Носталгия до дупка

По време на развития социализъм бяхме богати, имахме пари, но рафтовете на магазините бяха празни. Който можеше да открадне цимент, си строеше двуетажна къща, останалите – да го духат.

20 години по-късно минусите на проваленото планово стопанство са забравени, плюсовете са канонизирани, а живеем с минусите на лошия капитализъм. Пак “чуждите сили” ни слагат пръчка в колелата. Те ни подслушват, те ни крадат житцето, те платиха хонорара на Доган, а на мен ми дават 300 лева заплата. И тоя Дянков защо не направи минималната 1000, да си ‘дигнем стандарта и да забравим за тия глупости? Ще изнасяме калашници за африканските джунгли и компоти за съветските републики. Ще имаме ПРОИЗВОДСТВО. Ше правиме ХЛЯБА. Както Едно време. Толкова е лесно!

You may also like...

9 Responses

 1. Албена says:

  Най-много се плаша от това, че мои студенти (ЕГН 87 и по-млади) ме гледат неразбиращо, когато им показвам факти защо Татовото време не е златния век на модерна България. Някои схващат идеята, но масово липсва диалог по тези теми. За голяма част от тях соц-ът е албумът на Георги Господинов, сините табели от улиците на село и билетчето по шест стотинки от приказките на баба.

  БТВ, попадал ли си на това? http://bgsocialism.eu/politicheski_sbornik2.pdf

  • nname.org says:

   да, политикономическите приказки са в устата на хора, които бегло го помним онова време

   • Албена says:

    Много офтопик – знаеш ли колко малко хора имат представа откъде идват историческо знамето и герба? И когато се опиташ да им кажеш, че аджеба от Гарибалди сме се вдъхновили за този трибагреник (Самарското знаме е всичко, но не и трицветно, а онези тъпотии със снега и зелените планини са соц-конструкция отвсякъде), хората понякога скачат на бой… Комбинацията от липса на информираност и нежелание за получаването й е потресаваща за почти 100% от историческото минало на БГ.

    • Петър Иванов says:

     Албена, знамето си е напълно трицветно, но с панславянските цветове – бяло, синьо, червено. Първото бяло-зелено-червено знаме е ушитото от Стелияна Параскевова “второ” знаме на българското Опълчение.

     • Албена says:

      Петър, не споря за броя на цветовете в знамето или за избора им. Според Иван Радославов (не разполагам с източниците пред себе си, извинявам се за евентуални неточности), е имало спорове какви да бъдат цветовете преди и след Освобождението, или по-точно дали третият цвят да бъде син или зелен.

 2. nname.org says:

  не съм го виждал този сборник, но загатва да е интересен

 3. подбудителя says:

  приемам, че аз ти дадох тласък за този пост и ти задавам въпроса: къде видя да говоря за плюсовете на червеното минало? освен черно и бяло има десетки други цветове и нюанси под небето. друг е въпроса, че така е по-просто. щом не си от тия си от ония. играй си на Лески и ЦСКА на другия пясъчник.

  • nname.org says:

   не мисля, че си подбудител на нещо, което се говори от 20 години. ако има спор, той не е личен, а принципен

   аз сам си разширявам темата до плюсовете на комунизма

   водя една малка война с точно това сляпо левичарство, което изповядват 90% от българите

 4. Аман от този социализъм! Вече 21 години все за него пишете и говорите. От какъв зор? И каква е ползата от всичко това?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *