Автовълнения

Чета си “Ауто билд” е се сещам за скорошен коментар на Longanlon

“Нещо прекалено много се вълнуваш от нашенската политико-икономика…. Навсякъде по света има корупция… Прочети “Цялото кралско войнство” и стига си се тревожил за глупости.”

Ами да, вълнувам се. Тука има корупция, но няма производство. Не ми е много приятно да населявам кенефа на Европа, да износвам старите дрехи на Европа и да карам непотребните коли на Европа. “Аuto Bild” го превеждат от немското списание и на български се получава направо неадекватно, вътре пише за недостатъците на коли от 40 000 лева, сравнени с модели по 90 000. Купъри, поршета, екласи, това са играчките на германците, не сънуват като нас мокри съница за голф тройка и не изплащат по 2 години някоя ръждивка с изчерпан експлоатационен ресурс.

Колко сме дребнави, след като и за моята кошница “писаха по вестниците”. 2 изречения в търновския вестник, ама пак си е публикация 🙂 Баща ми е магистрат и всяка година пуска декларация за имотното си състояние, за разлика от Ахмед Доган, който не си прави труда да декларира новия си хотел или хеликоптер и никой не смее и да го попита. Моята кола бащата я е писал “от дарение” и “съвестните журналисти” се възмущават какви са тези дарения на магистрати и какво е това нещо. Аферата е много проста, аз му дарих 1500 лева кеш, той добави още толкова, заблуди ме че колата е “новата маска” и я купи от една автокъща на негово име, щото си бях в София. Голямата сензация. Ако знаеха к’ви пари набихме после за ремонти, сигурно щяхме да сме на първа страница 🙂

Въпросът беше защо сме на този хал, особено след като сме “втори в света след евреите” и изобретили компОтъра. Ами на първо четене защото от 63 години ни управляват комунисти и тяхната Държавна сигурност, предкулисно, задкулисно и всякакси. А в тази философия уважението на Партията към индивида е нулево. Избиват мутрите като пилци, качват и свалят доносници на власт, правят каквото безобразие им роди фантазията.

На второ четене сами сме си виновни, че ги търпим. Те колкото са “червени”, толкова са и червиви с пари и не им пречи ние да си огранизираме една демокрацийка, стига да го можем и да го искаме истински. И ние си огранизрахме една апатокрация, в която “хубавите поводи” зачестяват, но никой не му пука, всяка седмица започна да се случва по едно мащабно безобразие: дете изядено от бездомни кучета, Йемича и жена му ги заклаха с ножица… ДПС пали горите и извозва де що ценно има за Русия, а ние реагираме с “навсякъде по света има корупция, сипи си една ракия и маняна, маняна ще работим”.

Манянката-първанката, ама цялата страна буксува на едно място и само се построиха малко сгради с кредити… Край Плевен не блика нефт и ако така продължават нещата, след някоя друга година може не само да сме най-бедните в ЕС, ами да се яде само хляб и сирене и бензина да е 4 лева, да не можем да напълним резервоара да избягаме даже. Пък шефката на Тотото (ква корупция, объркали сте се нещо, тя е съвестен държавен служител, спестила си е женицата 2000 работни заплати по 1000 лева) ще купи и “Ауто Билд”-а и ще нареди да го печат с 10 години закъснение, да ни изглеждат по-съвременни колите.

You may also like...

14 Responses

 1. alvin says:

  respect.

 2. Marfa says:

  По принцип мразя да се включвам с неща като “много ми хареса” и точка (понеже по принцип съм многословна личност и не ставам за лакедемонка), ама истината е, че ентрито наистина ми хареса. Браво! 🙂

 3. Longanlon says:

  Ами много се впрягаш наистина, почти като ония ненормалници от СКАТ звучиш с това дуднене “ау колко сме бедни щото са ни корумпирани управляващите”.

  Само че управляващите навсякъде са корумпирани, ама не навсякъде хората са бедни – това да ти светка нещо? Като например че може би е по-добре да се хване народа да бачка яко и да поспечели парици, а не да клюма вечер в кварталната шкембеджийница и да псува ДС, ДПС, антициклона от запад и слънчевите изригвания, за това, че няма пари.

 4. Longanlon says:

  България е на последно място в ЕС не само по доход на глава от населението, а и по ПРОИЗВОДСТВО на глава от населението – трудовата ефективност у нас е ужасно ниска, тия, които работят просто не произвеждат достатъчно.

  Дали това е заради неизползването на високи технологии, на кофти мениджмънт или на чист мързел и мрънкачество няма как да кажа, но покажеи ми един способен и инициативен човек, който си скъсва гъза от бачкане и е беден. На който му се работи – работи и печели пари.

  Вярно, икономиката ни е назад – комунистическото управление си казва думата, но много по-страшно от него е комунистическото мислене, което имат в наследство голямата част от хората. Мисленето, че няма нужда толкова да се престараваш да работиш, някой е длъжен да ти дава заплатка. Ето заради тоя тип мислене не можем да си позволим кола за 90 хил, не заради корупцията на политиците:
  http://longanlon.bloghub.org/88

 5. Bruce Wayne says:

  @marfa: едно “много ми хареса” е много по-добре отколкото да отминеш безмълвно. и аз се опитвам да показвам реакция като видя някъде нещо интересно

  —–

  “комунистическото управление си казва думата, но много по-страшно от него е комунистическото мислене”

  за това съм съгласен, но нещата са взаимно свързани. комунистическото управление денонощно подрязва крилата на инициативните българи и ги принуждава да се чувстват като жертви на системата

  кажи ми един българин, който е успял и не е бил рекетиран от мутри, полицаи, бизнеспратньори и властите. скъсал се от бачкане да събере пари за джип и апартамент, а половината политици го правят това за 2 години без да си мръднат пръста

  има корупция и корупция, ние сме на нивото на банановите републики. и в гернамия има афери, но за всяка падат глави на министри, замесените ходят в затвора. системата там ти гарантира демокрация, спазване на човешките права и зачитане на достойнството на обикновения гражданин-немилионер

  ти се чупи от бачкане, забогатявай, но внимавай да не си оставиш детето само на улицата – може да не го намериш после… твоите несъществуващи комунистически приятели бързо му намират пазар 🙂

 6. Longanlon says:

  Ако си мислиш, че в Германия си оставят децата да играят на улицата без да се притесняват – жестоко се лъжеш.

  И престъпност има и корупция. Моят американски доброволец като дойде тука направо се шашна, че у нас няма “банди” в смисъла, който влагат там в думата – групички негърски тийнейджъри, които обикалят насам-натам с пистолети и се занимават с наркотици, грабежи и стрелби едни по други. На фона на положението там нашите 5-6 “поръчкови убийства” на година са направо цвете. И в Европа, и в САЩ големите държавни поръчки се печелят в от “наши хора” и от определени фирми, макар да става въпрос за десетки милиарди, и там се облагодетелстват по служба, макар да го правят по-елегантно отколкото тука.

  Това, което е различното между нас и европата и света е, че в цивилизованите държави са преборили до голяма степен маката корупция на ниско ниво, която трови живота на обикновения човек. Но и тука ще се оправи положението – сравни какво беше България преди 10 години със сега.

 7. Bruce Wayne says:

  положението няма да се оправи “от самосебеси”, без стачки, оставки и по-радикална намеса на народа в “делата държавни”

  защо ВСИЧКИ бивши членки на СИВ ни изпревариха икономически?

  защо пенсиите не стигат за храна, а някакви тъпи рибарници удавиха 8 човека? рибарниците не са космически совалки, не е трудно да се управляват и обезопасят!

 8. ecloga says:

  Така, така, живеем в клоака и сами сме си виновни, търпим ги, а не трябва.
  Longanlon, преди години е имало голямо производство, може да се замислиш защо сега няма, хората не са по-мързеливи.

 9. Longanlon says:

  Разбира се, че няма да се оправи от самосебеси – но трявбат активни гражданскои действия, не черногледо дуднене и песимизъм 🙂

 10. Bruce Wayne says:

  тези “активни граждански действия” не са копане на полето, и да чакаш мутрата с камиона да дойде да ти изкупи реколтата

  “активни граждански действия” трябва да са борба с цензурата и продажните медии, алармиране на хората за нивото на забогатяване на оборотните политици, за щетите и смъртните случаи от неадекватното управление и от сорта

  “политическата перисталтика” трябва да се ускори и всеки политик да разбере, че ако бърка много в кацата ще си ходи и ще бъде справедливо съден. в момента не е така и всеки излиза ненаказан от властта, примерите са стотици

 11. Longanlon says:

  Ква реколта бе комшу, кога си виждал ти на живо картофена нива? 🙂

  Там е работата, че с постоянно натрапване и “алармиране” се създава постоянен негативен фон и никой не обръща особено внимание на никакво събитие, колкото и кофти да е то.

  Сам виждаш – става скандалът, минава и заминава сензацията преди да има наказани, друг след него идва веднага и всички забравят предишния.

 12. Bruce Wayne says:

  не съм копал нива, но понеже съм от село априори разбирам от земеделие 😉 в ДНК-то ми е кодирано и за половин ветеринар, знам кое къде влиза на кравата и къде излиза :))

  “негативния вечномърморещ фон” е ясен на всички, надявам се моят пост е нещо различно от него, опирам се на конкретни факти за жизнения стандарт, соча с пръст виновници. не е традиционното “нищо не се прави в тая държава” и “от нас българите нищо не става”

  ако се абстрахираш и го прочетеш пак ще видиш неща, които на други места не ги свързват със ситуацията, например “А в тази философия уважението на Партията към индивида е нулево. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *