Въпроси за “мастити” икономисти

Самата дефиниция за богатство се променя. Икономиката работи с числа, но е много далеч от точна наука, доминирана е от самопровъзгласили се гурута и по всеки въпрос има поне 5 враждуващи теории. Борси, акции, валути, институции – колкото повече научаваме за тях, толкова по-бързо агентите на пазара успяват да изкривят правилата и да ни манипулират.

Например “големите” кредитни агенции: уж частни и независими 100-годишни одитори, всъщност част от банките и заинтересувани да дават какъвто им отърва рейтинг, където са сложили пари колегите им. Уж са конкуренти, а са само 3 и пишат едно и също. Регулаторите (в белия свят) също са пълен фарс, вървят няколко години след събитията и вместо за мошенници, проверяват за пожаробезопасност. МВФ-та, корпорации, всички са се ояли до пръсване и се давят в собствените си лайна.

Какво са парите? Накратко: хартийки, за които вярваме, че имат стойност, защото някой в бъдеще може би ще е склонен да работи за тях

Колко са заемите?

Какво е фалит?

Числото на дълговете на “развитите” държави вече е толкова голямо, че колкото и нули да му се пишат, нямат никакво значение. Колодата от карти е толкова висока, че не й се вижда дъното. Но сме впечатлени от това, че още не се е сгромолясала и й даваме надежди да изкара някоя друга година или десетилетие.

Ако сегашната система се запази:

Оптимистичният сценарий е да има “мек” срив, няколко малки кризи от по 4-5 години, вече избутахме едната. Населението да си изгуби парите и пенсиите бавно и да остане с усещането, че е поради негова грешка и е имало някакъв избор.

Песимистичният сценарий е голямо отлагане на Нормализацията, още 10 години агония и тотален срив, след който всички ще сме на нулата поради зверската инфлация, дори и инвестиралите злато и други метали. Това в България се случи 2 пъти за 20 години, фалити, революции, национализация и от сорта.

Сегашното поколение “мастити икономисти” нямат инструментариум да ни “изведат” от Кризата, няма магическо решение, което да бъде взето и всичко да се върне по старо му. Едните “експерти” предлагат 50% повече държавен дълг на година, другите предлагат 20%. Текущата парадигма не дава решение как да пиеш без да плащаш. Текущо събираните данъци не могат да покрият лихвите по натрупаните дългове, при това при много ниски ставки.

Единственият начин за спасение е дефиницията за “парите” да се видоизмени. Да си изберем нов Господ, да започнем да вярваме в нещо друго и да си задоволяваме алчността по друг начин. До колкото имаме избор.

You may also like...

8 Responses

 1. ss7 says:

  Ти па си цитирам ECP , hah.

  Кризите са неизбежни и основната причина за тях е принципа на Парето . Т.е рано или късно системата трябва да се занули и рестартира, а това не е ставало отдавна на запад.

  Рестарта още не се е случил , но ще се случи рано или късно.
  Инфлацията е един от начините , и като гледам усилено вървим натам.

  • nname.org says:

   “печатницата” за пари се върти с пълна сила, а инфлацията стои ниска, и на този параметър са му намерили цаката, засега

 2. vesela says:

  това е от зората на кризата:
  http://www.investor.bg/news/article/70496/6.html

  друго няма да коментирам, чувствам се твърде навътре в гората, за да мога да я погледна отгоре 🙂

  • nname.org says:

   надали нещо се е променило за последните 3 години при рейтинговите агенции

   в същината си проблемите са философски и психологически, не счетоводни 🙂

 3. ss7 says:

  Всъщност тази (а и всички предишни кризи) са в резултат на големия разтеж на в светован мащаб. И според мен това е по -добре .

  Кризите могат да се избегнат – например като се премахне банкирането с частичен резерв (златния стандарт не е решение, щото парите се правят точно от банките , а те могат да “произвеждат
  и “златни” пари като кредитират). Но пък тогава ще навлезем в десетилетна не рецесия , а депресия. Верно няма да има кризи, ама няма и да има и растеж и ще си стоим на едно място.

  Ако цената на развитието през последните 20-30 години са 2-3 кризи, то това е ниска цена, заслужаваща да бъде платена.

  Говориш за дефиниция на парите – ами парите са просто средство за принуда на хората да се трудят. Нищо друго. И то доста успешно средство.

  И ако целта на политиката като цяло е по-голямо благоденствие на обществото като цяло, то досегашните западни политики са успешни погледнати в дългосрочен план. Дори и гръцката политика. А пък ако поглешнеш на ЕС като средство за изравняване на стандарта в Европа, нещата си идват съвсем на мястото.

  Америка обаче е друга работа.

  • nname.org says:

   1. искам траен растеж, а не Дубай и Слънчев Бряг

   2. защо да съм принуден да работя и от кого? това трябва да е доброволен избор, а не да умра от глад и от липса на медицинска помощ ако спра да работя и остана без пари. парите не трябва да са условие за живот

   3. притесняваме структурата на ЕС, външнополитически въпроси се решават от (Меркел) настороенията на вътрешни за държавата избиратели и техните моментни настроения

   • ss7 says:

    по т.1 още не са измислили решение 🙂 , всъщност имаше едно допреди 20-на години, ама се оказа , че не работи в дългосрочен план.

    2. Ако труда беше доброволен избор, още щяхме да сме маймуни. “Принудата” е виртуална , от “цялото общество” (човечество) . За да живееш , може да работиш по-малко (за храна и подслон) , но някак си системата те принуждава да работиш много повече, отколкото за прехраната и да има интернет, мобилни телефони, коли, самолети и т.н. И според мен всичко това се дължи на паричната политика през последните 40 години, започнала от премахването на златния стандарт.

    В бяла държава (ЕС) няма няма да умреш нито от глад, нито от липса на медицинска помощ. Това обаче не го твърдя за БГ и УС.

    3. ЕС си е притеснителен, ама засега направи гърците малко по богати и германците малко по бедни 🙂 . Много по добре би било създаването на една държава , с едно правителство и т.н. , което май ще стане рано или късно.

    Относно “огромните” държавни дългове, доста от хората ужасяващи се от 100-150% дълг/бвп имат ипотеки за над 500% , та дори над 1000% дълг/доход 🙂 . И сега питат къде бил акъла на политиците, а никой не пита къде беше техния акъл, като купуваха панелки за по 100к лева с 1000 лв заплата. Та бих казал, че политиците са били доста консервативни, да не говорим, че увеличилите се държавни дългове са в резултат на спасяването на ипотекарите (и банките) с 500% задлъжнялост. АМи и аз не съм съгласен , ама какво да се прави.

   • козунака says:

    ще узрееш и ти за социализма, но да видим кога :Д

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *