Вината е винаги на “селяните”

Коментар от читател:

Дойде първи септември. Лятото беше толкова прекрасно празно. Сега всичко се изсипа и вместо да стигам до работа за 15 минути, стигам за 40.
Нямам нищо против хората от провинцията. Дори май имам чувства към една девойка от там. Но все пак…трудно се живее, когато всички хора се изсипят на едно място.
Представете си всички от София да дойдат да живеят за постоянно във вашия град.

Мнение на Редакцията:

А ти, копеле, какво направи за да предотвратиш пагубната централизация, която не е от днес, а тече поне от 40 години? За кого гласува и колко отдели от дохода си, за да се реши проблема и да ти е празна улицата. Баща ти ходеше да спи на заплата в Кремиковци, парното ти е дотирано от Държавата и пак не го плащаш, 30 години Съюза и Евросъюза ти строиха метро, а ти с кола искаш да ходиш на работа. Даже и боклукът ти се изводзва за сметка на данъците на баба ти, която е в Чирпан. Яде баницата, еба момата и посла пак недоволен. Ти не си никакъв софиянец, ти си си абсолютен българин.

Ето ти едно конструктивно предложение: да хванем целия държавен апарат – министерства, събрания, агенции и да ги засилим като балите към Пловдив. Половината ти рода ще остане гладна и безработна, обаче Центъра ще се отпуши и ще стигаш за 15 мин до работа, където да изкараш и за тях, хем и да разбереш какво значи оцеляване, както е отдавна положението в Провинцията.

You may also like...

38 Responses

 1. Ах…мед ми капе от тоя коментар

  (Кусурнайсто поколение кореняк)

 2. nname.org says:

  яд ме е, че от 20 години формално няма комунизъм, а млади хора още чакат на Другия да им оправи живота

  с тази представа са откърмени и май искат с нея да си умрат

 3. Ina says:

  По-вулгарен коментар рядко ми се случва да прочета.
  Да си затваряме очите пред проблемите с трафика в София би било безумие.
  Отново си пролича великата соц-политика – долу свободата на словото, а който се осмели да проговори – или е “копеле”, или безследно изчезва.

  Евала, никаква ’89-та не се е случила.

 4. Longanlon says:

  хех и какво й е пагубното на централизацията?

  а на читателя – баце, а ти питаш ли какво им е на хората по морето, когато цела софия им се изсипе лятото а? какво им е – печелят като луди, това им е, каквото става и със софия именно благодарение на факта, че е най-големия и урбанизиран град в България, център за по-голямата част от бизнеса.

  • nname.org says:

   дивашката урбанизация не трябваше да се случва. вместо нови квартали се застроиха полянките между блоковете. после инфраструктурата издъхна

   доста хора си продадоха нивите и си купиха джипове и вили – те не реват

  • rr says:

   Център, щото тука са министерствата, тука се получават я лицензи, я разрешителни, тука се дават подкупите. Така че и тука печелят като луди … някои.

 5. Longanlon says:

  имам предвид социалната и икономическа урбанизация и миграцията към големите градове, за която всъщност става дума, не държавната централизация на властта, разбира се

 6. Ina says:

  Не класифицирам населението на “столичани” и “селяни”. Мисля, че да делим така нещата, си е слепота. Тук се засяга един много по-сериозен проблем – трафикът в София, който става все по-кошмарен.

  Необходими са реални и бързи ефективни решения, а не недомислици от типа на “София диша” с идея за постоянно налагане, защото тогава движението в центъра ще стане още по-голям кошмар.

  Интересувам се авторът на вулгарния отговор какво е направил за трафика в София, та така нежно се обръща към писалия коментара за трудното придвижване.

  • nname.org says:

   днес дойдош с маршрутката, а преди агитирах за Мартин Димитров, който не е таква пръчка като ББ,

   също опонирам на всички, които да достатъчно тъпи, да мислят както коментиралия и да обвиняват селяните за всички проблеми в държавата

 7. Дайте да не смесваме темите. Явно е, че има проблем с развитието на София, но той е управленски проблем. Градът още няма 2 милиона и е смешно да говорим, че е “пренаселен”, при положение, че е много далече от големите градове в Европа.

  В момента проблемите с трафика идват от строежа на метрото и съпътстващите го други ремонти и “подобрения”. Но в интерес на истината откакто откриха метрото от Младост до Центъра и до Люлин нещата много се подобриха. Аз карам постоянно в София от лятото на 2006, така че мисля, че наблюденията ми са меродавни.

  А по-малоумни хора от тия, които винят “селяните” няма, защото голяма част от същите не осъзнават, че ако ги няма “селяните” няма да има кой да им наема гарсониерките по 1000лв. парчето и те ще трябва да работят…

  Въобще прав е nname като казва, че чакаме някой да ни “оправи”. Даже не да ни оправи, че ние мислим, че все някой ни е “длъжен” с нещо – като например да ни осигури място за паркиране пред вкъщи.

  • nname.org says:

   понякога е въпрос на инстинкт

   нашият блок е заграден с бетонни топки портив паркиране, но педала под нас ходи и ги чупи, зада си вкара колата и да я паркира на тротоара под прозореца. 60 лева на месеца за гараж не му се дават

   после строителя ходи и ги възстановява и омагоьсан кръг.

   а на 20 метра отсреща има празен паркинг, пак можеш да си я гледаш, няма никакъв проблем

   за тоя съм сигурен, че от сутрин до вечер псува селяните

  • Longanlon says:

   тука съм длъжен да се съглася с тебе…

 8. Manuelle says:

  Така е, когато средностатистическият българин и до супера ходи с кола…

  • wakeop says:

   мдааа… и както се отбеляза малко по-горе: безплатният паркинг е рожденно и неотменимо гражданско право 🙂

   Вярно е, че много хора идват в София, но и много се махат от тук.
   А през лятото дори и кореняк софиянци се изнасят в посока към морето, така че… на отпускарския сезон се дължи кефа от липсата на задръствания, “селяните” нямат нищо общо 🙂

 9. nik666 says:

  Има два вида селяни – по географска линия и по душа. Много се кефя всеки път когато прочета как някой се опитва да пробута тезата че са едно и също 😉

  • А що се използва една и съща дума за географските и душевните. Що не викаме на душевните НЕграждани “мотриси” или “моливи”, а сме избрали точно понятието СЕЛЯНИ !?

   Изключително нелепо съвпадение ще да е…

 10. Andreytcho says:

  Вчера аз селянина се опитах да си тръгна от София и с това направих трафика кошмар 🙂
  И да идваш към София, и да си тръгваш от нея, кошмар винаги ще има. МВР/КАТ, пожарна, линейките, гражданска защита – те всички трябва да реагират адекватно, само дето няма пътища за да стигнат до проблемните места.Цяло чудо е че няма повече умрели по пътищата, било те селяни или граждани.

  Да умрем всички в мир ако е възможно !!!

 11. Dolce Vita says:

  Като пловдивчанка КАТЕГОРИЧНО протестирам против засилването на министри и министерства в Пловдив. Няма да разваляте хубавия ми град! Повече боклук родният ми град не може да поеме. Балите ни стигат. 🙂

 12. vesela says:

  Не към Пловдив, към луната трябва да ги засилят министри и прочее апарат…
  Нормално е да има проблеми с трафика – София изобщо не е мислена да поеме такова население… бул. България, примерно, е строен да обслужва просто Бояна, не друго… Трафикът е следствие, не причина.
  И, да, ще има проблеми с него щом толкова хора от „провинцията” идват в сф.
  И, да, ще идват тук – няма нужда да се обяснява защо, знам какво е и в едно малко градче в търговищко, и в другия диагонал – градче в благоевградско, откъдето е майка ми, примерно.
  И, честно казано, добре че някои хора от „провинцията” идват в сф, за да оцветят в по-жив цвят мухлясалата „синя” кръв на „аристократични” „софиянци”
  @Ina: ти явно не си чела ВУЛГАРНИ коментари

 13. keipax says:

  Две поправки:

  – Така наречената “пагубната централизация”, върви от не повече от 10 – 15 години. Май има няма от падането на Жан. Годините от 90-98 бяха за София кошмарни. Мутри, наркотици, абе мани. Лукановата зима мога смело да заява, че в София се отрази най-силно. Баща ми чакаше за бензин по няколко денонощия на опашка. За да може да се отиде до някое село на близо да се купи прасе и да се затвори в буркани. Абе примери колкото искаш 🙂 В такава среда не си струва да дойдеш нито заради почивката в Кремиковци, нито заради парното.

  – Да се бориш срещу “пагубната централизация” е като да се пикае срещу вятъра. Не политиците създадоха бизнеса в София а въпреки тях Софиа почна да предлага работа. Потокът от хора почна да идва чак след 98-а. И това е не заради друго а защото чак след това София почна да предлага работа, а предприятията в провинцията съвсем ги баталясаха.

  Та така мисълта ми е, че със същата сила може да си хапеш селския гъз 🙂 че кметовете (да речем) в Горна Оряховица ти наебаха средата, в която иначе са живели щасливо роднините ти.

 14. павлина says:

  Защо с такава злоба?
  Вие или завиждате на софиянци, защото не сте успели да се “доберете”, или сте несполучил софиянец, който мрази по-успелите от него.
  Аман от тази омраза в България, където всеки мрази всеки – провинциалистът мрази софианеца, крайнокварталеца – живеещият в центъра, а той отсвоя страна – живеещите в полите на Витоша. А всички вкупом мразят всеки, подал си главата от казана.
  Чрез омраза към успех – това ли е девизът ви?

 15. ss7 says:

  То да беше само в София – банкет давам. София – Перник – 20 км – необходим е минимум 1 ЧАС !!!

  Вчера вечерта София беше тотално блокирана от юг – Затвирена Владая и пътя за Самоков. При с. Клисура имаше над 5 км колона. 60 км ми отнеха над *3 часа* ! .

  Няма друга такава държава, няма. За 60 км (ако няма ексцесии) са необходими 2 часа !

  За Захарна фабрика – Младост = 1 час минимум пък да не говорим.

  Ама аз ще си купя вила западно от Сф и си решавам проблема 🙂

 16. voxy says:

  факт е че позата – фак гадните селяни прецакващи ми живота – на мен n-то поколение софиянец дава самочувствие на куп нещастници, които явно по цяла сутрин само псуват докато отиват на работа :)))

  • nname.org says:

   повечето софиянци не биха казали първоначалния коментар. само панелните селяни градят самочувствие върху месторождението си

   един може да е роден в Шейново, друг в Йоханесбург, какво значение има

   • voxy says:

    n–to поколение ми беше първо 2-ро, но се сетих за софийските бубета(баби на 60-70 години, често реститутки), които наистина са n-to поколение та те биха го казали 😉

 17. Ivan Ivanov says:

  Малко вулгарно но е добро.

 18. public image says:

  Ареее само да ги засилвате на някъде другаде, а!?

 19. Gaspar says:

  Спомнете си последна реплика от филма “Седемте самураи”.
  Камбей Шимада казва : – Накрая винаги печелят селяните!!!

  Обаче историята учи,че никой не се учи от историята

 20. estqwerty says:

  за първи път виждам думата българин да се използва като обида.
  свалям шапка! евала! make my day!

 21. Марина says:

  Интересен въпрос. В моя и на родата ми случай след като установихме, че благодарение на интернет няма да умрем от глад където и да се намираме сега планираме масово изселване в по-малък и приятен град.

 22. 8bit says:

  ибах тоз пловдив. имаше ли някой от плд, който тайно не се удари трийсе пъти в гърдите колко е як и колко живее в рая. не ме дразни пловдива ви, дразни ме как реагирате.

 1. September 1, 2010

  […] This post was mentioned on Twitter by Гюро Тъпчилещов, teodora kostadinova. teodora kostadinova said: RT @spanak: Нямам нищо против хората от провинцията. Дори май имам чувства към една девойка от там – http://j.mp/cM6h68 […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *