Тва демокрацията

Тва демокрацията било хубаво нещо. Honda изобретиха робота Azimo, а ние българите сме били изобретили робота Asan 2.0, който бачка, копа и цепи дърва за една чорба и две кутии цигари. Докато сърбам сутрешно кафе и прокарвам нежни пръсти по фината си лаптопна клавиатура, трима сносно облечени роми звънват на вратата в опит да маркетират услугите си в товаро-разоварния сектор на Горна Оряховица, където, както се прожектира в презентацията им, владеят 10% от пазара, а догодина завземат до 12%. Баща ми ги наема срещу 1 лев на час на калпак и 1 шише ракия бонус при успешно изпълнение на поръчката.

Идва самосвал и стоварва 2 тона въглища пред къщата, ние сядаме да гледаме телевизия, а те се хващат да пренесят по тесните стълби към мазата. Оперират със собствени кофи и лопати, защото техни предишни визити и последните години на мудни стоителни работи из дома са довели до унищожение на де що инструмент имаше: колички, чукове, лопати – всичко е натрошено или откраднато. За 15 лева доволни отпрашиха към “маалата” и свършиха работа, която по комунизъма вършехме сами и ни костваше цял ден на мъкнене, гълтане на прахоляк и разправии. Тогава “Топливо” имаха мръния навик да продават брикетите заедно с пепелака и се правеше едно пресяване, от което после цял ден плюеш черно като украински миньор. Та евала на Айшето, че ги е нараждла, щото много мразим тая акция с въглищата и предпочитам да нарисувам едно крило на самолет вместо да примъкна един тон въглища.

Тия са герои ще изпит първо бутилката, ще се сбият кой да вземе 15-те лева, най-пребития ще извика полиция и оппа, пак ще почукат на нашата врата, тоя път за адвокат. Наши хора са, не можем да откажем, за 100 лева и 4 кокошки ще отърват панделата и пак ще са капо, ама поне къщи си имат и няма да са на минус, а ние ще си хапваме флейки и ще си чатим. Кой за каквото е учил, това е демокрацията.

You may also like...

7 Responses

 1. aneff says:

  mnogo iassno. “Кой за каквото е учил” i az ot godini povtarjam.

  aneef

 2. NedkoIvanov says:

  без да съм си записал час при г-н Милев се насочвам направо на темата: сървъра ти праща на браузера “Content-Type: text/html; charset=cp-1251” докато в страницата ти пише “charset=UTF-8” и става една .. поне Опера решава че това от сървъра е по-вярно и трябва ръчно да му давам UTF8 за да прочета блогпоста.

  Знам че на вас ФФ юзерите ви е през оная работа щом на ФФ се чете, затова го докладвам само като инфо: та ако искаш и можеш да го оправиш за да сме и ние оперените щастливи 🙂

  изв че пиша на “ти”.. ако това е проблем 😉

 3. Bruce Wayne says:

  и аз забелязах че на опера спича енкодинга. от колко време го има, на предния ми темплейт правеше ли го тва нещо??

  там е работата, че никъде не указвам аз енкодинг, разчитам blogger-ците да го контролират правилно. сигурно не само този блог е засегнат и се надявам да го оправят

  прав си, че ни е през оная работа за другите браузъри 😉

 4. NedkoIvanov says:

  ами има решение.

  във Blogger.com на Settings->Formatting->Encoding в момента ти е “Cyrillic (Windows-1251)”. Ако го промениш на “Universal (UTF-8)” всичко ще се оправи.

  да, и предния темплейт беше така.

  Наистина е проблем на blogger, лъжат че поддържат 1251 🙂

 5. Bruce Wayne says:

  винаги ми е било UTF-8, а ако сменя на 1251 ще трябва да си конвертирам текста пост по пост

 6. NedkoIvanov says:

  няма нужда да конвертираш, тия от blogger сами си правят гимнастиките.. ако разбира се те ти хостват данните

 7. NedkoIvanov says:

  но пък странно, че настройката ти е на utf-8 …?! този ефект както е при теб се получава като не си на utf-8.. абе както и да е…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *