Kомедия на забавен каданс

Гледах вчера епизода на “Сутрешен блок” по TV7 и за пореден път се разочаровах от българските сериали. Очаквах малко повече от Нико Тупарев и Милен Антиохов. Има действие, но темпото на ситкома някак изостава. Българите са направили 40-минутен епизод от материал, който американците биха монтирали в най-много 20 минути. Безкрайни паузи, обилно гарнирани с изкуствени смехове на запис.

Сценарият се върти около някаква редакция и предаване с Тодор Колев, който играе като Тодор Колев. Има опит за ирония, но на ученическо ниво, леки ебавки с лицата на други телевизии. В “Пълна лудница” имаше доста по-добра сатира, Карбовски, Иван Звездев и сам Звездолай Бареков бяха наредени и бити с голямата тояга.

Не знам защо българските сценаристи подценяват и смятат комедията за най-лесния жанр. Напротив, истинската комедия има най-дълбоко и ярко индиректно послание. Никой виц не е смешен без малката хапеща доза истина в него. И без нея е просто празен безвкусен напън.

Ако “Сутрешен блок” се сравни с “Женени с деца Люлин”, “Етажна собственост” и “Домашен арест” вероятно получава оценка “един дол дренки”.

Явно такъв тип телевизия е прекалено плиткоумна за мен като (въй) “таргет”. Самият продукт, към който се стремят продуцентите, е полуфабрикат със странен мирис и вкус. Тяхната реалност е някаква друга реалност, далеч от моя мироглед и интереси. Да са живи и здрави американците, те могат да правят сериали, които имат какво да ми кажат.

You may also like...

4 Responses

 1. 8bit says:

  оф, то направо вече не знам. и по зле и позле

 2. Longanlon says:

  за редовия електорат етажна собственост е върха на комедията баце

 3. ViP says:

  Съгласен съм с критиките. Сериалите неструват, обаче има надежда,че един ден, един сериал все пак ще прескочи културната бариера и ще става за гледане. Подобно на новото бг кино.
  Ситкома няма традиция в бг, станд-ъпа също, и като казвам станд-ъп, предпочитам от телевизора да ме гледа домашен арест от колкото комиците.
  Просто още не е дошъл момента. Аз имам надежда.

 4. Стоян says:

  пробвай Под прикритие, има си кусурите, но е една идея по-нормален

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *