Ех тая Демокрация

Проблемът на България винаги е бил това, че много се краде. Едно време обаче крадяхме и ние, сега крадат само Те.

Демокрацията е много хубаво нещо, но май още не е дошла. Демокрацията ни приседна, защото изисква от всеки да помни, да мисли и да взема решения. Да прави ежедневни избори са себе си и за семейството си. Работа трудоемка и отговорна. За това в България се разви Олигокрация – всеки сезон нов Месия взема Властта, без да знае нито защо я иска, нито какво да я прави. След Костов никой не е правил реформи. 8 години Доган и 4 години Бойко – сладка дрямка, изпълнена със сеир за народа и безброй подаръци за ДС и руснаците. Рибата винаги се вмирисва откъм главата.

Не малко българи се отскубнаха от блатото, но останалите, които още квакаме в него, не сме чак толкова зле. Караме “западни” автомобили, гледаме “Берое” на японски телевизори, говорим по сложни телефони. Имаме шанса да станем богати, вместо задължението да останем бедни.  Осовният ни проблем е, че сме алчни за повече, не ценим това, което имаме и не знаем как да го увеличим.

В крайна сметка нещата бавно, но сигурно се движат напред. София частично заживя в тухла, построиха се 10-15 мола, Метрото (на което първа копка е правил сигурно Сталин) се подкара, появиха се няколко джобни магистрали. Диетолозите и стоматолозите карат Мерцедеси, а по-известните мутри се самоизбиха.

Ако 45 години си бил в затвора и изведнъж те пуснат, Свободата ще ти се стори най-голямото бреме. Но рано или късно ще се опомниш и ще я оцениш. Комунизмът не беше само 14-дневни безплатни почивки, между комарите на Камчия. Някои “почиваха” и в Белене и после цял живот се влачеха по доктори. Заради виц за Тодор Живков или от сорта.

You may also like...

8 Responses

 1. Иво says:

  Общо взето добър анализ набързо за това какво се случи или по-скоро не се случи за изминалите 20 години. Доста хора спечелиха по един или друг начин от ситуацията, много повече загубиха – може би е нормално.
  Не съм сигурен и за тия от Белене – май повечето от тях са били с криминални престъпления пък сега са дисиденти! Както навремето след 9-ти сеп. 1944г много хора са станали антифашисти и активни борци. Както и да е.
  Като цяло според мен хората сега не са по-щастливи, напротив- по-бедни, по-нервни, по-озлобени един срещу друг. Времето ще покаже дали си е струвало всичко това!

  • Че те и преди си бяха бедни, нервни и озлобени един срещу друг. Точно това е глобалната инварианта на националния дух. 🙂

  • nname.org says:

   говоря за мой роднина, който е бил 1 година в Белене. не е бил престъпник, а след промените не се е изявявал политически. лагерите са били отдавна, оцелелите са много на възраст

   имаме и един “враг на народа”, убит и с отнето имущество

 2. vesela says:

  повечето хора не схващат, че свободата освен права е и задължения – много ясно тогава, че им се струва бреме.
  на мен ми е важно, че не живея в изолатор както преди, а инак… май все повече не ми е ясно кой кой е
  (http://robstvo.wordpress.com/2010/09/20/%d0%b2%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d0%bc%d0%be%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d1%81%d1%85%d0%b5%d0%bc%d0%b8-%d0%bc%d1%80/)

 3. Ех тая Демокрация, ех тоя капитализъм says:

  Ха ха всеки можел да бъде богат в България?? Това го кажи на всички които си взеха зелена карта.. Верно че при Иван Костов беше по-добре – но нали това му беше ролята – да играе демократ, а и след финасов спад има подем.. Но Иван Костов изобщо не беше демократ, и накрая всеки го разбра.. Аз съм гласувал само за СДС през 1997-година, със свито сърце гласувах, защото знаех че Иван Костов е лош и некадърен, но бях антикомунист и за това гласувах.. Иван Костов беше сложен от Мулти Груп, това е ясно, те след това направиха и НДСВ – и продължиха реформите на Костов.. Мулти Груп сложиха и Бойко Борисов за главен секретар на МВР.. Вероятно Мулти Груп са тодорживковисти и са убили Луканов.. Не съм искал демокрация за да имам банани и памперси, исках демокрация за да направим благоденствие за всеки, като всеки покаже своите възможности и идеи, но не – не стана така, сега не изнасяме ни една стока с която да се гордеем – ни спортна стока(като Адидас, дори АдиБас не се прави в БГ) нито правим шоколад за износ, въобще пълен срам в икономиката и бизнеса.. Пълен провал.. Просто демокрацията е илюзия, илюзия е демокрацията в България.. Ето защо няма и един осъден комунист от номенклатурата, а дори напротив – те сега са десният елит от бизнеса – съюза на работодателите.. Каролев не беше ли от Държана сигурнос – а икономиста Георги Ангелов му е протеже.. Тодор Колев го разбраха че е и той от ДС, ами Шкумбата и той от ДС.. МултиГРУП наистина станаха могъщи при Иван Костов, но Кюлев видя сметката на Павлов..

 4. 8bit says:

  как бе, изнасяме vray

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *