Бъди мъж!

Кога една жена пуска ключовата фраза “бъди мъж”? В превод това означава: “върви да провериш в тъмното за крадци, защото и двамата се напикаваме от страх, но аз понеже съм жена имам привилегията да оживея” или “безропотно поеми емоционалния товар на всичко, което ни се случва” или “смени гумата защото аз не мога да се цапам” или “оставям ти стокилограмовия бойлер и отивам да подърдоря по телефона, докато те чакам” или “редно е веднага да го платиш без много въпроси, за да не ни излагаш пред роднините” или “отиди веднага да се сбиеш със съседите за 10-те лева портиерски”.

Лесно е да си Човек и всичко да е равнопоставено, но рано или късно става напечено и пак трябва да се правиш на МЪЖ. Ако биеш отбой с “дреме ми за шибаните 10 лева”, дискурсът се насочва към “мамино синче” или от сорта, което говори за едно очакване малките момчета да са “програмирани” от женска ръка като агресивни свирепи животни. Ако това ако не е системно насилие над мъжкия пол – здраве му кажи 🙂

До такива размисли ме докара Петя с новия й феминистки блог 🙂

You may also like...

13 Responses

 1. Стойчо says:

  Ами те жените и те като другите хора – искат права, но бягат от задължения…

 2. petya says:

  Абсолютно системно насилие над мъжкия пол!!!

  Много точно си усетил как сексизма не е еднопосочен феномен и определено не само жените страдат от неговото прилагане. Бъди мъж е супер passive aggressive, освен това. 😉

  Идеята на моя блог е да покаже, че сме залети от стереотипи за това как да се държим, какво да харесваме, какво означава да си мъж, какво означава да си добра жена… и че те не помагат на никого. Много ти благодаря, че четеш и коментираш.

 3. Eneya says:

  Ми…. какво да ти кажа. Щом те влече да си контактуваш с подобни жени, които са не жени, ами кифли… моля. Само че не мога да разбера какво общо има Петя в случая.

  Иначе, може би аз съм странна, може моята компания и хгората, които познавам или с които контактувам да са странни, ама нито веднъж не съм чула от позната/приятелка подобна реплика. Нито от мой познат подобно оплакване, на твоето, с едно, единствено изключение, за около 8 години общуване.
  Така че не мисля, че е въпрос на пол, а на отделният човек.

  Хайде стига толкова по темата. 😉

 4. Eneya says:

  П.П. А класическите любени изцепки на не малка част от мъжката популация в стил “измии чиниите ма, що не си сготвила” и пр. производни (насочени към същите мадами, настояващи за мъже) защо не се калсифицират като тормоз, а?

 5. pierrot says:

  Всяка жена трябва да си знае мястото. Както и всеки мъж разбира се, но погледът на Петя върху нещата е интересен безспорно.
  За мен феминистка е неоценена жена, която е намерила правилна посока на негативизма си, но това си е лично мнение 🙂

 6. zazie says:

  за мен всичките тея приказки за феминизъм и гърл пауър умряха в подготвителен клас, когато даскалицата по английски (Стара Мома – хаха!) цяла година ни набиваше в главата разни щуротии за равнопоставеност на половете и как жената си била самодостатъчна и накрая се ожени за един мазен грък:))
  прав е пиеро, който казва, че феминистките са недооценени жени. аз съм жена и твърдя, че всички клишета за жените са верни. може да се правим на много борбени, дейни и шефчета, но сме нищо без вас, мъже:)))

 7. nname says:

  @Eneya: тази реплика се казва на 4 очи, не е нормално да си я чувала

  иначе, бидейки “не-кифла”, си на крачка от това да бъдеш идеалната жена. липсват ти високи токчета, секси чорапогащник и ежедневна прическа и грим 🙂

 8. Eneya says:

  Хм.
  Токчета не нося. Ходя с туристически обувки. 😉
  Предпочитам чорапи от ликра, а не чорапогащници от ликра.
  Гримът е ок само когато се използва рядко и много умело. Иначе еприличаш на пикла в Биад (Син сит, червило… както там се казва сега). 😉

 9. nname says:

  като пораснеш пак ще си говорим. вътрешната красота трябва да излиза навън със средствата на модата и козметиката 😉

 10. andreytcho says:

  Жена която се бори за каузата на жените, а не гледа своите интереси е като маймуната която решила да става човек преди да изчака еволюцията да се случи.

  Седи грей се, ако ще ставаш човек, ще станеш!

 11. sylph says:

  “Резултатът от борбата между феминизъм и мъжки милитаризъм ражда жени генерали.”

  Човек, мъж при това го е казал.. :))

 12. Nakom says:

  Феминизмът и неговите опищяни квоти и права дават на една жена това, което тя не може да си вземе по друг начин.
  Други съслойки борещи се за правата си – цигани, негри и прочие.

 13. Бу says:

  Много ясно… к’ъв мъж си ти, ако не можеш един бойлер да закрепиш сам и какво въобще ме интересува, че си учил за филолог, вместо за елтехник – ти си мъж, дръж се като такъв, осигури топла вода на фамилията, по възможност без да се електрифицираш, защото последното ще е смешно…

  Правилната жена за този мъж съответно трябва да може да балансира без да се замисли между първо и второ (трето – за гости), работа зад бюро/щанд и детската градина на децата; разбира се, килимите трябва да са умерено чисти и Той да има винаги гладена риза в гардероба.

  Чисто практично погледнато – аз на крадците нямам какво да им кажа, мерси, бойлера не мога да вдигна, камо ли да монтирам (но мога да давам акъли от кой край се вдига по-лесно и къде да се монтира), а десет лева за портиерски нямам, дадох ги одеве за ново червило, виж, много съм красива, нали?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *