти е 100 лева, а утре става 200 лева и няма какво да направиш, освен да платиш или да умреш от студ.

Дори списанията само симулират спонтанност, реално са деградирали до рекламни брошури с по някоя друго интервю със световно неизвестен чешки художник вътре. Ако Иван Вазов работеше за тогавашния Сибанк, дали щеше да пише за Бойчо Огнянов или за някой друг?

гневен коментар от timequake:

Не слушайте Гого Лозанов какви ви ги говори. Въпросният господин ми преподаваше в университета и единственото, на което ме научи, беше да използвам думата “парадигма”. Блогърите са много по-добри журналисти от всичките тези, които дремат в телевизии, радиостанции, вестници. Защо ли? Ами защото най-често не зависят от главния си редактор, който пък зависи от собственика, който зависи от някоя партия.

Въпрос за размисъл. Не му ли е неудобно на господин Лозанов да не прави нищо по цял ден, освен да реди безмислени изречения, вместо да се сезира за важни медийни проблеми? И не му ли е неудобно да не удари нито една глоба на сестра си, програмната директорка на Нова за простотията по телевизията?

Когато “медийни експерти” започнат наистина да действат, а не да ми пишат есета и размисли, тогава мога да се замисля за качеството на медиите у нас. Дотогава – ще чета блогове.

Поздрави на сестра ти. 

You may also like...

11 Responses

 1. asktisho says:

  Ей тоя Лозанов 🙂 В чудо се видях направо! Само защото си позволих да харесам есето му в капитал и да напиша две думи на съгласие с идеите му. Направиха ме на 5 стинки 🙂 Нарекоха ме подмазвач, гъзолизец и какво ли още не. Казаха ми, че съм се “изложил” 🙂 И що? Щото бил работел тва и тва, а сестра му тва и тва, пък братовчедка му – тва и тва. Да не забравяме, че братовчедката е сестрина внучка на шуренайкото на зетя на Президента, по бащина линия 🙂 Дори не знаех кво точно работи Лозанов. Доскоро мислех, че е университетски преподавател (наречете ме тъп). Та, чудя се, не може ли да коментираме есето на някой, без задължително да обсъждаме бизнеса му, личността му, бизнеса и личността на цялата му фамилия до девето коляно? Не може ли да се съсредоточим върху есето? В село като нашето, където всички се познават, очевдино, не може… 🙂

 2. Всъщност Гого е готин пич и жалко, че авера ти е научил само думата “парадигма”. Лекциите на Лозанов бяха едни от малкото интересни в университета. Въпрос на вкус предполагам 😀

 3. Къде е тва есе, че нещо го не намирам ?

 4. Ваня says:

  На мен пък не ми е по вкуса да ме наричат журналист. 🙂

 5. keipax says:

  Абе Гого си е наистина пич и силно му съчувствам за глупостта да се хване на тоя пост.

  Иначе за заслужената глоба на сестра му и радиоактивната простотията по Нова съм с 2 ръце “за”.

 6. nname.org says:

  той Гого с голямо нежелание се хвана на СЕМ-ското хоро. там играят много пари, не може нищо да направи

 7. Вувузел says:

  Тоя тъпунгер ми преподаваше и на мене и единственото, което съм запомнил от него, е думата “дискурс”, каквото и да значи това. Много ме дразнеше с мънкането си и натруфената си реч: скивай кви думи знам и как ги изпозлвам.

 8. STREAM says:

  До коментари “timequake” и “вувузел”,
  за съжаление това, което описвате е старо явление в Българското висше образование. Псевдо научния стил , изпълнен при вас със чуждици а при нас инженерите с излишни формули, математика и русизми по мое време. Обикновенно преподавани от хора които никога не са били в практиката а са станали преподаватели от комсомолски секретари. На запад Преподавателите са хора ако не известни доказали се в областта си и винаги са били личности владеещи аудиторията със оригиналност, интелект и стил. Не само с форма но и със съдържание на речта!
  Но в България сега се наблюдава и изключителна лумпенизация на младото поколение стигаща почти до идиотизъм и антисоциалност. Някакъв Овчеглав протест не отказваш да разбере разликата между преподаватели и родители.
  Може битова да еследствиеот разпада на българското семеиство в резултат на един феодален прочит на капитализма у нас днес. Това доведе до това, че бащите загубиха икономическите си позици а в резултат и силовите си позиции в семеиството.
  Исега много млади хора си мислят, че трябва да им семолим да за да ни разберат. Ами и те траябвада се потрудят малко, все пак!
  Не може младеж в четвърта година журналистика да бърка Дарфур със Карфур , нали?

 9. nname.org says:

  @светослвав: Лозанов има много статии в тази тематика, гледал съм записи от конференции и прочие. не става дума за едно есе

  не само сестра му има полза от неговия пост в СЕМ, а всички. ако не помага, поне не вреди

 10. ch_roma says:

  Искам само да кажа, че това лице Лозанов е символ и олицетворение на нещо прогнило, което разяжда държавата. Сам ти пишеш, че ти е преподавал в университета. Освен това е директор на СЕМ, управител на фондация (сигурно не само една), води се на щат в няколко факултета на СУ, нон-стоп се появява на екран и не вярвам да не получава хонорар …. е, извинявам се, да му …. но кога най-после ще дадете път на младите?! А да не говорим, че излъчването на Георги Лозанов е комично.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *