БоклукАутор


Псетата на “Мууузикаутор” са започнали да налитат. Нема кой да викне “Зоомилосърдие” да си ги прибере… Опитите за “опазване” на авторски права стават все по-нагли и все по-смехотворни в контекста на отворения мрежов свят.

“Преди време моя позната работеше в магазин за дрехи и се оказа, че не могат да слушат радио в магазина щото не са платили авторски права за песните, които слушат – Баси.”

“Работех в един магазин и аз точно до “Музикаутор” и един тъпак от въпросната фирма ми влиза нещо да си купи, а аз си слушам някаква музика на касфона. Оня като се разпеняви – “немаш право да слушаш музика, ще си плащаш” , че и ми се кара, напсувах го, изгоних го и не го видех повече.”

Винаги ще се намери някой, който да се опита да изкара някой леф на гърба на по-бедната и неинформирана част на населението. Активните поп музиканти получават достатъчно кинта от спонсори (да са ни живи, здрави и тъпи мобилните оператори), а актуалните фолк диви припечелват богато от участия по 6 пъти в седмицата. “БузукАутор” не е организацията, която ще даде пенсия на Кирил Маричков, всички събрани пари от радиата (300 бона годишно) ще се изядат, изпият, преместят и наместят “по предназначение” докато не остане и една стотинка. Нали съм от адвокатски род, знам си стоката. “Адвокатскващата организация” винаги пледира висши каузи (защита на малките музиканти по мазетата), а действа дребнаво и в собствен интерес. Най-лошото ще е Исус да слезе от небето и да намери начин да принуди хората да плащат за музика. Като дойдат “милионите”, култур трегерите ще се избият помежду си кой точно да ги вземе. Стигнахте ли чак до тук в поста? Сега ми дължите една стотинка за авторски права. Не се ослушвайте с “аз нибеших”, НСБОП вече e на път към офиса ви.

You may also like...

2 Responses

 1. Tataf says:

  чалгаджиите не са и помислили да кряскат за авторски права. Те са си ок. Колкото повече хора ги слушат – пирати или не, толкова по-висок хонорар от кръчмата.
  Крякат само тези, които гледат кръчмата отвън и подсмърчат при вида на дебелия хонорар за чалгата

 2. Bruce Wayne says:

  то при тях 7/8 от песните са крадени и за това не смеят да отворят уста 😉

  не ги мисли за толкова интелигентни, и те щяха да се наредят на опашката за пенсии пред мюзикаутор 🙂 където лили иванова, там и ивана 🙂

  факт е, че работят на друг бизнес модел и колкото повече “пиратство” има, толкова по-популярни стават. не са само хонорарите (от 2 бона нагоре за топ 10 певиците), то са частни партита, пари от списания, от спонори, от реклама. отделно почти всяка година има и по едни избори, да облажат душицата 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *