Ех тоя Комунизъм

Бойко не знае какво е лява и дясна партия, и смята, че по Татово време се е живяло по-добре от сега.

Да, имаше храна и раздаваха панелки, но нямаше нищо друго. Пари имаше – стоки не. Всяко предприятие се беше заело да става държава в държавата. Железничарите имаха собствени болници, полиция, войски, строителство, почивни станции и каквото се сетиш, ограничено с “наши” хора от “системата”. Без “връзки” не можеше да си купиш хладилник, или чакаш по няколко месеца.

Сега мога да си купя 5 или 10 хладилника с една заплата, в зависимост от претенциите ми. Ще ми ги докарат с кораб от Китай, какъвто цявят и размер ми хрумне. Лощото обаче е, че трудно ще ги напълня, не остана кой да работи на село и да ми праща продукти 🙂 По-добре сме, ама с малко, хамстерите въртим колелото, малко по-бързо.

Коментари от поста:

Тук трябва да се отбележи, че дори и мизерните резултати от онова време се дължат не на някакво постижение на Тодор Живков, а на нарастващият външен дълг и съветските субсидии. Логичният резултат от това естествено е фалит.

—-

victualia:

Дефицитът на млякото не помня кога се появи, но дефицитите започнаха около 1987 година. Например, имах “щастието” тогава да лежа в болница и мизерията вече беше факт – от къщи се носеха пижами и чаршафи, нямаше елементарни превързочни материали, за които се плащаше под масата или се купуваха на черно – става въпрос за обикновени бинтове, марля и лигнин.Упойките също се даваха на свои хора или срещу заплащане. Започнаха да изчезват продукти – не от първа необходимост като мляко и хляб, но нямаше тоалетна хартия за бога, или “лукс” като дамски превръзки и млека за бебета, за телевизор и пералня се чакаше ред с месеци, а на много места бяха въведени купони, ако сте забравили. Храната се субсидираше до последно естествено.

Така че фалитът на социалистическата икономика доведе до естествения фалит на държавата през 1989та. Дефицитите на стоки от през 90та бяха продължение и следствие на тези процеси, започнали в средата на 80-те.

Още по темата:

@e-vestnik

@нервната акула

You may also like...

24 Responses

 1. Longanlon says:

  след това изказване вече ми е съвсем, ама съвсем кристално ясно що за акъл, виждания и убеждения носи ББ, и даде отговори на въпросите ми относно политиката му. и какво можем да очакваме от него занапред

  • nname.org says:

   не знам как не ти е бил ясен след мандат и половина като кмет. те финтовете и изказванията му са едни и същи

 2. Леле, Петре, а ти го харесваше преди…

 3. леко учуден says:

  борисов живее в някаква мъгла , което е жалко за нас. поредният комунистически клоун се оказа той.

  • nname.org says:

   Борисов е най-добрата възможна комбинация между Марлон Брандо, Тодор Живоков и Овчарчето Калитко 🙂

 4. зоро says:

  @момата: “в болница и мизерията вече беше факт” – може да е било някъде, ама беше безплатно здравеопазването.
  А сега съм плащам задължително за здраве и не мога да намеря кой да ми бие една инжекция против тетанус! И като отида на преглед съм чувал ‘свършиха направленията – или си плати на специалист или ако искаш дай аз да те прегледам’.

  е – не беше ли МНОГО по-добро здравеопазването?
  А нямаше ли чистота (еженощно миене на главните улици, съботници/неделници) и дисциплина? Колко бяха наркоманите? Циганите убиваха и тормозеха ли както им скимне? Безнаказано? Или бяха полу-интегрирани?

  А колко хижи бяха построени (спрямо 1990-2010)? А колко туристически пътеки – маркирани? А тунели, ж.п.линии, училища?

  Абсолютно е прав бате ви Бойко….
  бтв – на 35години съм, а не на 75…

  • nname.org says:

   ами поради липсата на реформа са така здравните услуги и образованието. от 20 години си го карат “по стария начин”

   ако Развития Социализъм не беше ФАЛИРАЛ, още щяхме да си го имаме и нямаше да имаш от какво да се оплачеш

 5. зоро says:

  Накратко – бъркате имотно състояние с качество на живот. Свързани са, но не толкоз

 6. Tz says:

  Може да е всичко, но нямаше чалга и децата ги учеха в училище да имат самочувствие като българи.

  • nname.org says:

   чалгата се изобрети в Димитровград, това е повече от съвпадение

  • леко учуден says:

   странна работа, тези дето били научени да имат самочувствие като българи първи се изнесоха “на запад”. явно добре са усвоили уроците.

  • Живял си в инкубатор. Чалгата пак си беше масова, само че предимно сръбска (и малко българска с ъндърграунд привкус). В цели региони се гледаше главно сръбска телевизия. А за училищния живот по-добре да не отваряме приказка…

 7. Българин с леви принципи, тоест не-егоист.. says:

  Сега има ВСИЧКО! И тухли има! Изобщо всичко! Ами народа не строи къщи, не чака бъдеще в страната си.. Нема възможности – покупателни! За тва всичко има.. Все пак доброто беше до 84-та, след това Рейгън и Чернобил победиха икономиката.. Верно че немаше разни неща но нали затова дойде 10-ти ноември, да – той дойде без да беше фалирал социализма, социализма никога не е фалирвал – или и да е фалирвал някога, и какво от това, нали ако ние сега фалираме няма накъде нали.. Всъщност как така сме фалирали? Просто сме имали някакъв бюджетен дефицит, като Гърция сега, но сега ако трябва да покриваме с сегашният бюджет тогавашната държава – щяхме наистина да фалираме, тогава е имало голяма армия и много други неща на държавна издръжка, сега не е така – но това не ни прави по-богати, само ни прави с по-малък дефицит но сме по-големи мизерници, или поне същите мизерници но без армия и стратегия, и без самочувствие, защото тогава не сме били най-бедната държава в Европа.. Абе същите боклуци сме, не бяхме най-добре в социализма, сега пък няма един капиталист със свестен бизнес, ами те същите правиха производството в края на времето на социализма и само крадяха и нямаха креативност.. Иначе социализма има бъдеще – но не като тоталитарни режими.. То без социализъм НЕ МОЖЕ! Работещата правна система е социализъм. Тоест – не всеки за своя изгода, а всеки за изгода на общноста – както е в развитите общества..

 8. Manuelle says:

  Ама супер по-добре се е живяло, няма що! Банани по Коледа, мандарини за Нова година и бой на опашката за мляко, защото половината ги чакат гладни деца вкъщи. Луканката е мираж, саламът Камчия и Русенското варено бяха вдъхновили хиляда-и-една рецепти, за да не забелязват чааветата, че набиват едно и също. Всеки сезон нещо просто го няма – я хляб, я тоалетна хартия, я нещо друго. Дамските превръзки и памперсите – невъобразим за мнозина лукс.
  Всеки, който разправя колко било хубаво и как сме били рая на Земята тогава, е бил пряко облагодетелстван. Имал е достъп до по-прилично здравеопазване, дефицитни стоки и разни други благинки, до които простолюдието не е могло да се докосне. Как няма да реве после, че сега му е лошо, като е научен само да получава. А сега трябва да мисли, да се напъва, да работи (о, ужас!), да плаща (триж по-голям ужас!).
  От тогава е останало и непоклатимото ни мислене тип “Държавата трябва да…”.

  • nname.org says:

   едно време са се радвали и на малкото, за това са били по-щастливи. едич чифт “западни” дънки и един швейцарски шоколад и са били на седмото небе

   повечето хора тъгуват по младите си години, а не по Комунистическия идеал

   • wakeop says:

    То май тези, дето най-много тъгуват, изобщо не са били родени тогава или са били прекалено малки, за да усетят на гърба си цялата “прелест” на развитото социалистическо общество… 🙂

    Баща ми от всяка командировка в по-дълбоката провинция се връщаше натоварен с куфар с нещо дефицитно – обикновено или дамски превръзки, или лигнин, че с 3 жени в къщи…

    А една негова колежка разказваше случка, която направо като виц звучи. Връща се жената пак от командировка, с 2 чанти в 2-те ръце и с канап с нанизани 10 рула тоалетна хартия на врата – нямала повече свободни ръце просто. И на всяка крачка я спират разни хора:
    – Другарко, къде дават тоалетна хартия?
    – Другарко, къде е опашката за тоалетна хартия?…
    Накрая й писнало на жената да я спират и на последния се троснала:
    – От химическо чистене си я нося, другарю, не виждате ли!

 9. Ех тая Демокрация, ех тоя капитализъм says:

  Успя да ни даде тоалетна хартия и дамски превръзки.. Също и памперси.. Много малко бе? И банани.. И банани? Е.. Е гатии, и прогреса? За 20-години – ТОЛКОЗ! Комунистите ни дали ЛАДИ в замяна на предишните каруци, и кво от това – сега ни дадоха вместо панелки БАНАНИ.. Сега всички сме равни – по БАНАНИ! Сега хората свикнаха с РАВЕНСТВОТО – “РАВЕНСТВОТО” и бедността.. Важното е да се свикне с безизходицата.. Тогава много искахме, и за това имахме надежди, но сега сме по-добре – нямаме НАДЕЖДИ!

  • Manuelle says:

   Много моля хората, на които им е толкова безнадеждно, да пишат в единствено число…

  • wakeop says:

   Пич, на теб комунистите ако са ти давали нещо аванта, ние пък останалите нищо не сме получили от тях – само тъпи лозунги. Наистина, говори само за себе си.

   Майка ми по тошово време с 3 малки деца трябваше да чака 4 години да й разрешат да си КУПИ автоматична пералня. Не да й я подарят. Имаше огромен избор – един единствен модел Перла-03.

   Единствените, които съм чула да се оплакват са все такива, дето са свикнали да си чешат ташаците по партийни събрания и да отчитат завинтването на едно винтче на петилетка.

 10. Ех тая Демокрация, ех тоя капитализъм says:

  Да, майкати е имала възможност да се сдобие с пералня, а в банановите държави не са могли да се сдобият с пералня – и ток, и образование не са могли да си купят.. Но сега кой какво може да ти купи? Питай всеки болен дали може да си позволи адекватно лечение, както всеки на запад може да си позволи по-добро лечение, или питай всеки имигрант дали сме като тези на запад.. Но има ли смисъл да се спри с десни мозъци, дясното е върховна тъпота – те са толкова тъпи че разсъждават само върху предмети.. Дясното мислене е мислене на крадеца и използвача, дясното е бетона в главите на партийната номенклатура.. Десният иска да изяде и лайното ти! Не.. Той безплатен обяд не дава, но със сигурност взема – това се нарича начален капитал!

  • nname.org says:

   приятелю, няма ляво и дясно вече, объркал си столетията. ако вярваш с тези две понятия, ще те клатят и “тия” и “ония” 🙂

  • wakeop says:

   Голяма каша е в главата ти, човече… не само в часовете по марксизъм-ленинизъм си спал, ами и в тези по история.

   Хем ти се ще да сме “като тези на запад”, хем ако може по друг път да сме го постигнали…

   Няма безплатен обяд, прав си. Началният капитал в нормалните фамилии се трупа – с поколения. И ако не ти се случи наследник-прахостник, имаш късмета да не се разориш при война или не ти експроприират всичко заделено при някоя революция, тогава децата ти ще живеят по-добре от теб, а внуците – още по-добре. Ако ти се случи някоя от гореописаните случки, почваш от начало. От нулата.

   Не знам какви десни и леви бушуват в главата ти, но всъщност няма голямо значение по какъв повод са те нулирали финансово. Има значение само колко пъти в рамките на 1 поколение.

   Човека е надраснал маймуната точно заради предметите, не знам защо толкова ти пречат на духовността 🙂
   Няма как да се подвизаваш из интернет пространството като супер ляв интелектуалец, ако от сутрин до вечер ти се налага да си мелиш сам брашното, да си месиш хляба, да си переш дрехите в реката, да събираш съчки за огъня и да тъчеш черга за завивка. Просто няма да ти остава ни време, ни сили даже и книга да прочетеш, дори да можеш да четеш.

   Чешем си клавиатурите с теб точно защото на някой не му се е бъхтело като роб по цял ден и е изобретил поредния предмет – да си спести своя труд или да спечели пари и в крайна сметка пак да работи по-малко. За да има време да разсъждава над битието на жителите на банановите републики 🙂

   Айде със здраве… аз ще поработя още малко 🙂 Начален капитал имам да трупам, не е лесна работа да си крадец и използвач :)))

 11. Longanlon says:

  аз такива платени/мозъчно болни писачи ги спамвам

  няма смисъл даже да им се подограва човек – вечното забвение е по-подходяща участ за тях

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *