Respect: Георги Марков


“…Другарката, нека я наречем Иванова, е комунист от времето на войната, с огромен актив, завършил с адски изтезания в полицията и смъртна присъда, чието изпълнение само краят на войната предотвратява. Мисля, че тя е един от най-силните и непреклонни идеалисти, които съм срещал през живота си. Фанатизирано убедена, че идеалите, на които се бе посветила, й дават право да не приема компромиси, да изисква от всички това, което изисква от себе си, разбира се, я поставиха в непрекъснати конфликти с партията и идеологията, което доведе до постепенното й снемане от всички постове, та чак до лишаването й от работа. Но удивително непреклонна, тя не се предаде. И докато нейните бивши другари са видни министри и членове на ЦК, тя живее в пълна изолация, забравена и пренебрегната, обичана от малцината, които все още я познават. И ето случая, достоен за перото на Франц Кафка: една вечер, когато тя, болна , с остри последствия от раните си в полицията, които възрастта все по-болезнено подчертава, лежи самотна у дома си, внезапно на вратата се почуква и вътре влиза възрастно човече на около 70 години, което любезно пита: „Извинете, не ме ли познахте?“ Иванова поклаща отрицателно глава. „Как, не ме ли помните – възкликва посетителят. – Аз съм съдията, който ви осъди на смърт….“

Цялото есе >>>

Ден на свободата за милицията!

You may also like...

8 Responses

 1. Longanlon says:

  “Революцията изяжда децата си”, са забелязали французите след тяхната и са били прави.

 2. dzver says:

  Комунистите изядоха желанието за живот на хората.

 3. Anonymous says:

  Виждам, че коментарите се свеждат до добре познатата истина, че революциите изяждат децата си. Като видях снимката на Георги Марков, аз пък се замислих, а какво направи българската демокрация със своите бащи? Защо Георги Марков, безспорно един изключително достоен българин, е почти забравен? Много ми е люботипно да прочета вашето мнение г-н Милев по този въпрос. Задавали ли сте си го? Питам ви вас, един от малцината, който не го е забравил окончателно. Но и вие използвате неговото творчество да докажете нещо, а не за да подчертаете неговата ценност. Пиша всичко товаъ защото съвсем скоро на 11 септември е годишнина от неговото убийство. Не е кръгла годишнина (29 години), но съм сигурем, че обществото ни отново ще я подмине, както много други годишнини в миналото и то кръгли. Та това отношение към бащите на българската демокрация също е много симптоматично за ткова какво представлява тя. Както и отношението на революцията към нейните деца, за това какво представлява тя самата.

 4. Longanlon says:

  Марков е забравен, защото е писал за комунизма като вътрешен човек – т.е. за да го разбереш напълно трябва да си виждал комунизма, да си го преживял.

  За себе си не мога да кажа такова нещо, защото нямам много спомени от онова време – за мене есетата на Марков не са потресаващи и разкриващи, а просто описващи една отминала епоха, която не е по-различна за мене от всяка друга част от историята.

 5. smiling says:


  единият ми дядо – чист комунист – погубен по идентичен начин / причини в началото на 70-те
  другият ми дядо – “капиталист” по техните понятия – в лагер в Ловеч …
  ето така
  не мога да забравя това време и тези бели, които натвориха и тази мъка, която причиниха
  Георги Марков бе една от многото жертви …

 6. Даниел Ненчев says:

  Респект за Bruce, че повдига темата!

 7. Bruce Wayne says:

  @Anonymous

  мерси, че ми казахте за годишнината, ще гледам на 11-ти да пусна пост, с който да я отбележим.

  не знам дали използвам творчеството му за да докажа нещо, според вас какво точно искам да докажа? коментарът ми е само от една дума “respect”, останалото може би съм го премълчал и всеки по свой начин може да си го тълкува. кажете как го разбирате и аз ще ви кажа какво съм имал предвид.

  всяко семейство е дало жертви на варварския комунистически режим, заради паметта на тези хора не трябва да си заравяме главата в пясъка и да си слагаме розовите очила. кръвта се помни, дали е на чичо ми или на шведския турист – все тая

 8. Anonymous says:

  Когато казах, че използвате Георги Марков, за да докажете нещо не съм искал да ви укоря. Той е писал тези текстове именно да ги използваме и да не забравяме това, за което той пише. Имах предвид, че освен това трябва да отдадем почит на един достоен българин, на един човек с мъжествено гражданско поведение. А това е което демокрацията и хората, които уж милеят за нея не направиха през тези вече почти 18 години. Питам се, защо стана така. И ми се струва, че този факт е симптоматичен както за нашата демокрация, така и за хората, на които ние поверихме да ни поведат към нея. И които пропуснаха да превърнат този ценен и рядък пример в нашето минало в част от митологията (не е точна думата) на демокрацията, в част от ценностната система на съвременния българин и гражданин. Всъщност Георги Марков е прободен с прословутия чадър, на моста Ватерло, на 7 септември (рождения ден на Тодор Живков, като подарък на ДС към техния бос), но умира няколко дни по късно на 11 септември.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *