Дайте да дадем

Системата се смени, но хората си останаха същите. Продължиха да шмекеруват на дребно, да правят компоти от краден зарзават и да чакат някой “отгоре” да им каже как да си свършат работата. Бай Тошо и Политбюро излязоха в пенсия, а Великите Български Интелектуалци останаха да дремят по бюра и редакции в очакване на 17 без 5 или да се “почват” от обяд с малки ракии в барчето на БАН.

Културата

такава, каквато я пише по учебниците, одавна е хвърлила топа. Да си спомняте Министерство на Културата да е помогнало с нещо на Метрополис? Я разрешителни, я пари. Кой истински културтрегер би отпуснал “средства” на “едни момчета”, вместо да си купи самолетен билет за Би-Анале в Чехословакия? Но културата все пак съществува, въпреки усилията на правителството, на лично ниво. Шефката на Младежкия Дом в Горна ни даваше зали да си правим техно партита, нито сме плащали, нито сме мели след себе си. Пък и награда за литература ми е връчвала жената, Господ да я поживи 🙂

Спортът

Благороден като замисъл, опорочен като изпълнение. В Банания под спорт се разбира единствено и само “високото спортно майсторство”. Тва човек да рита топка на поляната не е спорт и няма какво да се поощрява, даже е вредно щото “Каменица” са ни спонсорите. Тълпа от разбирачи, лапачи и зяпачи са обсебили школите, федерациите и стадионите и са ги обявили за своя изконна собственост. За “спортен деятел” не те питат колко олимпийски медала имаш, ами на кого си човек и какво и колко искаш. “Организираният спорт” е организиран околко идеята да бъде спонсориран от държавата с максимален процент от БВП и парите да бъдат ефективно усвоени без излишни разходи като детски школи, награден фонд за младежки и любителски турнири и достъпни за народонаселението треньорски часове. Без съмнение дължим много на системата спортните училища и НСА, които с богатата си програма са създали условия за отглеждане на достойни за възхищение лумпени като: Жоро Илиев, Карамански, Слави Бинев, Илия Павлов.

Защо Тотото спонсорира спорта, а не обратното? За да има билети за Националния отбор по стрелба в ябълка с индинаски лък (смесени двойки) да отиде на плаж и световно първенство в Малайзия. Обаче кой го решава това – зам. министъра по дисциплините с десен крак и дясна ръка. Спортът е зрелище и добре се развива и на самотек. Как Максим Стависки, без държавна поткрепа, събра пари за Хамър, с който да смаже двама души.

нАуката

Тва нАуката е трудно животно. 60 години го развиваме и все повече запада. До ден днешен най-голямото признание за научния работник е да не е учил в България или поне добре да изтъкне къде и колко пъти е специализирал. Що пари са се излели от бюджета за изследване на Слонския хемороид – още не можем да го разгадаем. Ква наука имахме едно време – за чудо и приказ, сега всичко унищожиха. Флагман на познанието ще остане Националната Лаборатория по Компютърна вирусология, в близост до която съм имал честта да работя и да вдишвам от чистия, изпълненен с научно вълнение въздух на БАН. Въпростната лаборатория представлява 2 стаи, в които професори-математици щателно изследват щамовете на компютърната проказа от едно 30 години насам. Разбира се, плодовете на тежкия им труд са нулеви, иначе щяхме да имаме известни избягали специалисти или поне българска антивирусна. Но все пак делото Паисиево не е било напразно, в зората на Интернета се бяха нароили вируси, които поименно се ебаваха със служители на лабораторията 🙂

Физкултурата

Тя, ше ме извинява философията, е царицата на науките. Еманация на всичко, постигнато от човека, Физкултурата събира спорт, култура и наука в едно неразривно и хармонично цяло. Пръв неин деятел и основоположник в България се явява Иван Славков – Батето, който от обикновен плувен шампион се издига до директор на Телевизията и шеф на Футболния съюз, царски зет, неуморим бохем, изрод, алкохолик и женкар. Принципът на физкутурата е прост и ясен: “Дайте да дадем”, а отговорът й е искрен и покъртителен “пък аз ще намеря как да ги изхарча”.

You may also like...

2 Responses

  1. ecloga says:

    Имаме вирусолози в екипа на F-PROT, едно време дефинициите за въпросния софтуер се взимаха от БАН, мързи ме да ти издирвам аргументите на горното ми изказвания, но и теб те е мързяло.
    Специално за БАН не си прав, имаме институти с доста добри разработки, даже в момента някои от тях продължават да има поръчки от цял свят за какво ли не.

  2. бачо киро says:

    малка поправка към автора: може би е имал предвид времето преди фидонет, което е малко след рухването на живковизма у нас през 1989та, защото масовият интернет започва да се наблюдава след появяването на първия обществен интернет (интернет-кафе) в началото на 1996та. наистина особата, известна сред потребителите като “вазелин бончев” беше докарал нещата всенароната реакция от написването на анти-бончев вируси, понеже арогантно слагаше името си в многократно изписваща се на екрана поредица-надпис за авторски права, докато един от програмистите, пишещи под името “мрачният отмъстител” му предоставяше изходния код на поредните вируси плъзнали по света и съответно противоотровата за тях, която обаче не беше безплатно и потайно разпространявана, ами продавана срещу значителна сума. след като мои източници ме осведомиха за всенародната инициатива за антибончев-вирусите като отговор на самозабравилия се плагиат, в края на публична изява за пропаганда с цел сплашване от вирусите го попитах дали не се опасява от ответни мерки (каквито на практика в дадения момент вече имаше реализирани), на което носителят на мръсномазни чернорамнкови като по соцфилмите очила погледна накриво и процеди: мога да ви задължа да ми плащате по двеста и петдесет лева с всеки закупен или внесен в страната компютър, ….” многоточието е за обръщенията, които бяха използвани към въпросващия и немуподобните. (за сравнение това бяха две месечни заплати на научен работник по онова време на невиждан разцвет. всичко това беше изобличено – оповестено пред широката българска и небългарска публика, когато хора от фидонет-българия публикуваха кореспонденция между нашумелия провинциалист-борец с компютърните привидения, и неговия изпълнител на “мокри” програмистки поръчки – че няма да му заплати дължимата валута (!), защото се научил сам да си дизасемблира и компилира вирусите. публикации има и в електронното списание “вирус за вас”, списвано от тогавашен член на фидонет-българия. просламчил се към водещите компютърни потребители у нас, този провинциален кариерист остави хлъзгава и смрадлива диря при преминаването си през такова елитно сборище на модерните българи, каквото беше тогава вирлаба.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *