Драги учители, научихте ли си урока?

От 18 години учителското съсловие спи пред дъската и чака нещо да се промени. Чака Бялата лястовица да дойде и да въведе матурите вместо тях. Баба Илийца да развърти кола и да накара всички да научат английски, ама не само да го учат, ами и да го проговорят. Белчо да приватизира част от училищата, а Сивушка да докара мултимедията. Щото с гъбата и тебешира вече не върви, на децата им доскучава и си гледат клипчета на телефоните. В Школото за последните почти 4 петилетки, понеже на персонала много му се работи, насмогнаха само да махнат портретите на Бай Тошо, а отдолу се показаха пукнатини и паяци. Ама иначе, другари, дайте да дадем, да напълниме коремчетата, пък за реформа и повече труд ще видим, някъде другия тираж.

Не съм гледал новините, но май министъра им играе дърти комунистически номера и ги прави на глупаци – ходи в училища където няма представител на синдикатите, вика някакви избрани комитети при себе си, вири си носа по телевизора: “винаги сме готови да преговаряме”, ама после “нема пари, бегайте да работите”. Те и синдикатите са ни едни квази структури, сбирщина от бизнесмени и доносници. Със закон принудително събират членски внос, а съществуват само защото Държавата им дава сгради и помещения на евтинийка.

Петър Димитров, министър на икономията и забавлението, предложил да се въвеждал 2-3% нов данък “Образование”, все едно няма такова перо в бюджета. Не знам на кой Априлски пленум го е чул това, ама логиката е проста: да обругаем данъкоплатеца с неколко стотин милиона и да ги дадем на учителите, че да млъкнат. После още някой процент за лекарите, за таксиметърите, за стрелочниците и за свързочниците, и така докато пукне магарето, после кой от къде е. Тоя от гората ли го хванаха, че го направиха министър?

Защо се вдигнаха на стачка драгите учители: заради безхаберието. Защото това правителство дори не си прави труда да ги лъже, че нещо ще се въвежда. В здравеопазването политиката е същата. Ще се въвеждат ниски заплати, после смехотворни пенсии и накрая талашитен сандък с черен плат. Колкото и тъпи и психически нестабилни хора да са останали да даскалуват – могат да се досетят, че нищо хубаво не ги чака. И се опитват по цивилизован начин да се обединят срещу “политиците”, които сами са възпитали, образовали и избрали да управляват. Ама няма да стане, защото не знаят какви изроди са отгледали. Точно най-големите им пионерчета-отличници са си усвоили материала за Осмица, знаят как да манипулират и да бъркат в чуждите джобове и нямат капка съвест. Пък и децата на “големите” си учат в отделни училища, тях какво ги интересува.

Тези работи, демокрацията и нормалните заплати, не се отвоюват със спане пред дъската и чакане.

You may also like...

7 Responses

 1. Marfa says:

  Remember, remember, this autumn september
  The government treason and plot
  I know of no reason why government treason,
  Should ever be forgot 😀

  Майтапа настрана, хубава статия. И аз си изтърках клавиатурата да пиша същите работи, макар да знам, че освен собствено морално удовлетворение никаква друга полза няма. Е все е нещо, какво да се прави… 🙂

 2. Mike Ramm says:

  Още една подкрепа и от мен!

 3. Anonymous says:

  Кой стачкува и кой не, зависи от много неща. Най-неспоменаваният фактор – приближените до местните представители на Просветата си натискат парцалките, тъй като следващата година ще получат право за повече ‘паралелки’, респективно – повече ученици, значи – по около 700-800 лв. за дете в повече. 50 ученици повече са 35 хиляди бонус към бюджета за издръжка. Не че е много, но.. който слуша, ще папка. Който не слуша – ще записваме стачниците и след време ще напомняме..

  Риво

 4. Ани says:

  Подкрепям казаното в статията. Причината е точно тази – продължаващото безхаберие в образованието. И въпреки че могат да се намерят хиляди кусури в учителите, те са последните, които са отговорни за настоящата ситуация в образованието. Виновно е правителството и парламента заради малкия бюджет за образование – освен всичко останало това създава и системата на частните уроци. Виновно е образователното министерство (пълно с протежета, а не с квалифицирани кадри), което не създава съвременни образователни програми. Образованието няма практическа насоченост, не подготвя децата за съвремието. Виновна е издателската мафия, преплетена с управляващите, която издава непрекъснато най-различни, пълни с грешки и излишна, ненужна за нивото на децата информация и неразбираеми за тях научни термини; учебният материал не само че не събужда интереса на децата, но и ги отблъсква от училище.
  Най-тъжното е, че децата ни са основният губещ, а ние стоим отстрани и гледаме като на футболен мач…

 5. Bruce Wayne says:

  не оправдавам учителите, 20 години да гледаш безучастно как се руши образованието и да не надигнеш вой срещу министерства и правителства – това си е овчедушие от класа

 6. Ани says:

  А кой в тази държава не се държи овчедушно? Изключвам престъпниците, които пък се държат хищнически. Но наличието на овци предполага появата на хищници, нали така?
  Да се разберем – аз не защитавам учителите. Обаче по стар обичай май не виждаме гредата в наш´то око, а сочим сламката в чуждото.

 7. Bruce Wayne says:

  това е дискусия – всички сламки са важни. щото гредите ги знаем отдавна: няма пари, няма реформа… малко пари давате, кофти реформа предлагате…

  както и всички замесени страни са виновни по малко: и държава, и учители, и народ… от бездействието губим общо. за това се нарича “обществена сфера”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *