Колко струва да се издаде книга

Ел Президенте прави една интересна калкулация, която ми се струва годна за споделяне.


“Производствената цена на книга до 150 стр. с мека корица, средно качество, стандартен формат и хартия за 2000 бр. е около 1,70 лв. на 1 брой (ниска цена) с ДДС = около 3 400 лв. за 2000 бр. инвестиция.
– Отстъпката за крайния продавач е 35-45 % от цена на корица. Пример:
ако книгата е 7 лв. – отстъпката е около 2.80 лв. Давате му я на 4.20 лв.
– ДДС на продадена книга 7 лв. = 1.40 лв.
1.70 + 2.80 + 1.40 = 5.90
печалба на продадена книга = около 1.10 лв.
А непродадените?
Ако Издателство или друг ви издава, ще ви предложи между 10 % и 15 % от цената на книгата = 0,70 лв. до 1.00 лв. Тяхната печалба се калкулира от по-ниските производствени разходи и по-ниският % за дистрибуция.
Ако има забогатял от книги в БГ, това са крайните продавачи и дистрибутори! Както за всяка БГ продукция, където Прекупвача се явява на най-голяма печалба!”

Изводите са малко левичарски, ако толкова се печели от дистрибуция, да излезе той да мръзне зиме на сергията. Вместо да виси по кръчмите, да сложи една палатка пред НДК, много книги ще продаде, убеден съм, даже и до бой може да се стигне. Ама нали е каратист, няма място за страх тука 🙂

You may also like...

15 Responses

 1. lanzz says:

  ДДС на 7лв е 1.17, а не 1.40; освен това тия 1.17лв ДДС ги събира крайния продавач, а не ти; ти продаваш стоката на крайния продавач на цена 4.20, съответно ДДСто което събираш е 0.70. Освен това, ДДСто на производствената цена се покрива от ДДСто което събираш от крайния продавач, така че сметката е 1.42 производствен разход без ДДС, 3.50 продажна цена без ДДС към крайния продавач, чиста печалба 2.08. Събрано ДДС 0.70, разходено ДДС 0.28, остава ти да платиш на държавата още 0.42 ДДС, което обаче не ти е от печалбата, защото го имаш събрано вече отделно при продажбата към крайния продавач.

  В перспектива: ~2833лв производствена цена без ДДС; 7000лв приход без ДДС от крайния продавач; чиста печалба 4167лв. ДДС: 567лв по разхода, 1400лв по прихода, 833лв остават за държавата или за други разходи. Дори да продадеш само половината книги, чистата печалба излиза 667лв.

  • lanzz says:

   Всъщност сега виждам, че крайната цена от 7лв е без ДДС, но това не променя останалите сметки, защото тия продажби по 7лв касаят само крайния продавач.

   • nname.org says:

    може би като действаш като частно лице си плащаш ДДС по няколко пъти, на всеки етап по веригата

    • lanzz says:

     Като частно лице си плащаш цялата цена с ДДС за производството, т.е. печалбата ти намалява със 680лв. Крайния продавач ти плаща без ДДС (защото нямаш право да събираш ДДС), но това не ти променя печалбата (ДДСто което иначе ти плаща отива или за ДДС на разходи, или за държавата). Няма как крайния продавач да вземе ОТ ТЕБ някакви пари за ДДСто на крайната продажба, както излиза от сметките на Светльо — това ДДС той го взима от крайния купувач, а не от теб.

 2. Гюро says:

  Чуждата паница винаги е по-пълна. За съжаление сме прост народ и Светльо Витков не е изсключение, а по-скоро потвърждение на правилото.

 3. Момчил says:

  Е да но прекупвачът е платил книгите на издателството с някакви пари, които му струва пари да ги има (пестил от закуски или взел заем), трябва да си плати дебелите дрехи и тн. Дейността по достигнаето на стоката до потребителя е скъпа, ако автор/издателство не са съгласни.. пред ндк 🙂

  • lanzz says:

   Светльо има 18к фололъри у фейса, дали е невъзможно да си организира алтернативна дистрибуция за 2000бр тираж, която да не минава през прекупвачи?

 4. Малко левичарски ли са изводите (хаха) . Цялата калкулация е в духа на “тези мръсни търгаши” (смех)

 5. Боко says:

  хаха пак търговците виновни… и тоя ли смешник кара със стария соц манталитет…
  наема на книжарница в мола примерно знае ли колко е и на колко книжки месечно се равнява? а знае ли колко кинти струва да заредиш с книги, да плащаш на 20 човека персонал и т.н.? Като толкова се печели защо не влезне в бизнеса?

  Ако му се струва малко може да изкара повече като увеличи продажната цена. Но тогава хората ще искат и по-голямо качество на писанието. Като с киселото мляко – за 20 стотинки няма нищо общо, за левче бегло прилича на мляко, за лев и петдесет вече е наистина вкусно.

 6. plamen says:

  ей го на – ше си останеш единствен от елитните блогъри без издадена книга или шоо по телевизията

 7. voxy says:

  Съгласен съм с Боко, освен това 1.10 печалба от бройка не ми се вижда малко при 7 лв цена, тва при 15 лева вероятно ще стане 3 лева а аз не смятам да продам бутиково количество ами 50.000 за България само тва прави 150.000 лева за драсканици за 2 месеца, не е зле хохо

 8. Владо says:

  Наскоро написах и издадох една монография, като един брой книжно тяло ми излезе над 22 лева. При това-не особено луксозно. Струва ли си да се мисли изобщо за продаване на такъв продукт? По необходимост в случая се самофинансирах, но това не е решението. И да не пропусна-печатен текст, редакция и корекция си направих сам, както предложих и снимков файл за корицата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *