Смъртоносна битка 3: CRT vs. LCD

Uwod

Търсейки цени на монитори попаднах на хитър балканец и уебмастър-хардуерист. Пичовете продават стари компири на
www.vtoraupotreba.com, който води към
http://ww.dir.bg/ Да са им честити милионите хитове от заблудени счетоводители, които не са сигурни в точното изписване на WWW-то. Самият сайт пращи от юзърфрендли активитиз от типа на “натиснете върху снимката за да я разгледате по-голяма”. Бтв около месец работех в съседния блок в Борово и въобще не съм забелязал, че има компютърна фирма там.

Izlojenie

За 9 години притежание на комп съм сменил 2 “нови” и 3 “стари” монитора. Процесори съм имал 5 различни, първия беше 486 DX50. CRT мониторите не ми служиха лошо, но вече са си изпяли песента. Нови са близки по цени до LCD и няма дилема.

CRT на старо са тънка оферта, особено “телевизорите” 19-21”. Обаче имат лошия навик съвсем скоро да тръгват към боклука. Първият ми такъв oще е “жив” – 15” IBM “от черните” (G55 май). Сестра ми го ползва и е в прилично състояние за преклонната си възраст от 6-7 години. След това имах един Philips Brilliance 17”, който беше идеален като го вземах. Помня точно датата, защото беше на 9/11 и умряхме от смях като чухме за атентатите по радиото. Бях с едни авери от Търново, помогнах им да тестват и натоварят един бус монитори, а те ми го сметнаха на половин цена. Но само за година това CRT видимо заслабна на яркост и накрая му се сдуха електрониката по неремонтируем начин. Започна да трепти с един ред нагоре-надолу и ставаше само за филми. Захвърлил съм го на тавана в Горна.

Сега съм с едно Sony Trinitron 17”, чиято най-добра част е надписът Sony. Взех го, както винаги на тънкана, за 125 лева от едни търговци на платове, на които правих сайт. По случайност бяха решили да вкарат монитори от Щатите, заедно с техните неща. Преди година и половина вървяха по 150 лева тези. Сега му търся 50 лева, ама дали ще му ги намеря – хич не е ясно 🙂 На цвят не е мръднал, но се появи някаква разходимост на лъчите и червения взе да бие леко вляво в долния край на екрана. Като цяло май е позагубил фокус и ако ставаш от някое LCD ще ти е стори мътен. Не мога много да преценя, защото моите зъркели също губят фокус, а нямам време да отида на очен лекар 🙂 В крайна сметка 100 лева обезценка за година, което не е никак малко.

На рабта съм с 21” CRT FD Trinitron кокошкарник, за който дори са правили допълнително укрепване на бюрото. Иначе щеше да се преобърне цялото под тежестта му. Наложи се да цъкам 3D Studio и минах в 1600х1200. Едва на тази резолюция се вижда целия тулбар и поизчезнаха скроловете по диалоговите полета, а буквите са нормално големи благодарение на исполинската му площ. Вчера колегите изхвърлиха 7-8 14-ки в контейнера, този монитор ще го изхвърлят след 2 години. Още първия работен ден казах на шефа да ме отърве от него, дано се сети някой път да го направи.

Един приятел вкарва мита, че LCD мониторите не стават за принт дизайн заради по-студените им цветове, но той е леймър, това го е чул преди 2 години и го повтаря като папагал. За добър дизайн е важен повече баланса, отколкото на конкретния цвят. Колкото и да се калибрираш, пак ще има пияни печатари да объркат мастилата или пък половината тираж да се окаже на друга пратка хартия, която не е чак толкова същата. Читавите LCD от последното поколение стават за дизайн, въпрос на свикване с по-ярките цветове и на правилна настройка. EIZO имат “дизайнерски” модели с маниакално точен цвят, но струват двойно.

Zakliu4enie

LCD-тата имат предимството, че не изфирясват на луминифор буквално пред очите ти, по-добри са за здравето и харчат по-малко ток. Горенето на някой друг пиксел не е фатално, стига да са ти останали поне половината 🙂 Повечето имат гаранция за 2-7 изгорели пиксела. Цялата матрица е с живот минимум 40 000 часа, може дори да се удължава с подмяна на лампата. Ако работи по 16 часа всеки ден едно LCD ще издържи 7 години, а ако се ползва нормално – съответно 14 и нагоре. Никое CRT не може да свети толкова и още на третата година започва да образува дефектите и да увяхва на картина. LCD-тата постоянно падат на цени, а плазмените се засилват и може да има обрати при по-големите размери. Обаче е много по-разумно сега да си закупиш ново 17” LCD за 500 лева, отколкото всяка година да даваш по 200 за 19” CRT на старо. Най-малкото парите ще се избият от сметките за ток, а с този монитор ще можеш да се пенсионираш.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *