Трънки и картинки

В Понеделник ходя на рисуване и хич не ми се отдава. Другите са мацали 4 семестъра, а аз само на 3 пъти за 1 семестър. Повечето от групата са послушни злета, с изкючение на една женска с голям нос, която рисува доста свободно портрети и каквото види. Мъжете не са такива комплексари и рисуват баламски, но хващат чупките на пердетата и светлосенките. Аз не успявам, но това не ме спира да съм най-отворения в групата.

Още с влизането надушух даскала, че е дървен философ и почнах да му пускам темички. Развъртяхме спор за произхода на DOS, Unix и MS DOS. Чакъров беше твърдо убеден, че е почнал с Unix компютрите 83-та година и тогава “Бил Гейтс още е ходел прав под масата”. Е, аз не съм чак толкова убеден, щото неговия MS DOS е на пазара от началото на 80-те и ето го доказателството. Влезе някакъв студент, който не беше на тази лекция, но познава даскала и вкара в спора С++ и мелиха двмата половин час за Silicon Graphics компютри и дали командния интерпретатор е операционна система и дали е полезно да си юзър. Тоя си тръгна, щото бил на шах, но говориха на вратата дали шаха е спорт или не.

Чакъров се завърна при мен и почна да ми натяква как ми липсвала теория на композицията и за това ми били сплескани бурканите, дето го рисувахме. Аз го фалцирах с примери от музиката, колко е вредна теорията. Бийтълс не са познавали нотите
и са имали нотописец да им помага да си запишат идеите, чак след години са ги научили. Тоя пак не се призна за победен, каза че това важало само за гениите. Казах, че по предпочитам да стана гений, отколкото художник-теоретик, той нещо млъкна.

След 2 минути му блесна идея и пак довтаса, заговори за визуаления език и как се учел само с книги и с времето. Тука ми дойде на боца и го питах как той като бебе е научил майчиния си език, дали с учебник по български и с таблици за граматическите правила. Тръгна да спори и щедро го жигосах с аргумента, че човешкия мозък възприема всичко запомнено като образ и в крайна сметка всички езици са един дол дренки – от староциганските диалекти до свиренето на виола. Разликата идва от това, което се изказва чрез тях. Чакъра запецна, мисли малко и каза че бебетата виждали образите наобратно и ме пита дали знам защо. Аз не знаех и се помайтапих, че идва от фунтанелата (която при случаи като Секуеншъла не се втвърдява по 50 години).

После пак за нещо спорихме и се карахме, вече не помня за какво. Препоръча ми да съм четял повече Умберто Еко, иначе съм бил много напред в понятията. В края на лекцията нарисува това на дъската и ме пита какво е:

Аз не се сетих и той направи с ръка среден пръст и се опита да ми го навре в окото с думите “ами ако ти го навра в окото” :)))) Било лого на секс-шоп от някакъв японски дизайнер. Другия Понеделник пак съм там да му лазя по нервите 🙂

You may also like...

10 Responses

 1. Anonymous says:

  veliko, veliko… kazhi na Chakura da otvori blog…napravo tziala sektzia otvori za urotzite si po Risuvane pod nadslov “Besedite mi s Chakura”.
  Chakame sledvashtite zen-koani s neturpenie…

 2. Anonymous says:

  malko nazad sum s jargona,kakvo e “poslushni zleta”?

 3. Bruce Wayne says:

  виж на речника за жаргон

 4. kibagami says:

  логото е много добро

 5. Anonymous says:

  жив пример за злета:

  http://zazie.cult.bg/
  http://d3l.com/blog/

  може би ако се изстържат оттука, ще стана по-редовен и неанонимен.

 6. Bruce Wayne says:

  предпочитам ти да се изстържеш оттука, анонимна душичке

 7. d3l says:

  да не остана длъжен…

  анонимен, ти си супер зле щом те е страх да си кажеш дори кой си. пожелавам ти приятна смяна на гарата. дано си изкараш поне за цигари, смешник ;

 8. sekwent says:

  twa e za nagarada toia tekst 🙂

 9. Bruce Wayne says:

  щом си казал, веднага си я връчвам. “ЗЛАТЕН ЧЕП 2005” за държание в лекции 🙂

 10. Biks says:

  Много интересен диалог – браво 🙂 .Само една малка корекциика фунтанела се пише с о вместо у.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *