Ако хората бяха търсачки

Едно време блоговете бяха нещо хубаво, възвишено, новаторско. Експериментално средство за комуникация, което живееше свой живот и работеше по свои неписани правила. MT и WP бяха тайни заклинания, а сега тази дейност е “в 5 лесни стъпки”, масова и хиляди полуграмотни хуни налитат, като изпочават понятието блог (глог?) и го принизяват до собствения си морал. Като всяко друго изобретение, за няколко години пионерите се пооттеглиха, а се появиха папагалите и търгашите, желаещи да го разкъсат и продадат на парчета. Даже си имат думичка за това: монетаризирам. Едно е да повлечеш крак и да си пуснеш малко реклами, друго е да си натъпчеш целия сайт с глупости, спазвайки собствените си “100 кратки SEO съвета” и да седнеш да чакаш келепира.

Наколко основни правила в помощ на хората, които са не са били в интернет “когато се наливаха основите” и желаят да наваксат:

Истинност

Е първото изискване, за да може поредния пръдлив сайт да се впише в понятието”блог”. Пример за неистинност би бил всемогъщия Апостол Апостолов с неговите книги за бизнес, хороскопи и сайтове за отслабване. Хората са наясно, че искаш да ги издоиш и ти се смят в лицето, вместо да те направят баснословно богат “само за 1 месец”. Следващото ниво е да се регистрираш във всички форуми на света и да се саморекламираш.

Уважение

към четящия и към самия себе си. Пълни RSS емисии, без изкуствено преливане от сайт на сайт и опити за манипулация. Дзвер въведе понятието “SEO блогове” и геройски се бори с тях, като не ги пуска в DMOZ, евала батенце 🙂 Такъв сайт е блог по платформа, а рекламен по природа. Над 50% от текстовете в тях са съчинени с идеята да обхванат повече ключови думи и да се свържат с предишно съдържание по определен начин. Приоритет имат термини като “печалба, пари, полза, забогатяване, интернет”. Полезното съдържание е забулено в механични линкове, постоянно се препубликуват стари постове като нови, всичко е нацепено с <more> и неревалентно тагнато. Обърнати са към търсачките, а не към собствените си потребители. Флагман на този тип сайтове е Тралалала.орг, който за съжаление напоследък прекрачи границата полезност/безполезност и дава лош пример на десетки гимназисти-ентусиати, които са се заблудили, че могат да измъкнат някой лев с блогване вместо с работа. Бидейки бизнесмен, този човек роди една друга опасна идея: класация за блогове, която противопоставя единомишленици и става повод за ежби и ненужно мерене на инструменти.

Некомерс

е фундаменталното правило, което създаде интернет и го разпространи. Ако Яху! таксуваха за проверка на пощата, ако Гугъл прибираха за всяко търсене и ако Арена монетаризираха за всеки изтеглен торент, то и вас нямаше да ви има, скъпи “оптимизатори”, лични бизнес инструктори, гурута на семинари по самоусъвършенстване и други корпоративни чекисти. Споделянето на знания, умения (и порно) е основната движеща сила, върху която паразитирате и не е лошо да сте наясно с принципа, преди да напълните индекса на всички търсачки с новия си нищо-не-казващ пост. Затрупаният с реклама и блайндове сайт работи благодарение всички останали, които са незатрупани.

В крайна сметка въпросът е дали е етично да се блъска (само)реклама и колко точно. За мен е неприемливо да се създава фиктивно съдържание, за други това е просто работа и лесни пари, туториъл, който са видяли на английски и успешно са подкарали в български условия. Ако писането на спам е повод за гордост, значи това не е Мрежата, която познавам и искам да използвам. И престанете да причислявате рекламните си сайтове към блоговете. Или си го начукайте в 10 лесни стъпки.

You may also like...

11 Responses

 1. Longanlon says:

  Aбе и аз забелязвам тук-таме разни, дето се самоименуват сео-специалисти, имат блогове за блогове, дават съвети за блогване и за изкарване на пари от това… Блоговете им не знам колко са посещавани, ама гледам, че едва-едва по 1-2 коментара имат и то само на някои статии.

  За сега не са ми се набили в очите чак толкова, че да ме дразнят, само ме учудва самочувствието им да дават съвети при условие, че е доста неясно какви са техните успехи в областта.

  Иначе оня с хороскопите е мега-як 🙂

 2. pierrot says:

  За много години първо 🙂

  Само едно мога да добавя – всеки си има цел, като си регистрира блог. А тези блог съветници просто са хванали вълната, вследствие което са тези класации, реклами и други подобни.

  За всеки влак си има пътници 🙂

 3. nname says:

  успехите за надхитряване на търсачките не трябва да са за сметка на “живите” читатели, иначе става много фалшива цялата работа

 4. oggin says:

  Много полезна и навременна тема. В огромната си част споделям мнението ти, макар че и аз съм с един от онези прословути “SEO блогове”.

  Дразни ме когато хора без никакви знания и опит пишат как са изкарали милиони или поне ми дават 10 правила как да ги изкарам аз от неща които ако не съм опитвал поне съм чел предостатъчно отзиви.

  Иначе в това да споделяш личен опит или мнение за това как си успял да направиш нещо пък било то и по-добро позициониране в търсачките поне аз не виждам нищо лошо.

 5. За много години!
  Тези с малоумната оптимизация, дето ни ги лансират и в медийните агрегатори, отвратиха много свестни хора от идеята да имат блог.
  Поздрави за статията, убийствено добра е!

 6. nname says:

  @oggin: не виждам проблем да се блогва на SEO тематика и те чета с интерес

  виж колегата си Христов, който в последния си пост за 2 абзаца е набил 9 линка към себе си. от такива изпълнения ми се повръща и съм против прозиращата комерсиална мотивация на това писане. Апостол на младини…

 7. MacTeP says:

  @oggin – То и аз съм на мнение, че доста подобни блогчета се навъдиха.

  С позволението на автора искам да пусна един линк, а вие сами си правете изводите: http://www.predpriemach.com/viewtopic.php?t=2468

 8. Напълно се солидаризирам с твоята позиция. Като спомена Апостол Апостолов се сещам, че онзи ден чичката оспами блога на Stalik със съвети за “печалби” по Интернет… Луда работа!

 9. павел says:

  хахаха браво за статията. все пак е факт, че вече има медии, които цитират блогове. това директно разграничава ‘едните блогове’ от ‘другите не-блогове’

 10. mindbolt says:

  OMG!!! Първо, за много години на всички (вече е 5 Януари, кой ебал-ебал!).
  Както и да я мислите тая тема, тя е до идеали не до филоскофия на читателя и т.н. Както стадото, така и индивида биват манипулирани.

 1. January 3, 2008

  […] вечер попаднах на много хубав пост – Ако хората бяха търсачки […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *