Ляв, десен или лъжец чудесен?

Колкото и да мразим политиката, проблемът с бонусите е чисто идеологически.

Десният Бойко: милионер и мутренски бос

Левият Бойко: човек от народа, яде баница и носи пуловер от 10 лева

За бонусите Левият Бойко предполага, че всички трябва да са равни и заплатата на министъра трябва да е до 10 пъти пенсията на пенсионера. Така се прави ляв популизъм. За пред народа сме бедни, а иначе тайно пием и ебем на корем. Носталгичният вот го печелим одма.

Десният Бойко знае, че мениджър на здравна каса с 4 милиарда бюджет не може да ходи с плетените обувки, и ако не получи някакви пари, ще намери 101 начина да си ги открадне. Държавата е като всяка друга фирма и ако служителят е финансово и всякакси мотивиран, ще работи по-добре и ще изкара повече за принципала.

Mtel, Глобул, ОББ, ДСК и доста други са собственост на държавни фирми съсобственост с правителствата на други държави и се управляват доста добре. Не са потънали в шуробаджанащина и не се източват по всички възможни начини като БДЖ и всички останали български държавни предприятия. Има начин нещата да станат, просто трябва да се положат на правилните принципи от правилната икономическа епоха.

Уж сме пазарна икономика, но гласоподавателите все още не са го проумяли, само 20 години минаха. Всички политически движения се свеждат до елементарени левичарски изблици, дори Костов не успя да надскочи тази летва. Утре ще смъкнем цената на яйцата, държавата ще понижи лихвите, руснаците ще намалят газа с 5% и след три месеца ще го вдигнат пак с 15%. Докато земеделските министри не започнат да снасят яйца, държавните напъни ще се свеждат само до купчини празни приказки. Дела, дела и пак думи.

В случая с бонусите имаме сблъсък на десния прагматизъм с левия популизъм и Бойко започва да се върти като ветропоказател. По едната телевизия говори едно, след малко по другата говори обратното. Хем иска да им плаща добре, хем и по 2-3 бона не им дава. Лъжите лъсват и Бойко остава по долни гащи. Като всяка друга седмица. Поне сега няма убити, късметлии като Мишо Бирата.

Още по темата с бонусите от Вокси и Комитата>>

You may also like...

13 Responses

 1. Милен says:

  “Mtel, Глобул, ОББ, ДСК и доста други са собственост на държавни фирми от други държави и се управялват доста добре.” – нито една от изброените не е мажоритарна собственост на държавна фирма или фирми.

  • nname.org says:

   до колкото помня в Телеком Аустрия най-големият акционер е австрийската дървава с около 30%

   • Милен says:

    Да, австрийското правителство държи 28.42% в в Телеком Аустрия, но това е далеч от мажоритарен дял. Мажоритарен акционер няма.

   • Към 25% през 2006, може да са намалели оттогава: http://www.oeiag.at/htm/oiag/geschichte.htm

    NBG никога не е била държавна. OTE и OTP са приватизирани в средата на 90-те, но вероятно също има държавни миноритарни дялове.

    • nname.org says:

     може и аз да бъркам, но ето за ОТЕ:

     Hellenic Telecommunications Organisation SA(OTE)
     OTE was established 1949 as a state – run monopoly. The Company develops, installs, and operates mobile and satellite telecommunications systems, telefaxes, video-conferencing, and audio-visual communications. [4] The Company is a full services communications group providing local, long distance, and international communications services to Greek and foreign businesses, customers and government agencies. The services rendered by OTE include: mobile telephony, Internet access (both wireless & satellite communications), ISDN, high-speed data communication and paging, leased lines, maritime and satellite communications, sales of equipment, telecards and directories. [5]

     In March 2001 the Greek government sold 15 percent of OTE’s share capital, remaining owner of another 36 percent. One more step forward of OTE’s privatization is that the state has waived its right to appoint the Executive Director and the President of the Company. At present, OTE shares are offered at the Athens Exchange, NYSE and The LSE, and their total market price is evaluated on 12 billion USD.

     In the middle of March 2001 Standard & Poors reviewed OTE’s financial and management strategy and raised its long-term corporation rating from (A-) to (A).

     Intracom S.A. is a Greek ISP providing Internet access to OTE. It is OTE’s major supplier and Greece’s largest telecommunications equipment and information systems manufacturer. The company also has a 100 percent owned subsidiary in Bulgaria.[6] Intracom is main supplier of OTE in Romania and Armenia.

     • Милен says:

      Към 31/12/2011, гръцкото правителство е собственик на едва 10% в ОТЕ, Deutsche Telekom държат 40%. А пък немското правителство държи 15% в Deutsche Telekom. Данните са от сайтовете на ОТЕ и Deutsche Telekom. И двете са публични компании.

     • nname.org says:

      @милен: наистина компанията OTE е поетапно раздържавена и е вече почти частна.

      в българия защо няма такова трайно съжителство на публичен и частен капитал? първа грижа на частника е да съсипе държавния съакционер

 2. Гюро says:

  В началото на мандата, кабинетът имаше идея да реформира администрацията. Видяха, че нямат силите, уменията и хората да го направят, и подхванаха темата с магистралите (там смехът ще бъде през последната година на мандата).

  През последните години премиерът направи толкова много гафове и изцепки, че в очите на мислещите хора той е дискредитиран. Трудно е да се повярва, че ще успее да сътвори нещо дългосрочно положително за България, но и дори да се случи, едва ли би било въобще оценено.

  Факт е, че сме прост народи и като такъв си заслужаваме да управниците. И заслужаваме да страдаме.

 3. Боко says:

  Бонусите не са коректен метод за стимулиране в държавната администрация – публичният служител трябва да не мисли как да изкара повече пари, а как да бъде по-полезен на обществото.

  Решението на проблема е премахването на политическото кадруване. За тези 20 год в БГ администрацията назначенията са 99% идеологически. Идва ГЕРБ и за 1-2 години сменя всички държавни служители на по-високи нива със свои хора (които вероятно си плащат където трябва). Независимо предишният как си е вършил работата. Знам за случаи когато министър казва неща като “да, той си вършеше добре работата, но трябва да го сменим защото е член на друга партия”. Мой близък беше уволнен заради това и му бе казано директно в очите, че това е ЕДИНСТВЕНАТА ПРИЧИНА. После, новоназначените пък назначават свои роднини и баджанаци на по-ниските позиции. Трябва ВСИЧКИ назначения в държавната администрация да стават по ясни и обективни критерии , задълженията на всяка една позиция да са описани конкретно и уволнения да могат да се правят само когато системно не се справя служителя със задълженията си. Това се комбинира с достатъчно високи заплати. От бонуси тогава няма нужда, защото държавният служител ще знае, че ако си върши качествено работата може да бъде на този пост до пенсия. Сега всеки знае, че като дойдат другите на власт и неговото свършва, така че бърза да “кешира” позицията, това е простата истина.

  Това ще премахне още един проблем – това, че държавната администрация гласува винаги за тези, които са на власт сега, от страх, че ако дойдат други може да си загуби работата. Така всеки управляващ печели поне 10% от гласовете без да ги е заслужил реално, което сериозно изкривява резултатите и убива идеята на демократичните избори.

  • nname.org says:

   ако бонусите бяха за примерно брой разкрити места в детските градини, веднага щеше да се намерят вратички за разрешаване на проблемите

 4. Много добре казано. Пък и духовито!

 5. shro says:

  Явно не си много запознат с въпросните фирми, щом ги даваш за пример. За някои от тях шуробаджанащината(Мтел кхъ, кхъ) е фирмена философия, а източването на средства от CEO – то(Глобул кхъ, кхъ) общоизвестна тайна. За другите изброени не знам, но се съмнявам да са такива отличници. Сигурно има начин нещата да станат, но той не е като оставим друг(Софийска вода кхъ, кхъ) да ни оправя.

 6. didko says:

  На втората снимка ми хваща окото предмет с надпис 60.000 BGN; какво ли е?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *