Воят на Войо или пътешествие в празния хладилник на bTV

Посрещнах ентусиазирано старта на Voyo.bg и бих плащал за онлайн телевизия без реклами по 8 лева на месец. Обаче бТВ ми предлагат едно нищо, трите им сериала и 10 филма със субтитри от 2005-а година. При това не заглавия, а някакви неща, които трудно бих гледал и по автобусите. Сапунката “Пинг-понг” от 2008 ми се стори единственото поносимо. Дори ги няма нормалните предавания от телевизията.

После дойде следващата реклама, която ме принуждава да гледам Войо, иначе Асен Блатечки ще ми се засели в хладилника. Съжителство, очевидно нелицеприятно. Нищо против момчето, но в театър не съм го гледал, негов филм също, а “Стъклен дом”, откъдето явно е известен, просто не ми е интересен. Ако толкова гладуваха АРТИСТИТЕ и пиратството е чак такъв проблем, защо просто не си намерят някаква работа, като всички нас, останалите простосмъртни?

Продукцията на “първенеца” бТВ просто няма шанс в интернет

Едно е да излъчваш най-силния ефирен сигнал и да си радиоточката на всички баби, съвсем друго е да си интересен срещу целия останал свят. Интернет потребителят е една идея по-грамотен, знае английски и гледа оригиналните предавания, а не балканските им ментета. Иска да има филмите в годината или поне в десетилетието, което са снимани. Иска да се смее на майтапите, които преводачите не могат да преведат, иска да гледа актьорска игра, а не танцуващи танца на робота аматьори с малки пишки. Българският актьор като види малко слава и се надува до небето, спира да се развива и да работи върху себе си. Не иска да е Де Ниро, иска да си е Цецо Елвиса и да си го канят при Гала. За да си на екран не стига само да бягаш по пистата, трябва да скачаш като Стефка Костадинова и години наред да блъскаш като животно.

Провалът на интернет разпространението на старите телевизии идва от самата им формула

Те се основават на монопол над ефира. Така и така стоиш в хола, хапваш нещо, пускаш телевизора за някакъв звуков фон. Гледаш ги, не защото казват нещо интересно, а защото и другите са същите и също не казват нищо интересно. Реалната истинна информация в този медиен канал е оскъдна и силно изкривена. Всичко е един тъжен спектакъл, който се играе за пред прасетата в свинефермата, точно преди да бъдат заколени. А пресетата сме ние.

Телевизиите не струват нищо, но хората го знаят и не плащат за тях нищо

Целият цирк се гради върху парите на рекламодателите, които вярват в телевизията и вярват, че така най-бързо и лесно могат да зомбират народонаселението да купува тези и тези продукти. Формулата работи, но с какво КПД – не питай. Инвестираш половин-един милион за реклама, за да продадеш 50 допълнителни Хюндая, де е Киро на кирия – не знам. Намирисва на успешно работеща комбинация между глупостта на рекламодателя и доминацията на телевизиите при рекламата.

Разбира се, за телевизия без фалшиви звезди има огромно място, например Дискавъри и другите документални правят репортажи от реалността и се развиват и печелят много добре. Тяхното качество и формула е недостижимо за нашите ефирки, които никога не са правили нещо оригинално, а винаги са преписвали от домашното на другарчето и винаги са се кланяли до земята на този или онзи властимащ. Отдавна предали/продали своите зрители, телевизиите искрено са чудят защо никой не се интересува от тяхното жалко съществуване.

“Пиратството” пречи на плагиатството

и това не знам защо е най-болният проблем на ефирките и т.н. артисти. Те дори не са наясно кой е истинският им враг, макар и да подозират, че той се помотва из интернета. Драги телевизионери, честит празник, вашият конкурент се нарича Фейсбук и отдавна ви е задминал по рейтинг при хората под 30.

You may also like...

17 Responses

 1. Longanlon says:

  а така!

  ами сега?

  • nname.org says:

   свободен пазар и конкуренция, това му е майката

   аз гледам доста американски напълно легални интернет канали, въпрос на време е и тук да изникнат

 2. mname.org says:

  Един друг нашумял актьор, участващ освен в друго и в един друг нашумял БГ сериал, както и в един нашумял БГ филм наскоро, преди 3 години беше част от бригадата, която ми прави ремонт на апартамента. Значи явно можело …

 3. voxy says:

  въпрос на време е да пуснат Netflix и за България

 4. Anton says:

  Глупав си и то доста… Не казвам, че медиите са ни добри, дори и зле не може да се каже, че са, но си личи от 100 километра, че и ти си част от ПРОСТосмъртните хора, които искат всичко веднага, наготово, без да плащат и без да се трудят. Човек, който праща хората на изкуството на нивата, заслужава само едно – да покаже как се копае с лопатата и да не дава акъл.
  Като не си гледал пиеси, тогава къде си тръгнал да даваш акъл бе?! Или ти по рождение си актьор и режисьор?
  Вземи се скрий някъде и всички като теб – вечно недоволни и празноглави.

  • nname.org says:

   понеже съм прос си изкарвам прехраната с изкуство, но не ходя по медиите да се жалвам колко ме е ограбило пиратството

 5. Shadowmar says:

  Те ер-малък ТВ явно изчакаха да започне да пропада Netflix на запад, та да направят нещо “Подобно”… Та какво ти подобно, то т’ва Воьо е пълна глупост. Аз да събера VHS касетите от тавана, да ги обърна в дигитален формат и да ги кача в интернет, пак по-качествени и по-актуални неща ще са. На всичкото отгоре наскоро баща ми се оплакваше, че някакъв мач можело да се гледа само по това Воьо. Глупост на квадрат.
  Единствено не съм съгласен за Фейсбук, YouTube е по-голяма конкуренция и то отдавна. Internet Killed Televison. И то доста отдавна. С удоволствие бих си плащал за Hulu (примерно), стига да мога да го направя в България.

 6. густав says:

  Моля, моля! Ще се обиждаме ли сега? Има много хора в НЕТА над 30г. възраст 🙂
  По правило рекламите за гладните БГ артисти е стара традиция от едно време министерстовот не Некултурата – харчеше пари за гладните скулптори (голи завалиите по кръста), дето по нета са му свалили произведенията. Цялото това нещо се финансираше от нашите данъци. Сега положението е сигурно същото, а имената на тези, които се появяват даже не ги и знам. Сори, но не им слушам музиката, не им свалям филмите, не ми харесва това, което правят дори! за какво ми говорят изобщо в тези реклами? Ако не могат да се конкурират, защо изобщо се опитват?
  Разбира се има доста български артисти и музиканти, които правят качествени неща и за мен е въпрос на чест да им купя диска и/или да си купя билет и да ги посетя. Ни най-малко не са загубили тези, които имат истински фенове.

 7. Ами че то bTV по принцип си е едно голямо НИЩО. Това е кабеларката на ДС, която ни промива мозъците с неокомунистическа пропаганда.

 8. Мирон says:

  Филмите, които са произведени в годината просто не се продават за онлайн излъчване. Поне не и на нашия пазар. Те не се продават дори за ефирно излъчване и това зависи от производителите. За жалост.
  Иначе нито пиратството ще убие бтв, нито бтв ще убие пиратството…

 9. А на тебе ще ти изям храната заедно с хладилника!

 10. 40 годишен says:

  Вярно, точно за телевизиите. Откъде обаче Ви хрумна да намесвате Фейсбук?? Това олекотява цялата идея на статията. Нали не забравяте, че за хората под 30г се грижат тези над 40г? С малки изключения. И още нещо ми е чудно – презираме БТВ, аз особено, но колко изтриха телевизиите им от списъка с каналите си? Аз – един, други?

  • salandino says:

   Вижте какво Г-н Антон-едно лайно произведено от Клатечки като го увиеш в шарената
   престилка на баба и го превържеш с трикольор,все лайно си
   остава ,въпреки че българско по съдържание и експлицитно
   показващо българския дух!
   Имах възможноста да видя представления в София и Пловдив-
   Комплимент–млади ,надъхани ,талантливи артисти!
   И в същото време–,,Комиците,,–та Сава Допброплодни
   би се изчервил от плоските шегички и кикота на залпове от смехомашина!
   Великия Славчо–чието лого ненапразно е Балтия e
   Уникум—това требе да ти е у кръвта–как па на един виц не докара поентата, върха, до края!
   Етажна Собственост—Диалог кърпен с самарджийска губерка и канап ,истории и конфликти по лоши отколкото
   в Любимец 13 и некакви полуизроди ли ,чернобилски мутанти
   ли , не знам какви чудовища пият като порове—а жените се ебат като свирки и ядат като лами!
   7 часа разлика—-Г-жо Фучеджиева ако ми посочите един само един българин в Америка който говори като вашите измислени човечета /аз че си отрежем оная работа/!
   И за какво да дава пари младия отворен за света
   Българин?
   За новините ли–дето освен заклани ,утепани, умрели, запалени, удавени и отсечени ленти друго нема?
   За спорта ли– дето майката, педерас и маймуна са част от
   добрия тон?
   За Филмите ли–дето превода на Двама мъже и половина е
   правен от монголски преводач с втора специалност английски и факултативно български?
   Остави това ами всички мъжки роли се пеят от един глас
   а женските как дойде?
   Извинете получи се дълго…
   Но лайтмотива беше—за тия скапани програми трябва да плащат на таргет групата за да гледат скапаните им реклами !

 11. Инженера says:

  Зачетох внимателно изложената позиция,…..не е точно така! За да се прави сносна телевизия се изискват доста пари. Общата нагласа е да се вкарват външни продукции, които вместо да подпират дадената телевизия, те я източват. От друга страна, към момента слугинажа е доста прилаган, като вариант за оцеляване. Принципно една телевизия в чистата си форма трябва сама да се издържа и съответно да се разпространява БЕЗПЛАТНО! Няма да прекаля ако кажа, че трябва телевизията да плаща на зрителя! Изключения има и те са предимно жанрови :))))) Защо примерно в една измислена държава като Македония, закона задължава телевизиите да дават съдържанието си безплатно на местните оператори…. между другото, някой плаща ли още данък телевизор :)))) Бъдещето на телевизията, независимо от платформата за разпространение е т.нар. продуцентска телевизия. Това е, което имам да напиша/кажа.

 12. vanko says:

  golemi mo6eenici u6 testvai besplatno a kakvo stava nomera na kreditnata ili debitnata si karta dasi dade6

 13. vanko says:

  biti vi viarvah vi kato istinska nezavisima media a kakvo stana laja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *