Съкратен преглед на Всичкосферата

Как можеш да си полезен в 123 символа? Никак. Само можеш да пуснеш линк към някъде другаде.
Можеш да си филтър, но си ограничен във времето, защото животът на един статус е примерно 6 часа.

Преглед на хавите при микромрежите:

Buzz

последните 6 месеца успя да загуби сериозна част от иначе малобройните си потребители, но зарадите стабилните устои е рано още да го отписваме. Стратегията на Гугъл е да не прави отделна мрежа, а да вгражда “социалния” елемент във всички останали услуги, та винаги има опасност от възкръсвания. Google Reader е все още жив и е най-широката врата към RSS света, Gmail е водещата поща, а Buzz и Гугъл профилите са някакви придатъци около тяхната потребителска маса

Facebook

Корабът на Зуки плава уверено с вече 600 милиона пътника на борда. Коментарите към статусите са по-прегледни, има всякакви видове известявания, но малоумниците премахнаха “Share” бутона и препубликуването (RT) стана проблем. Можеш да копираш изречението като текст, но няма очебиен начин да упомонеш автора – номерът е да натиснеш “@” и пада списък на контактите ти. За щастие намалиха приоритета на групите и безумните творения “Не ме гледай лошо защото съм кучка” изчезнаха като ланския сняг. Също така потънаха творенията на някои издатели, които се опитват да оформят “канали” и за използват мрежата за користни цели.

ФацаБука се оформя като официалната директория на Света, телефонен указател, откъдето братовчед ти Евлоги може да ти изрови телефона и да те засипе с молби да му станеш поръчител. Публикуваната информация е по презумция публична и изчистена от компромати.

Twitter

Също е жив и здрав, въпреки, че компанията още почти не печели и няма “лице”, за което да направят филм. Повечето хора се регистрират под никове и социопатията между 100-200 милиона (пишман)хакери взема нови върхове. Коментирането на туитовете е трудно – някой ти хвърля нещо и се чудиш и маеш на какво е отговорил. Принципът е “говоря и си вярвам, че някой ме слуша, понеже тук ми пише една цифричка”.

Микроблогването

е добра алтернатива на RSS, силно пристрастяващо, но има един голям проблем. Главата, колкото и да ти е онлайн, задникът ти остава офлайн и ако закъсаш някъде с колата, не знам на кого ще звъннеш да ти помогне. На Интернета? От цялата тази психария забравяш как се води обикновен разговор по телефона и едно обажда не до Баба ти за Нова година ти изглежда като проблема на Хилядолетието.

You may also like...

4 Responses

  1. леко учуден says:

    хубав пост !

  2. Bloodymirova says:

    В Твитър обикновено под отговорите има линк “in reply to” и като цъкнеш можеш да разбереш кой на какво ти е отговорил 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *